Sistemul Informational la SC Umaro SA Roman

Extras din referat Cum descarc?

Prezentarea intreprinderii
Scurt istoric al societatii
S.C. UMARO S.A.-Roman a fost infiintata prin H.G. nr. 1213/12.11.1990 preluand aproximativ din 80% din vechea Intreprindere Mecanica Roman. Fosta Intreprindere Mecanica a luat fiinta in anul 1916 si a functionat o perioada ca Arsenal al Armatei.
S.C. UMARO S.A. Roman este continuatoarea domeniului de activitate a fostei Intreprinderi Mecanice Roman. Din datele cuprinse in monografia intreprinderii rezulta ca aceasta a functionat sub urmatoarele denumiri:
- 01.04.1916 ,,Coloana de reparatii a Corpului IV Armat"
- 27.08.1916 "Atelierele regionale ale corpului IV Armat"
- 23.03.1936 ,,Arsenalul armatei din Roman"
- 15.04.1946 "Uzinele Statului Roman" 
- 1948"Intreprinderea Metalurgica de Stat Roman"
- 1958 "Intreprinderea Metalurgica Roman"
- 1960 "Intreprinderea Mecanica Roman"
Dupa al II-lea Razboi Mondial si mai ales dupa anul 1966 intreprinderea a cunoscut o dezvoltare fara precedent prin construirea Halei nr. 1 si a cresterii capacitatii de fabricatie a masinilor unelte pentru prelucrarea metalelor si a lemnului. In anul 1973 se produc primele 14 strunguri carusel. In acelasi an se da in functiune o mare turnatorie de piese din fonta. In anii 1978-1979 se dau in functiune Hala nr. 2 si 200 pentru fabricarea si montarea unor masini-unelte, respectiv strunguri carusel de mare gabarit. In acelasi timp se modernizeza aceste masini prin actionari cu comanda numerica de mare performanta. Concomitent intreprinderea este dotata cu mijloace fixe (respectiv masini unelte) de diferite tipuri. Ca urmare, in anul 1981 se atinge un varf in fabricarea strungurilor carusel cu un numar de 341 bucati, in majoritate exportate pe toate continentele.
De asemenea, productia de masini unelte pentru prelucrarea lemnului a crescut la 2.825 tone in anul 1979, din care mai mult de 50% pentru export.
Alte obiective cum sunt Hala nr. 3 (mecanic sef + prototip + scularie), Hala de tratamente termice, Centrala termica, Statia de oxigen, compresoare-conexiuni, au fost date in functiune pana in anul 1988.
Incepand cu anul 1988 societatea a cunoscut un declin puternic, declin accentuat de noile conditii economice create dupa anul 1989.
Prin disparitia pietii CAER, prin pierderea unor piete traditionale occidentale, productia a scazut continuu, determinand concomitent si reducerea numarului de personal de la 4.083 salariati in anul 1990 la 575 salariati la data curenta.
La data de 31.12.2006 societatea are un nr. de 575 salariati din care :
- 413 muncitori cu inalta calificare profesionala;
- 16 maistri;
- 156 TESA cadre tehnice si de specialitate;
Cu toate acestea societatea isi mentine traditia in constructii de masini unelte, continuand fabricarea strungurilor carusel si a masinilor unelte de prelucrarea a lemnului. In acelasi timp au fost asimilate unele produse noi pentru societate, cum sunt masinile de prelucrat cereale si s-a diversificat gama de masini pentru prelucrarea lemnului. De asemenea societatea executa si masini la tem pe baza cererii beneficiarului, reparatii capitale, piese de schimb, etc.
Incepand din 1991, data infiintarii societatii, capitalul social a crescut de la 90778,6 lei la 12462160,8 lei.
Cadrul juridic privind organizarea si functionarea societatii
Actul normativ de infiintare a societatii S.C. ,,UMARO" S.A. este 1213/13.11.1990.
In statutul S.C. UMARO S.A se prezinta :
Capitolul I-Dispozitii generale:
- Actionarii de atunci : Fondul Proprietatii de Stat, Societatea de Investitii Financiare Moldova precum si persoane fizice si juridice.
Capitolul II- Denumirea, sediul, forma juridica si durata societatii:
- denumirea societatii: UMARO S.A, urmata in toate facturile, anunturile, publicatiile si alte acte emise de capitalul social si de numarul de inregistrare la Registrul Comertului.
- sediul societatii: Roman, str. Mihai Viteazul nr.5.
- forma juridica a societatii: persoana juridica romana,cu forma juridica pe actiuni, de tip deschis, cu capital majoritar de stat.
- durata societatii: durata nelimitata.
Capitolul III: Obiectul de activitate, in care se mentioneaza:
- obiectul de activitate este proiectarea, producerea si comercializarea masinilor-unelte de prelucrare a metalelor prin aschiere, strungurilor carusel, masinilor de prelucrare a lemnului si a masinilor unelte la tema, utilajelor pentru industria metalurgica si pentru fabricatia rulmentilor, produselor speciale si de larg consum, inclusiv servicii, asistenta tehnica si punere in functiune a utilajelor livrate in tara si strainatate; efectuarea operatiunilor de comert exterior, engineering, colaborarea directa cu banci de comert exterior, efectuarea operatiunilor de fond valutar, putand participa si conveni la operatiuni de credit; desfasoara activitati cu caracter social in favoarea salariatilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Informational la SC Umaro SA Roman.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!