Procurarea Capitalurilor Proprii ale Întreprinderii în Context Financiar

Extras din referat Cum descarc?

Cand vine vorba de decizia de finantare cea mai importanta alegere se face intre sursele proprii si sursele imprumutate , criteriul selectiei fiind costul procurarii capitalului
Sursele proprii de procurare a capitalului constituie cea mai sigura sursa de finantare determinind autonomia financiara a societatii.
Sursele proprii sunt nerambursabile si se folosesc conform legislatiei in vigoare asigurind finantarea permanenta a intreprinderii.
La sursele proprii ,nu exista multe alternative,adica fie se va recurge la autofinantare ,fie se vor aduce aporturi noi la capitalul societatii.
Sursele proprii sunt utilizate pentru finantarea proprie si au urmatoarea structura:
o Capital social
o Prime de capital
o Rezerve din reevaluare
o Rezerve
o Rezultatul exercitiului
o Rezultatul reportat
o Amortizarea
o Autofinantarea
o Aportul la capital
Capitalul social este reprezentat de suma tuturor aporturilor efectuate de asociati in vederea constituirii si functionarii unei societati.
Capitalul social este compus din aporturile tuturor asociatilor. Masura in care asociatii contribuie la constituirea capitalului social reprezinta si masura in care ei participa la impartirea profitului sub forma de dividende
Capitalul social poate fii impartit in capital subscris nevarsat si capital subscris varsat.
Capitalul subscris nevarsat este capitalul pe care asociatii s-au angajat sa-l puna la dispozitia intreprinderii.Treptat ,pe masura ce capitalul este eliberat in bani si/sau in natura, el devine capital subscris varsat
Primele de capital sunt fonduri proprii constituite ca diferenta intre valoarea de emisie si valoarea contabila sau valoarea de aport si valoarea nominala a actiunilor.
Primele de capital se impart in :
o Prime de emisiune
o Prime de fuziune
o Prime de aport
o Prime de conversie a obligatiuniilor in actiuni
Rezervele din reevaluare sunt reprezentate de plusul sau minusul rezultat din reevaluarea imobilizarilor corporale, in conformitate cu prevederile in vigoare.
Evidentierea rezervelor din reevaluare trebuie facuta pe fiecare imobilizare in parte.
Rezervele din reevaluarea imobilizarilor corporale sunt nedistribuibile.
Reevaluarea se intocmeste la valoarea justa determinata pe baza unor evaluari efectuate de regula de evaluatori autorizati.
Rezervele se constituie anual din profitul persoanei juridice, in cotele si limitele prevazute de lege, si din alte surse prevazute de lege.
Rezervele se impart in :
o rezerve legale,
o rezerve statutare sau contractuale,
o rezerve de valoare justa,
o rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare,
o rezerve din diferente de curs valutar.
Rezultatul exercitiului reprezinta, diferenta dintre venituri si cheltuieli, concretizata in profit sau pierdere.
Documentul care reflecta rezultatul activitatii desfasurate este Contul de profit si pierdere sau Contul de rezultate.
Rezultatul final al exercitiului se stabileste la incheierea acestuia si reprezinta soldul final al contului de profit si pierdere.
Rezultatul exercitiului evidentiaza intr-o forma analitica rezultatele activtatii intreprinderii prin prisma raportului dintre cheltuieli si venituri.
Rezultatul reportat concretizeaza profitul nerepartizat, adica pierderea neacoperita din exercitiile financiare precedente.
Profitul reportat urmeaza sa fie repartizat pe destinatii in exercitiile financiare urmatoare, iar pierderea reportata urmeaza sa fie acoperita din profitul exercitiilor urmatoare , din rezerve sau din capitalul social.
Amortizarea este definita ca fiind sistemul de recuperare a valorii de intrare a imobilizarilor unei societati economice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Procurarea Capitalurilor Proprii ale Intreprinderii in Context Financiar.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!