Riscul de Piata

Extras din referat Cum descarc?

RISCUL DE PIATA
Metode de masurare a riscului - VaR (eng.)
VaR este o metoda folosita cu precadere de catre trezorierii corporatiilor si managerii fondurilor de investitii si are ca scop sintetizarea riscului total al unui portofoliu de active financiare intr-un singur numar.
Conceptul nu este nou. De fapt, multe institutii financiare din intreaga lume foloseau proceduri asemanatoare cu valoarea la risc (bani la risc sau dolari la risc cum erau numite anterior). Totusi, abordarea sistemica a conceptului VaR a fost adusa in atentia lumii financiare de Grupul celor 30 (engl. Group of Thirty (G30)) in lucrarea Recomandari pentru principiile si practicile derivatelor (engl. Recommendations for Derivatives Practices and Principles) publicata in iulie 1993. 
VaR este o estimare statistica ce masoara, pentru un anumit interval de incredere (de obicei intre 90 si 99%, dar cel mai des 95%) valoarea unei sume (de exemplu 5 milioane), intr-o anumita moneda (exemplu - dolari americani) pe care un portofoliu sau o organizatie o poate pierde intr-o anumita perioada de timp (de exemplu 10 zile) datorita modificarii pretului de piata pentru activele avute in vedere. Orizontul de timp posibil poate fi de o zi pentru cele mai multe pozitii de tranzactionare sau de o luna sau mai mult pentru investitiile de portofoliu.
VaR a devenit semnificativ pentru ca reprezinta primul efort colectiv al participantilor de pe piata pentru a crea o abordare standardizata a riscurilor activelor, indiferent daca este pentru un anumit activ, un portofoliu sau intregul bilant al organizatiei. Totusi, este important sa subliniem faptul ca VaR este doar o estimare statistica, de obicei bazata pe distributia unor serii de date istorice. Este un numar prognozat, anticipat si nu este normal sa fie determinat cu 100% interval de incredere.
Cele mai multe modele VaR folosesc analize statistice ale modificarilor de pret din trecut ce determina randamentul activelor. VaR evalueaza modul in care comportamentul preturilor si al volatilitatii pretului din trecut determina modificarile de pret sau riscul ce poate sa apara in viitor. 
VaR este un mijloc atractiv de masurare a riscului cel putin din cauza ca este foarte usor de inteles. In esenta, aceasta metoda raspunde la o intrebare simpla: ,,cat de rau pot merge lucrurile?" Aceasta este intrebarea la care toti managerii generali doresc sa obtina raspuns. 
Daca acceptam ca este folositor sa avem un singur numar care sa descrie riscul unui portofoliu, interesant este de stiut daca VaR este cea mai buna alternativa. Unii cercetatori considera ca VaR poate sa-i tenteze pe operatorii de pe pietele titlurilor de valoare sa aleaga un portofoliu cu o distributie a ratelor de castig asemanatoare celei din figura de mai jos:
Portofoliile din figurile de mai jos au acelasi VaR dar portofoliul din figura a doua este mult mai riscant pentru ca pierderile potentiale sunt mult mai mari. 
Figura 1. - VaR
In ciuda slabiciunilor pe care le are VaR este cel mai popular instrument de masurare a riscului atat pentru cei care supravegheaza si reglementeaza piata cat si pentru top-management. 
Avantajele folosirii VaR
Avantajele pe care estimarea valorii la risc le ofera rezida din capacitatea sa de a exprima cantitativ, numeric, nivelul de risc al unui portofoliu la un moment dat precum si cel al unei anumite pozitii deschise (in titluri ale pietei de capital, credite acordate etc.) de un agent economic, in speta institutie financiar-bancara. De aici si rolul sau intr-o alocare mai eficienta a capitalurilor de catre banci, in delimitarea riscului minim asumat de banci ca unealta in folosul bancilor centrale, precum si ca instrument de masurare a performantelor. 
Comitetul de la Basle propune un orizont de 10 zile si un procent de 1% (respectiv un interval de incredere de 99% in aprecierea VaR). Fiecare banca este libera in a alege cele doua coordonate initiale in functie de preferinta mai mult sau mai putin subiectiva a managerilor de risc (in cazul procentului de toleranta la risc) si de natura portofoliilor administrate. Alegerea unor procente diferite nu pune nici o problema de comparabilitate a rezultatelor atata timp cat bancile folosesc premisa urmarii distributiei normale de catre randamentele cursurilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Riscul de Piata.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!