Riscuri în audit

Extras din referat Cum descarc?

Pentru obtinerea unui grad de certitudine rezonabil in informarea cu privire la situatiile financiare, auditorul foloseste metode ce-l lasa se observe ca acestea au fost corect efectuate trecandu-se prin toate etapele esentiale.
Auditul financiar precum si sistem de audit intern presupune existenta unor limite in cazul acestora, existand riscul inevitabil ca unele inexactitati semnificative sa nu fie descoperite. In acest caz daca auditorul are semne ca ar exista furturi sau erori ce duc la aparitia unor inexactitati, ar trebui sa-si extinda procedurile de control in scopul confirmarii sau infirmarii dubiilor sale .
Potrivit normelor de audit ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania "controlul obiectivelor in cadrul unui audit financiar este planificat in functie de factorii de risc si de importanta relativa a acestora, ce difera de la o intreprindere la alta".
Astfel din punct de vedere al certitudinii realizarii lor riscurile se clasifica in potentiale si posibile.
Asadar, riscurile potentiale sunt acele riscuri posibile teoretic a se produce daca nu exista nici un control care sa preintampine sau sa identifice si sa corecteze erorile ce ar putea aparea, aceste riscuri fiind comune tuturor intreprinderilor.
Iar riscurile posibile sunt riscurile impotriva carora intreprinderea nu dispune de mijloace pentru a le limita, asadar cand cand mijloacele de impotrivire lipesc exista marea posibilitate ca anumite erori sa se produca fara a fi detectate sau corectate de catre intreprindere .
Astfel intr-o intreprindere auditorul se confrunta cu urmatoarele tipuri de riscuri:
* Riscurile generale specifice intreprinderii cuprind riscurile de natura sa influenteze operatiunile intreprinderii cum ar fi: activitatea acesteia dar si sectorul din care face parte, organizarea si structura intreprinderii, punctele de vedere fiind diferite in cazul in care entitatea face parte dintr-un grup sau este una integrate organigrama fiind bine stabilita; politicile generale ale intreprinderii (financiare, comerciale sau sociale), perspective de dezvoltare a intreprinderii, organizarea administrative si contabila, politiile contabile.
* Riscuri legate de natura operatiunilor tratate, ateste riscuri luand in vedere datele folosite precum: date repetitive (rezultate din activitatea obisnuita a intreprinderii) date punctuale (vin in completarea celor repetitive ce sunt puse in evidenta la interval de timp regulate), date exceptionale (rezultate din operatiuni sau decizii exceptionale);
* Riscuri legate de conceptia fi functionarea sistemelor (conceperea sistemelor de descoperire si de tratare a operatiilor trebuie sa permita prevenirea erorilor sau detectarea celor produse pentru a putea fi corectate);
* Riscul de nedescoperite cu ocazia auditului (auditorul trebuie sa diminueze tot mai mult nivelul de risc existent. Astfel se incearca o asigurare absoluta a existentei anumitor erori sau o asigurare cel putin rezonabila ca nu exista riscuri semnificative in situatiile financiare. Auditorii trebuie sa cunoasca foarte bine factorii de risc sis a caute in fiecare intreprindere controlata riscurile ce decurg din particularitatile sale).
Pe langa aceste doua tipuri de riscuri exista si riscurile date de catre Standardele Internationale de Audit ce le clasifica in :
* Riscul de inerent;
* Riscul de control;
* Riscul de detectare;


Fisiere in arhiva (1):

  • Riscuri in audit.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Chersan, I. - C., 2013, Auditul financiar, de la normele nationale la standardele internationale, Editia a II-a, Editura Universitatii ,,Alexandru Ioan Cuza", Iasi
2. Ares A , Audit, O abordarea integrate, Ed. ARC, Editia a 8 a, Bucuresti,2001
3. Morariu A.,Suport curs auditori financiari-curs pregatire continua CAFR 2009


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!