Siteme de Plati din Romania

Extras din referat Cum descarc?

- casele de compensatii bancare se infiinteaza mai tarziu, pe masura ce numarul bancilor si dimensiunile operatiunilor de decontari intre agentii economici cresc.
- in ROMANIA, "Casa de compensatiune" incepe sa functioneze in Bucuresti la 20 februarie 1920 cu participarea a 14 banci importante, ca o asociatie a bancilor.
Sistemul de compensare la noi in tara avea o serie de particularitati specifice, cele mai importante fiind:
- Operatiunile se desfasurau in cadrul sedintelor Casei de Compensatiune 
- La sedinte bancile erau reprezentate de:
- un distribuitor care remedia efectele bancii sale
- un primitor care receptiona efectele adresate bancii sale
Documentele de plata transmise reprezentantilor bancilor erau incluse in borderouri speciale, pe de o parte efectele si cecurile, pe de alta parte, viramentele si ordinele de plata.

Casa de compensatiune desfasura urmatoarele activitati:
- verifica corespondenta intre borderouri si avize;
- intocmea o balanta centralizatoare, pentru fiecare membru, privind debitele si creditele rezultate din cecurile emise sau primite si determina, pentru fiecare membru, soldul specific(debitor sau creditor) rezultat din decontarile reciproce;
- dispunea(in a treia zi) prin intermediul Bancii Nationale a Romaniei operarea in conturile bancilor membre a soldurilor datorate sau cuvenite.
Obiectul compensarii il constituie platile interbancare fara numerar pe suport hartie care au o valoare mai mica de 500 milioane lei.
Pentru efectuarea operatiunilor de compensare, in cadrul Caselor de compensatie teritoriale, fiecare societate bancara este reprezentata de o singura unitate bancara, de regula sucursala din orasul resedinta din judet. 
Instrumente de plata procesate prin Casa de Compensatie sunt :


Fisiere in arhiva (1):

  • Siteme de Plati din Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!