Rezerve Tehnice

Cuprins referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1 
1.1 Definirea rezervelor tehnice . 3
1.2 Categorii de rezerve tehnice in asigurari . 4
CAPITOLUL 2 
2.1 Contabilizarea si constituirea rezervei matematici . 5
2.2 Contabilizarea si constituirea rezervei de prime . 9
2.3 Contabilizarea si constituirea rezervei de daune . 14
CAPITOLUL 3 
3.1 Alte tipuri de rezerve . 20
3.1.1 Contabilizarea si constituirea rezervei pentru catastrofe . 20
3.1.2 Contabilizarea si constituirea rezervei pentru egalizarea daunelor . 21
BIBLIOGRAFIE . 24


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1
1.1 Definirea rezervelor tehnice
Contabilitatea rezervelor tehnice asigura evidenta rezervelor tehnice constituite de societate potrivit reglementarilor legale. Asiguratorii si reasiguratorii trebuie sa-si constituie rezerve tehnice care reprezinta estimari ale platilor viitoare, pentru riscurile produse in trecut sau pentru cele care se vor produce in viitor.
Rezervele tehnice reprezinta estimari ale platilor viitoare, pentru riscurile produse in trecut ( pentru asigurarile generale ) sau pentru cele care se vor produce pe viitor ( pentru asigurarile de viata ). Valoarea rezervelor tehnice trebuie sa permita asiguratorului , in orice moment sa isi onoreze angajamentele ce rezulta din contractile de asigurare.
Rezervele tehnice se inventariaza si se evalueaza la sfarsitul fiecarei perioade.Metodele de evaluare a rezervelor tehnice adoptate de societate trebuie sa fie aceleasi in tot cursul exercitului financiar, precum si de la un exercitiu la altul.
Marimea fiecarui tip de rezerve tehnice constituite si mentinute de catre asiguratori pentru activitatea de asigurari generale nu poate fi mai mica decat marimea obtinuta prin calculul acestor rezerve. In calculul rezervelor se includ sumele estimate pentru daune si costurile de lichidare aferente serviciilor prestate in acest scop de catre terte persoane, cum ar fi: cheltuielile cu expertizele tehnice, cheltuielile de judecata si altele de acest tip, dupa deducerea partii ce urmeaza sa fie recuperata de la reasigurator. 
Rezervele tehnice vor fi evidentiate contabil, distinct, potrivit tipurilor de reserve. In cazul anularii, rezilierii, denuntarii sau incetarii valabilitatii unui contract de asigurare asiguratorul va efectua si operatiunile contabile de eliberare a rezervelor tehnice aferente contractelor respective.
1.2 Categorii de rezerve tehnice in asigurari
Conform prevederilor Legii nr. 32/ 2000 cu modificarile si comletarile ulterioare, asiguratorul care exercita o activitate de asigurari generale si de viata are obligatia sa constituie si sa mentina urmatoarele rezerve tehnice:
-rezerva matematica
-rezerve de prime:
o rezerva pentru prime neincasate
o rezerva pentru riscuri neexpirate
-rezerva de daune
-rezerva de daune neavizate (nelichidate)
o rezerva pentru daune nelichidate
o rezerva pentru daune neraportate
o rezerva pentru daune redeschise
o rezerva pentru cheltuieli aferente daunelor
-rezerva de catastrofa
-rezerva pentru egalizarea daunelor
-rezerva pentru beneficii
Rezervele tehnice se constituie si se evidentiaza distinct pentru activitatea de asigurari generale si activitatea de asigurari de viata.
Diminuarea sau anularea rezervelor tehnice se efectueaza prin creditarea conturilor corespunzatoare de cheltuieli.
CAPITOLUL 2
2.1 Contabilizarea si constituirea rezervei matematici
Rezerva matematica constituie un fond de rezerva specific asigurarilor de viata care se calculeaza dupa metode actuariale.
La asigurarile de viata, de regula, nu exista un echilibru intre primele incasate de asigurator in cursul unui an si obligatiile asumate pentru acelasi an. Uneori se inregistreaza un surplus de resurse incasate, alteori un deficit de resurse. 
Probabilitatea decesului creste odata cu inaintarea in varsta a asiguratului dar ratele de prima anuale sunt uniforme. Diferenta dintre prima neta incasata de asigurator si valoarea angajamentelor sale financiare la asigurarea de viata in anul de referinta reprezinta rezerva de prima pentru anul respectiv, ea servind pentru acoperirea obligatiunilor viitoare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rezerve Tehnice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!