Remuneratiile Personalului si Contabilitatea Acestora

Extras din referat Cum descarc?

Salariul reprezinta remunerarea in bani sau in natura a unei activitati desfasurate in virtutea unui contract individual de munca. 
Substanta salariului o reprezinta partea din venitul national care se creaza in procesul folosirii fortei de munca, distribuita in mod direct salariatilor, mai ales sub forma baneasca, astfel incat acestia sa duca o viata normala ai carei parametrii sa evolueze continuu.
Salariul nominal este suma de bani pe care salariatul o primeste pentru munca prestata. Salariatul este foarte interesat de nivelul de viata ce i-l poate asigura salariul primit, aceasta se poate cunoaste cu ajutorul salariului real, care este dat de cantitatea de bunuri si servicii pe care salariatul le poate cumpara la un moment dat, cu salariul nominal. 
Marimea salariului real depinde de nivelul si dinamica salariului nominal si cea a preturilor. 
SR = SN / IP, in care: 
???? - SR = salariul real 
- ???SN = salariul nominal 
- ???IP = indicele preturilor 
Dinamica salariului real are o influenta considerabila asupra ofertei de munca. Daca lucratorul considera ca acesta este prea redus, el va cauta sa prelungeasca timpul de munca, sa lucreze ore suplimentare reducandu-si astfel timpul liber. Acest fenomen constituie asa numitul "efect de substitutie ". Cand salariul real a atins nivelul apreciat de lucrator ca drept multumitor pentru conditiile sale de viata, va reduce timpul de lucru sau il va mentine. Dar daca salariul real creste, numarul orelor de munca va scade. Se produce ceea ce se numeste "efectul de venit ".
De multe ori este pusa in evidenta marirea salariilor, insa se vorbeste doar de marirea salariilor nominale, in timp ce salariul real poate ramane constant sau sa scada.
Din punct de vedere juridic, legislatia muncii in Romania este reglementata de Legea nr.53/2003 privind Codul Muncii care face referire la totalitatea raporturilor individuale si colective de munca , modul in care se efectueaza controlul aplicarii reglementarilor din domeniul raporturilor de munca, precum si jurisdictia muncii. 
Contractul individual de munca este contractul in temeiul caruia , o persoana fizica denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii numita salariu. Se incheie pe durata determinata sau nedeterminata - in conditiile prevazute expres de lege.
Formele de salarizare cele mai practicate, aplicate intr-o mare varietate, sunt : dupa timpul lucrat (in regie) , in acord si mixta. Fiecare forma de salarizare evidentiaza intr-un mod specific cantitatea , calitatea si importanta muncii depuse. 
Salarizarea in regie reprezinta remunerarea salariatului dupa timpul lucrat: ora, zi, saptamana, luna. Aceasta forma se practica atunci cand munca este complexa si dificil de normat. Marimea totala a salariului este produsul dintre timpul lucrat si salariul pe unitatea de timp. 
Prezinta un mare dezavantaj, faptul ca nu stimuleaza randamentul si nici nu fundamenteaza precis raportul dintre munca depusa si salariul primit.
Salarizarea in acord consta in remunerarea pe baza timpului necesar pentru executarea unei operatii, activitati, produse, fara ca durata timpului necesar pentru efectuarea muncii respective sa fie fixata in mod expres. 
Aceasta forma de salarizare
- releva mai bine legatura dintre marimea salariului si munca depusa de salariat;
- stimuleaza sporirea productivitatii salariatului;
- nu necesita supraveghere privind ocuparea timpului de lucru.
In functie de conditiile concrete din fiecare unitate, acordul poate fi:direct, progresiv sau global. Acordul direct consta in stabilirea unui tarif constant pe bucata sau pe lucrare executata. Acordul progresiv presupune ca, de la un anumit nivel de realizare a normei, tariful pe unitatea de produs sau operatie sa se majoreze in anumite proportii in mod progresiv. Acordul global se practica la nivel de formatie de lucru ce isi asuma obligatia de a executa intr-un termen stabilit un produs sau o productie exprimata in unitati fizice pentru care primeste o suma globala.
Salarizarea in remiza sau cote procentuale se aplica in comert, in activitatea de prestari servicii, venitul fiecarui angajat determinandu-se proportional cu nivelul de indeplinire a sarcinilor stabilite prin contract. 
Forma de salarizare care se utilizeaza la fiecare loc de munca este prevazuta in contractul individual sau/si colectiv de munca incheiat la nivelul fiecarei unitati sau in reglementarile unor legi sau statute speciale.
La nivel national se stabilesc prin norme legale anumite aspecte privind salarizarea personalului si care se refera la: stabilirea salariilor de baza minim brute pe tara pentru persoanele care au calitatea de salariati; indexarea salariilor in conditiile cresterii preturilor si tarifelor; stabilirea sistemului de impozitare respectiv de inghetare a salariilor pe anumite perioade de timp.
Salariile se stabilesc prin negocieri individuale sau colective si sunt confidentiale, angajatorul avand obligatia de a lua masurile necesare pentru asigurarea confidentialitatii, ce nu poate fi opusa sindicatelor.
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata , corespunzator programului normal de munca, se stabileste prin hotarare a Guvernului, dupa consultarea sindicatelor si a patronatelor. In cazul in care programul normal de munca este, potrivit legii, mai mic de 8 ore zilnic, salariul de baza minim brut orar se calculeaza prin raportarea salariului de baza minim brut pe tara la numarul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat.
Salariul se plateste in bani, cel putin o data pe luna, ceea ce asigura o stabilitate a veniturilor personalului Plata salariului se poate efectua prin virament intr-un cont bancar, in cazul in care aceasta modalitate este prevazuta in contractul de munca aplicabil. Plata in natura a unei parti din salariu e posibila numai daca e prevazuta expres in contractul de munca si nu poate depasi 30% din salariu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Remuneratiile Personalului si Contabilitatea Acestora.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!