Riscul Comercial

Extras din referat Cum descarc?

Riscul este o categorie sociala, economica, politica sau naturala a carei origine se afla in incertitudinea care poate sau nu sa genereze o paguba datorita ezitarilor si inconsistentei in luarea deciziilor.
Riscul devine o frana in desfasurarea activitatii economice si implicit a expansiunii ei, acest impact necontrolat ducand la ingreunarea procesului de decizie prin reducerea volumului de afaceri si suportarea unor pagube materiale de mai mica sau mai mare amploare. 
Gestionarea sau managementul riscului, a factorilor de nesiguranta reprezinta o prioritate critica atat pentru companiile mari cat si pentru intreprinderile mici si mijlocii, toate confruntandu-se cu tot mai multe influente economice, politice sau comerciale ce se nasc in societatea moderna.
Se spune in ziua de azi ca o companie este cu atat mai performanta cu cat reuseste sa gaseasca solutii mai performante in eliminarea riscurilor la care este expusa.
Desfasurarea unei activitati eficace si creatoare se poate realiza numai in conditiile in care cei ce o infaptuiesc sunt pusi la adapost de efectele nefaste ale riscului.
Printre nenumaratele riscuri care pot aparea in desfasurarea activitatilor firmei un loc important in studiul acestora il ocupa analiza riscurilor comerciale.
Mediul de afaceri prezinta numeroase riscuri, iar abilitatea intreprinzatorilor de a izola si analiza aceste riscuri determina in ultima instanta succesul sau esecul in afaceri. Fara indoiala, unele riscuri sunt inevitabile, in schimb multe dintre ele pot fi controlate.
Riscurile comerciale apar odata cu capacitatea firmei de a creste cifra de afaceri, de a schimba pozitia concurentiala a produselor si de a creste rentabilitatea. 
Riscurile comerciale pot fi: cauze accidentale si reversibile, insolvabilitatea, deteriorarea situatiei financiare a cumparatorului privat, fapt care il pune in imposibilitatea de a efectua la scadenta plata sumei datorate, reaua credinta a cumparatorului, cand acesta reclama defecte tehnice imaginare la produsul importat pentru a sustrage de la obligatia contractuala.
Moneda in care se face plata; - termenul de decontare; -modalitatile de plata ce pot fi utilizate in tranzactiile internationale sunt: a) plata in numerar, b) plata prin instrumente de plata si credit; c) plata prin ordin de plata si virament; d) modalitati de plata documentatie; d1) acreditivul de documentare = un ordin de dat de cumparator bancii sale de a face plata in favoarea vanzatorului direct sau prin intermediul altei banci cu conditia ca vanzatorul sa depuna pana la un anumit termen la banca platitoare documentele care dovedesc expedierea marfii sau prestarea serviciului realizat. Avantaje pentru exportator - certitudinea in incasarea contravalorii marfii. Avantaje pentru importator: plata nu se va face decat daca exportatorul indeplineste cu exactitate conditiile cerute de el prin acreditivul documentar. A.d. este un mod deosebit utilizat in tranzactiile de valori mari si in situatia unor parteneri mai putin cunoscuti. A.d. e reglementat pe plan international printr-o culegere de uzante numita "reguli de uzante uniforme prin A.d.". A.d. are caractere de baza: -formalismul sau caracter documentar (bancile nu trateaza si nu iau in consideratie decat documente), -independenta fata de contractul comercial international; -fermitatea angajamentului ce decurge din faptul ca e vorba de angajamentul bancii importatorului; -flexibilitatea acreditivului care presupune ca in functie de anumite clauze inscrise in A.d. acesta poate fi utilizat in situatii speciale cum ar fi situatii de intermediere, plati esalonate etc.
Printre multiplele riscuri pe care le are de infruntat omul de afaceri in cadrul desfasurarii operatiilor comerciale in mod deosebit se mentioneaza : riscul de transport, riscul de pret si riscul de desfacere.
Cand tranzactiile comerciale constituie operatii de import - export apar riscuri datorate neincasariicontravalorii marfii livrate pe credit sau incasarea acesteia cu intarziere, refuzul cumparatorului de a prelua marfa ajunsa la destinatie, denuntareacontractului de catre cumparator in timpul desfasurarii procesului de productie la furnizor, avarierea sau distrugerea marfii in timpul fabricatiei sau al transportului, imposibilitatea repatrierii masinilor, utilajelor, materialelor si altor bunuri deplasatein afara tarii pentru realizarea unor lucrari de cooperare pentru diversi beneficiari externi si raspunderea civila legala a furnizorului fata de terti.


Fisiere in arhiva (1):

  • Riscul Comercial.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!