Sistemul de Calculatie pe Comenzi Intr-un Sector de Servicii

Extras din referat Cum descarc?

Sectoarele de activitate pentru care se poate adopta acest sistem de calcul a costurilor sunt diverse, iar cresterea exigentelor clientilor determina extinderea sferei bunurilor si serviciilor personalizate. Pot fi date ca exemple urmatoarele: 
- in domeniul serviciilor - activitatile prestate de un cabinet de avocatura; prestarile de servicii realizate de un cabinet de audit financiar si expertiza contabila; activitatile prestate de o agentie de publicitate sau de cabinete de consultanta manageriala, fiscala, agentii de turism care asigura ,,pachete turistice" etc.
- in domeniul distributiei - lansarea unui produs nou, promotional; expedierea unui catalog la adrese selectionate printr-un fisier; etc.
- in domeniul productiei - realizarea de produse asamblabile (automobile, masini-unelte, electronice, electrocasnice, mobila, confectii etc.), in activitatea de constructii (industriale, de locuinte, de birouri, etc.)
Sistemul de calculatie pe comenzi prezinta urmatoarele particularitati:
- Obiectul de calculatie il reprezinta comanda individuala stabilita fie pe baza cerintelor clientului (cand produsul sau serviciul este personalizat) fie prin ordin intern de fabricatie, pentru un lot de produse lansat in executie pe o perioada determinata;
- Cheltuielile se colecteaza pe sectoarele de executie si, in cadrul lor, pe comenzile lansate, respectand structurarea in costuri directe si indirecte; 
- Fiecare comanda are caracteristici proprii si in functie de particularitati necesita tratamente speciale cu parcurgerea unui traseu specific;
- Durata de executie a comenzilor fiind diferita, la finele perioadei (de regula, luna) raman comenzi neterminate, ceea ce impune determinarea si evaluarea productiei in curs de executie;
- In cazul decontarii partiale a unei comenzi (livrarea unei parti din comanda lansata) evaluarea se realizeaza la un cost prestabilit urmand ca la finalizarea intregii comenzi sa fie calculat si decontat costul efectiv al acesteia. Aceasta presupune ,,alunecarea" costurilor spre ultima parte din comanda care trebuie sa suporte si diferenta dintre costul efectiv si cel prestabilit la care s-a realizat decontarea partiala a comenzii.
- Obiective specifice urmarite: determinarea costurilor unitare ale produselor sau serviciilor pentru a fi utile managementului in fundamentarea deciziilor privind preturile si / sau tarifele, stabilirea profitabilitatii pe fiecare comanda, controlul costurilor, evaluarea stocurilor (a productiei in curs de executie).
Procedura generala de determinare a costurilor pe comenzi cuprinde:
1. Identificarea comenzii, ca obiect de cost - pe baza comenzii ferme a clientului sau a comenzii interne stabilita prin dispozitie de lansare, de catre compartimentul responsabil, se deschide Fisa comenzii si in care se specifica: numarul si codul comenzii, descrierea (continutul) comenzii, cantitatea comandata, data inceperii, data terminarii comenzii;
2. Identificarea costurilor directe pe fiecare comanda - pe baza documentelor corespunzatoare naturii consumurilor de resurse cu caracter direct si pe care trebuie specificat codul comenzii respective, se consemneaza:
- costul de achizitie aferent materiilor prime si materialelor directe consumate pe comanda conform bonurilor de consum sau fiselor-limita de consum;
- costurile salariale directe stabilite in functie de timpul efectiv lucrat, tariful orar si de cantitatea de produse executate din comanda, pe baza bonurilor de lucru, a statelor de salarii si a situatiei lucrarilor executate;
3. Colectarea si repartizarea cheltuielilor centrelor de analiza - conform naturii cheltuielilor, se colecteaza in baza documentelor justificative (bonuri de consum, facturi, chitante, borderouri, situatii de calcul, etc.), pe fiecare centru de analiza; ele formeaza costurile indirecte si se repartizeaza pe comenzi, in functie de traseul specific al acestora si de unitatea de lucru sau baza de repartizare aleasa. Se va intocmi, in acest scop, o situatie de calcul si repartizare a costurilor indirecte pe comenzi.
4. Calculul costului comenzii - se realizeaza in Fisa comenzii, la terminarea acesteia, prin adaugarea la costurile directe a costurilor indirecte eferente centrelor de analiza implicate in realizarea comenzii. Prin raportarea costului total al comenzii la cantitatea executata se determina costul unitar pe comanda.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul de Calculatie pe Comenzi Intr-un Sector de Servicii.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!