Rolul Finantarilor Nerambursabile in Domeniul Mediului

Extras din referat Cum descarc?

REZUMAT:
Les subventions sont des fonds provenant de l' Union europeenne. Elles representent une forme de subvention en vue d'eliminer ou de reduire les differences economiques entre les regions ou les domaines specifiques de developpement des Etats membres de l'UE. Les subventions peuvent etre divisees en deux categories: pre adhesion et de post-adhesion. Fonds dans la categorie des fonds de pre adhesion sont PHARE, SAPARD et ISPA. Les fonds post-adhesion sont appeles fonds structurels et de cohesion ou des instruments structurels. Il y a trois instruments structurels: le Fonds europeen de developpement regional, le Fonds social europeen, le Fonds de la cohesion. Ces fonds sont mis en oeuvre avec les programmes operationnels dans les domaines suivants: l'amelioration de la competitivite economique, l'environnement, des transports, des ressources humaines, la capacite administrative,le developpement regional, l'assistance technique.
CUVINTE CHEIE: fonduri nerambursabile, structural, aderare, protectia mediului;
Fondurile nerambursabile sau finantarile nerambursabile exista in Romania de aproape doua decenii, insa odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, adica incepand cu ianuarie 2007, ele au devenit mult mai cunoscute romanilor, acestia devenind din ce in ce mai interesati de aceste fonduri. Acest lucru este si normal deoarece ele reprezinta o oportunitate pentru persoanele cu spirit intreprinzator sa dezvolte o afacere de succes in majoritatea domeniilor: economic, social, cultural sau administratie locala.
Un fond nerambursabil reprezinta o suma de bani alocata pentru diverse obiective insa care nu trebuie restituita. Fondurile nerambursabile - sunt fonduri europene publice; acestea reprezinta o forma de finantare nerambursabila acordata de catre Uniunea Europeana in scopul eliminarii sau diminuarii diferentelor economice intre anumite domenii sau regiuni de dezvoltare ale statelor membre UE. Fondurile europene nerambursabile sunt oferite in ideea de a realiza si mentine o coeziune socio-economica.
Tara noastra a beneficiat de fonduri nerambursabile atat inainte de aderarea la UE cat si dupa aderarea la UE. Inainte de aderare fondurile se numeau fonduri de pre-aderare, iar cele de dupa aderare fonduri structurale si de coeziune sau fonduri post-aderare.
In lucrarea de fata ne vom opri asupra fondurilor nerambursabile alocate pentru a desfasura activitatii destinate protectiei mediului.
Pana la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, fondurile de pre-aderare de care tara noastra a beneficiat au fost PHARE, SAPARD si ISPA, fiecare dintre acestea finantand activitati legate de protectia mediului. Programul PHARE (Poland Hungary Aid for Reconstruction of the Economy - Polonia Ungaria Ajutor pentru Reconstructia Economiei) creat initial in 1989 pentru a asista Polonia si Ungaria, asistand ulterior opt state membre: Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia si Slovenia, precum si Bulgaria si Romania intr-o perioada de restructurare economica si schimbare politica masiva, avea printre obiectivele sale promovarea convergentei cu legislatia vastei legislatii a Uniunii Europene (acquis comunitar), inclusiv in domeniul protectiei mediului.
In 1999 au fost create programele SAPARD si ISPA, care au preluat dezvoltarea rurala si a agriculturii (SAPARD) si proiectele de infrastructura in domeniile de mediu si transporturi (ISPA). Agentia SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural Developement) Romania a implementat Programul National pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (PNADR), finantand activitati de informare dar si de infrastructura in vederea desfasurarii unei agriculturii ecologice.
Programul ISPA (Instrument pentru Politici Structurale de Pre-Aderare) este unul dintre cele trei instrumente de finantare nerambursabila care au sprijinit tarile candidate in pregatirea lor pentru aderarea la Uniunea Europeana, finantand in perioada 2000-2006 proiecte in domeniul infrastructurii de transport si de mediu, avand printre obiectivele sale generale sprijinirea Romania in vederea alinierii standardelor sale de mediu la cele ale Uniunii Europene, precum si familiarizarea tarilor beneficiare cu politicile si procedurile aplicate de Fondurile Structurale si de Coeziune ale Uniunii Europene.
Fondurile post-aderare poarta denumirea de fonduri structurale si de coeziune sau de instrumente structurale. Regulile generale privind Fondurile Structurale si de Coeziune sunt stabilite prin Regulamentul Consiliului Uniunii Europene nr. 1083/2006 din iulie 2006, care defineste regulile generale privind Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, Fondul Social European si Fondul de Coeziune. In termeni financiari, aceste instrumente ocupa al doilea loc ca pondere in bugetul Uniunii Europene, destinat politicilor europene. Acestea cuprind:
o Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), reglementat prin Regulamentul nr. 1080/2006 al Consiliului Uniunii Europene si al Parlamentului European, care sustine dezvoltarea economica durabila la nivel regional si local prin mobilizarea capacitatilor locale si diversificarea structurilor economice in domenii precum cercetare si dezvoltare tehnologica, inovare si antreprenoriat, societatea informationala, IMM-uri, protectia mediului, turism, energie;
o Fondul Social European (FSE), reglementat prin Regulamentul nr. 1081/2006 al Consiliului Uniunii Europene si al Parlamentului European, fond care contribuie la sporirea adaptabilitatii fortei de munca si a intreprinderilor, cresterea accesului pe piata fortei de munca, prevenirea somajului, prelungirea vietii active si cresterea gradului de participare pe piata muncii a femeilor si imigrantilor, sprijinirea incluziunii sociale a persoanelor dezavantajate si combaterea discriminarii.
o Fondul de Coeziune, reglementat prin Regulamentul nr. 1084/2006 al Consiliului Uniunii Europene, prin care se finanteaza proiecte in domeniul protectiei mediului si retelelor de transport transeuropene, proiecte in domeniul dezvoltarii durabile precum si proiecte care vizeaza imbunatatirea managementului traficului aerian si rutier, modernizarea transportului urban, dezvoltarea si modernizarea transportului multimodal.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Finantarilor Nerambursabile in Domeniul Mediului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!