Salarizare construcții

Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Salariul este de fapt, suma de bani pe care o primeste intr-o perioada de timp, un angajat pentru munca depusa. ,,Salariu" provine din latinescul ,,salarium" care insemna, pe vremea romanilor, cota de sare (latina -  sal, salis) pe care o primeau soldatii romani ca plata suplimentara la solda. Asadar, tradus mot a mot, ,,salarium" insemna practic ,,plata in sare". Pe vremea Imperiului Roman, sarea era o importanta moneda de schimb fiind denumita, in mod indreptatit, ,,aur alb". Aceasta era folosita de catre romani, mai ales, la conservarea carnii. 
Orice proces economic, financiar sau social-cultural poate fi desfasurat numai in conditiile utilizarii fortei de munca, care se constituie ca factor activ, dinamizator si creator de plusvaloare. Asadar, in orice unitate patrimoniala se utilizeaza forta de munca care genereaza cheltuieli, aceastea fiind cunoscute in literatura de specialitate ca fiind cheltuieli cu munca vie. 
Angajator este reprezentat de o persoana fizica sau juridica care poate sa angajeze forta de munca, in conditiile legii, pe baza de contract individual de munca.
Angajatul este o persoana fizica, parte a unui contract individual de munca ori raport de serviciu, care presteaza munca pentru si sub autoritatea unui angajator si beneficiaza de drepturile prevazute de lege, precum si de prevederile contractelor sau acordurilor colective de munca aplicabile. " Salariatul este intotdeauna o persoana fizica, cetatean roman sau strain, care are capacitatea de a munci". 
Economistul Adam Smith caracteriza relatiile dintre angajat si angajator astfel:"Muncitorii vor sa obtina cat mai mult, iar patronii sa dea cat mai putin. Cei dintai sunt dispusi sa se uneasca pentru a urca salariul, iar cei din urma pentru a-l cobori." 
2. Salarizarea in domeniul constructiilor
De la debutul crizei din 2009, constructiile au avut opt ani de cadere si doar trei ani de crestere. Situatia s-a schimbat odata cu aparitia Ordonantei 114/2018, care a introdus o serie de facilitati pentru sectorul constructilor. Astfel ca, in vreme ce unii blestemau ordonanta, constructorii o binecuvantau. OUG 114, a prevazut mai multe facilitati: angajatii din constructii au fost exceptati de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pana in 2028. Li s-a redus cota de contributie de asigurari sociale de la 25% la 21,25%. Potrivit datelor Statisticii pentru 2019, in domeniul constructiilor sunt angajati aproximativ 400.000 de oameni.
Ordonanta de urgenta 114/2018, modificata prin OUG 43/2019, pentru firmele care activeaza in domeniul constructiilor, salariul minim brut este de 3.000 de lei. ,,In perioada 1 ianuarie 2020 - 31 decembrie 2028, pentru domeniul constructiilor, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi de minimum 3.000 lei/lunar, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna". Nerespectarea prevederilor cu privire la salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata stabilit in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri in perioada 1 ianuarie 2019 -  31 decembrie 2028 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 2.000 lei si atrage anularea acordarii facilitatilor fiscale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Salarizare constructii.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Doina Maria Robu, Contabilitate Generala
Ordonanta de urgenta 114/2018, modificata prin OUG 43/2019
LEGE nr. 62 din 10 mai 2011 (**republicata**), LEGE Nr. 82 din 24 decembrie 1991- LEGEA CONTABILITATII Republicata
Codul Muncii, art. 10, alin 1
Codul Fiscal
https://www.shtiu.ro/ 
https://ro.scribd.com/
https://www.zf.ro/ 
https://www.avocatnet.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!