Rolul Profesionistului Contabil in Organizarea si Conducerea Serviciilor Financiar-Contabile intr-o Institutie Economica

Extras din referat Cum descarc?

Profesionistii contabili au un rol important in intreprindere. Investitorii, creditorii, patronii si alte sectoare ale comunitatii financiare, inclusiv guvernul si publicul conteaza pe profesionistii contabili pentru o contabilitate financiara si raportari corecte, pentru un management financiar eficient si sfaturi competente referitoare la o varietate de aspecte legate de afaceri si impozite. Atitudinea si comportamentul profesionistilor contabili, atunci cand presteaza astfel de servicii, au un impact asupra bunastarii economice a comunitatii si tarii lor.
Profesionisul contabil trebuie sa respecte normele profesionale elaborate in domeniu, standarde internationale de raportare financiara, de etica si calitate si de asemenea sa adere si sa respecte un Cod etic emis in concordanta cu Codul etic IFAC (Federatia Internationala a Contabililor Autorizati) si, nu in ultimul rand, activitatile sale trebuie sa fie gestionate si controlate de un organism profesional recunoscut de FEE (Federatia Expertilor Contabili Europeni) si IFAC.
Misiunea de tinere a contabilitatii si prezentarea conturilor anuale fac obiectul unei definitii profesionale delimitata prin norme specifice. Ea se caracterizeaza prin norme de lucru specifice si norme de raport specifice. Aceasta misiune este prevazuta in art. 10 alin. 3 al Legii contabilitatii nr. 82/1991. Ea raspunde nevoilor de informare financiara si contabila, interna si externa tinand seama de raportul cost/eficacitate, satisfacator.
Conform normelor de lucru specifice, aceasta misiune se bazeaza pe tehnica si procedurile contabile pe care le poseda profesionistul contabil in "tinerea contabilitatii si pregatirea conturilor anuale", in scopul asigurarii regularitatii in forma a contabilitatii si pe experienta personala a profesionistului contabil asupra intreprinderii clientului si a mediului sau inconjurator utilizata pentru aprecierea coerentei si credibilitatii conturilor anuale.
1. Norme de comportament profesional: independenta, competenta, calitatea lucrarilor, secretul profesional si confidentialitatea, acceptarea si mentinerea misiunilor.
2. Norme de lucru
2.1. Cunoasterea activitatilor intreprinderii cliente
Profesionistul contabil este necesar sa obtina o cunoastere globala a intreprinderii, a evolutiei sale recente si a mediului sau inconjurator, in scopul asigurarii ca conturile anuale dau o informatie coerenta si credibila.
Profesionistul contabil colectioneaza informatii privind: identificarea intreprinderii (activitati, statut juridic, fiscal si social, structura); organizarea administrativa si contabila (sistem si personal contabil, participantii familiali); specificitatile contabile, fiscale si sociale; caracteristicile sectorului de activitate; cerintele clientului in materie de gestiune.
Aceasta procedura permite: definirea caracteristicilor misiunii (natura, volum, nivelul lucrarilor necesare); stabilirea bugetului necesar-timp si bani; redactarea contractului de prestari de servicii. In plus, in fiecare an, in vederea stabilirii conturilor anuale, profesionistul contabil trebuie sa se informeze cu privire la evenimentele marcante ale exercitiului financiar, evolutia activitatii intreprinderii, investitiile realizate, dificultatile de recuperare a creantelor clientilor, litigiilor.
2.2. Programarea lucrarilor
Derularea unei misiuni de tinere a contabilitatii, de intocmire si prezentare a conturilor anuale trebuie efectuata cu grija de a raspunde necesitatilor clientului, dar si obligatiilor legale si/sau fiscale. Profesionistul contabil va stabili si va pune in functiune o organizare interna adaptata atat specificului cabinetului sau, dar si al clientului sau, in vederea asigurarii bunei executari a acestei misiuni.
2.3. Contractarea lucrarilor
Potrivit legii de organizare a profesiei, contractul incheiat cu clientul este un contract de prestari servicii. Acesta cuprinde in mod special: denumirea precisa a misiunii de tinere a contabilitatii, intocmirea si prezentarea conturilor anuale; indicarea principalelor diligente tehnice ale misiunii; repartizarea lucrarilor ce revin profesionistului contabil si clientului, precum si indicarea raspunsurilor care decurg din aceasta; formula de atestare va fi predata la incheierea misiunii.
2.4. Delegarea si supravegherea lucrarilor
Reponsabilitatea misiunii de tinere a contabilitatii, intocmire si prezentare a conturilor anuale poate fi incredintata unui colaborator, confirmat din cadrul cabinetului/societatii de expertiza contabila. Liber-profesionistul contabil de rang superior, din cadrul aceluiasi cabinet/societate de expertiza contabila, va proceda la supravegherea lucrarilor executate de colaborator, va efectua examinarea finala a dosarului, va viza notele de sinteza si va semna raportul. El va fi responsalilul pentru continutul raportului.
2.5. Organizarea contabilitatii clientului
Profesionistul contabil concepe sau recomanda proceduri de organizare a contabilitatii, conform legislatiei in vigoare, adaptate la marimea si necesitatile activitatilor clientului.
2.6. Controlul regularitatii si sinceritatii contabilitatii
Profesonistul contabil se asigura de calitatea inregistrarilor contabile si de existenta registrelor legale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Profesionistului Contabil in Organizarea si Conducerea Serviciilor Financiar-Contabile intr-o Institutie Economica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!