Protectia sanatatii consumatorului

Cuprins referat Cum descarc?

Protectia vietii, sanatatii, ereditatii si securitatii consumatorului
1. Securitatea generala a produselor.
2. Obligatiile producatorului.
3. Obligatiile vinzatorului.
4. Obligatiile prestatorului.
5. Responsabilitatea survenita in urma daunei cauzate de produse defectuoase vietii, sanatatii, ereditatii si securitatii consumatorului.


Extras din referat Cum descarc?

1. Securitatea generala a produselor
Produs sigur -  orice produs care, in conditii normale sau rezonabil previzibile de utilizare, inclusiv de durata si, dupa caz, de punere in functiune, de instalare si de intretinere, nu prezinta nici un risc sau prezinta numai riscuri minime, compatibile cu utilizarea produsului si considerate ca acceptabile si corespunzatoare unui nivel inalt de protectie a sanatatii si securitatii oamenilor, luindu-se in considerare:
-  caracteristicile produsului, in special compozitia, ambalarea, conditiile de asamblare si, dupa caz, de montaj si de intretinere;
-  efectul asupra altor produse, in cazul in care se poate prevedea in mod rezonabil ca va fi utilizat impreuna cu alte produse;
-  prezentarea produsului, etichetarea acestuia, orice avertizari si instructiuni privind utilizarea si distrugerea lui, precum si orice alta indicatie sau informatie referitoare la produs;
-  categoriile de consumatori expusi riscului in cazul utilizarii produsului, in special copiii si persoanele in virsta.
Posibilitatea obtinerii unor niveluri inalte de securitate sau disponibilitatea altor produse care prezinta un grad de risc mai scazut nu constituie un motiv suficient pentru considerarea unui produs ca fiind periculos;
2. Obligatiile producatorului
In Legea privind Protectia Consumatorului, sint prevazute urmatoarele obligatii ce revin producatorului:
1. Sa plaseze pe piata produse sigure insotite de documente si alte informatii privind utilizarea acestora.
2. Sa opreasca livrarile si sa scoata de pe piata produsele care nu corespund standardelor.
3. Sa asigure respectarea conditiilor igienico -  sanitare.
4. Sa raspunda pentru prejudiciul cauzat de produs pe toata durata de functionare valabila doar in cazul in care consumatorul a respectat toate conditiile privind pastrarea, utilizarea produsului.
Alte obligatii a producatorului sint prevazute in Legea privind Securitatea Generala a Produselor:
1. Producatorii sa asigure consumatorii cu toata informatia privind modul de utilizare a produsului.
2. Agentii economici trebuie sa se informeze de riscurile produse consumatorilor, ca ulterior, sa retraga de pe piata produsele sau sa le ia de la consumatori, fiind obligati sa le repare prejudiciul sau sa le restituie un alt bun sau contra-echivalentul bunului. In situatia in care producatorul a depistat un viciu la produs, el trebuie sa informeze despre aceasta pentru ca in cazul retragerii acestuia de pe piata, consumatorul sa stie unde sa se adreseze pentru a intoarce bunul respectiv.
3. Obligatiile vinzatorului
Acestea sint prevazute la art. 8 al Legii privind Protectia Consumatorului:
1. Sa se asigure ca produsele sint inofensive si corespund tuturor cerintelor prescrise sau declarate de producator.
2. Sa nu comercializeze produse despre care stie ca sint periculoase.
3. Sa anunte imediat despre orice produs periculos sau contrafacut.
4. Sa retraga produsele care au fost declarate de specialisti periculoase, defectuoase.
5. Sa respecte conditiile igienico -  sanitare si sa raspunda pentru prejudiciile cauzate consumatorilor, daca acestia au pastrat produsele in conditiile necesare.
6. Sa inmineze bon de casa.
7. Sa detina Registrul de Reclamatii intr-un loc vizibil pentru ca la prezentarea bonului fiscal de catre o persoana careia i-a fost vindut un bun defectuos, sa poata face o inscriere in acest Registru care este eliberat de Statistica. Daca exista vreo reclamatie impotriva vinzatorului si acesta nu repara prejudiciul in timp de 14 zile sau nu aduce explicatii, atunci, el va fi sanctionat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Protectia sanatatii consumatorului.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!