Capitolul 1. Notiuni generale privind raportului de audit 3 1.1. Definirea conceptului de audit 3 1.2. Continutul si structura raportului de audit 3 2. Studiu de caz 6 2.1. Raportul de control la S.C. COMBIMUR S.R.L. 6 2.2. Constatari 6 2.3. Decizii 8 BIBLIOGRAFIE 10
Capitolul 1. Notiuni generale privind raportului de audit De-a lungul timpului, mediul economic s-a dezvoltat datorita complexitatii operatiunilor economice si a tranzactiilor efectuate de catre entiti. Schimbarile aduse asupra mediului economic se reflecta in acelasi timp in evolutia auditului. In prezent, auditul este axat pe evaluarea modului de respectare a principiilor economicitatii, eficientei si eficacitatii in utilizarea resurselor financiare. 1.1. Definirea conceptului de audit Auditul reprezinta procesul realizat de catre personele fizice sau juridice legal abilitate, prin care se analizeaza si evalueaza informatiile unei entitati, folosind tehnici si procedee specifice, in scopul obtinerii de dovezi, numite probe de audit, pe baza carora auditorul emite raportul de audit. Auditorul verifica si corecteaza fraudele regasite in documentele financiar contabile, respectiv analizeaza fidelitatea rapoartelor emise de catre entitati printr-o examinare critica a structurilor acestora si o evaluare a procedurilor utilizate la intocmirea situatiilor. 1.2. Continutul si structura raportului de audit Informatiile a caror mentiune in raport este prevazuta expres de lege Raportul de audit Observatiile extrase din verificarile efectuate Mentiunea ca situatiile financiare auditate sunt anexate la raportul de audit Asigurarea oferirii unei imagini fidele, clare a situatiei financiare generale a intreprinderii Relatia contractuala de executare a misiunii de audit In graficul de mai sus s-a prezentat continutul raportului de audit. In continuare, din raportul de audit trebuie sa rezulte in mod clar: Raportul unei misiuni de audit de baza trebuie sa contina in mod obligatoriu urmatoarele elemente de baza: titlu, destinatarul, paragraful introductiv, paragraful cuprinzand natura si intinderea lucrarilor de audit, paragraful opiniei, semnatura, adresa si data raportului. In capitolul urmator, se va prezenta practic elementele de baza a unui raport de audit, in urma controlului de audit efectuat la societatea S.C. COMBIMUR S.R.L. Titlul raportului Raportul de audit trebuie sa prezinte un titlu clar. Se recomanda sa se foloseasca titlul de ,,Raportul de audit" pentru a-l distinge de rapoartele care pot fi elaborate de alte persone. Destinatarul Raportul de audit se adreseaza actionarilor sau consiliului de administratie al unitatii ale carei situatii financiare au fost auditate. Paragraful introductiv Acest paragraf prezinta situatiile financiare ale entitatii ce fac obiectul auditului. Raportul trebuie sa mentioneze ca situatiile financiare sunt in sarcina conducerii entitatii. Pe baza auditului efecuat, auditorului ii revine responsabilitatea sa exprime o opinie asupra acestor situatii financiare.
1) Camera auditorilor financiari din Romania, http://www.cafr.ro/ accesat la data de 03.06.2018. 2) Chersan, I. C., Control si audit intern, suport de curs, Iasi, 2016. 3) Manual de audit financiar, http://www.eca.europa.eu/ accesat la data de 03.06.2018. 4) Standardul International de Contabilitate, IAS 2. 5) Standardele Internationale de Raportate Financiara - IFRS, Editura CECCAR, Bucuresti, 2013. 6) Standardul national de audit 700, "Raport al auditorului asupra rapoartelor financiare".
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).