Recunoașterea unei cheltuieli necorporale

Extras din referat

Cheltuielile cu un element necorporal vor fi recunoscute drept costuri atunci cand sunt generate, cu exceptia cazurilor in care:
a)ele formeaza o parte a costului imobilizarii necorporale care indeplineste criteriile de recunoastere;
b) elementul este achizitionat printr-o combinare de intreprinderi si nu poate fi recunoscut ca imobilizare necorporala. Intr-o astfel de situatie, aceasta cheltuiala va forma o parte a sumei atribuite fondului comercial la data achizitiei.
Cheltuielile cu un element necorporal care au fost initial recunoscute drept costuri, nu vor fi recunoscute ca parte a costului unei imobilizari necorporale la o data ulterioara.
Dupa recunosterea initiala, o imobilizare necorporala va fi evaluata la costul sau minus orice amortizare acumulata si orice pierdere din depreciere cumulata.
O imobilizare necorporala va fi reevaluata ca fiind valoarea sa justa la data reealuarii minus orice amortizare ulterioara acumulata si orice pierdere din depreciere acumulata anterior. 
Modelul reevaluarii nu permite:
a)reevaluarea imobilizarilor necorporale care nu au fost recunoscute anterior ca imobilizari;
b)recunoasterea initiala a imobilizarilor necorporale la sume diferite de cost.
Acest model al reevaluarii va fi aplicat doar dupa ce o imobilizare a fost recunoscuta initial la cost.
Frecventa reevaluarilor depinde de volatilitatea valorilor juste ale imobilizarilor necorporale care sunt evaluate. Daca valoarea justa a unei imobilizari reevaluate difera semnificativ de valoarea sa contabila, este necesara o noua reevaluare.
Daca se face reevaluarea unei imobilizari necorporale, orice amortizare acumulata la data reevaluarii va fi:
a)retratata proportional cu modificarea din valoarea contabila bruta a imobilizarii, astfel incat valoarea contabila a imobilizarii dupa reevaluare ajunge sa fie egala cu valoarea reevaluata;
b)eliminata din valoarea contabila bruta a imobilizarii si suma neta retratata la valoarea reevaluata a imobilizarii. 
Daca o imobilizare necorporala nu poate fi reevaluata din cauza ca nu exista o piata activa pentru aceasta imobilizare, atunci imobilizarea va fi inregistrata la costul sau minus orice amortizare acumulata si pierdere din depreciere.
Daca valoarea contabila a unei imobilizari necorporale este majorata ca rezultat al reevaluarii, atunci crestrea va fi creditata direct in capitalurile proprii ca titlu de surplus din reevaluare. Cresterea va fi recunoscuta in profit sau pierdere in masura in care ea reia o scadere in reevaluare a aceleiasi imobilizari recunoscuta anterior in profit sau pierdere.
Daca valoarea contabila a unei imobilizari necorporale este scazuta ca rezultat al reevaluarii, scaderea va fi recunoscuta in profit sau pierdere. Scaderea va fi debitata direct in capitalurile proprii cu titlul de surplus de reevaluae in limita oricarui sold creditor in surplusul din reevaluare legat de acea imobilizare.
Durata de viata
O entitate va evalua daca durata de viata a unei imobilizari necorporale este determinata sau nedeterminata, si daca este determinata, lungimea acesteia sau numarul de unitati de productie sau unitati similare care constituie acea durata de viata. Durata nedeterminata a unei imobilizari necorporale se va stabili atunci cand pe baza tuturor factorilor relevanti, nu exista o limita previzibila a perioadei in care se asteapta ca imobilizarea sa genereze fluxuri de trezorerie nete pentru entitate.
O imobilizare necorporala cu o durata de viata determinata este amortizata, iar o imobilizare necorporala cu o durata de viata nedeterminata nu este amortizata.
Durata de viata a unei imobilizari necorporale reflecta doar nivelul de cheltuieli viitoare de intretinere necesare pentru intretinerea imobilizarii la standardul de performanta evaluat la momentul estimarii duratei de viata a imobilizarii si capacitatea si dorinta entitatii de a atinge acel nivel. Daca durata de viata a unei imobilizari necorporale este nedeterminata, aceasta nu inseamna ca este infinita.
Pentru a stabili durata de viata a unei imobilizari necorporale se tine cont de urmatorii factori:
a)utilizarea preconizata a imobizarii de catre entitate;
b)ciclurile tipice de viata ale produsului pentru imobilizarea respectiva si informatiile publice privind estimarile sau duratele de viata ale unor imobilizari similare;
c)uzura tehnica, tehnologica, comerciala si de alta natura;
d)stabilitatea domeniului in care functioneaza imobilizarea si modificarile survenite privind cererea de pe piata pentru productia de produse facuta de imobilizare;
e)actiunile preconizate din partea competitorilor sau a potentialilor competitori


Fisiere in arhiva (1):

  • Recunoasterea unei Cheltuieli Necorporale .doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!