Proceduri de Audit

Extras din referat Cum descarc?

Proceduri de audit
Evolutia auditului a fost determinata de dezvoltarea continua a mediului economic, de amploarea complexitatii operatiunilor economice si de tranzactiile efectuate de entitati.
Auditul reprezinta examinarea de catre o persoana independenta si competenta a fidelitatii reprezentarilor contabile si financiare. Auditul a inceput de la corectarea fraudelor in documentele financiar-contabile si a continuat cu aprecierea globala de fidelitate a situatiilor (rapoartelor) emise de entitatile economice, cu analiza critica a structurilor acestora si cu evaluarea procedurilor utilizate la intocmirea situatiilor (auditul financiar), in prezent, auditul este orientat spre evaluarea modului de respectare, de catre managementul entitatilor, a principiilor economicitatii, eficientei si eficacitatii in utilizarea resurselor financiare (auditul performantei).
Baza oricarui audit o constituie informatiile acumulate si evaluate de auditor, si din acest motiv auditorul trebuie sa aiba cunostinte si aptitudini necesare pentru a acumula dovezi si probe temeinice in baza carora sa-si poata exprima opinia sa asupra unui anumit fapt (in dependenta de angajamentul sau fata de client). 
La planificarea lucrarilor de audit este important de a stabili momentul de exercitare a procedurilor de audit, adica de stabilit procedurile ce vor fi aplicate la etapa:
- pregatitoare de audit;
- planificarii auditului;
- verificarii pe teren;
- finisarii auditului .
Auditorul trebuie sa obtina probe de audit suficiente si adecvate pentru a fi capabil sa emita concluzii rezonabile pe care sa se bazeze opinia de audit. 
Suficienta probelor semnifica faptul ca probele obtinute trebuie sa fie destule din punct de vedere cantitativ pentru a permite auditorului sa atinga nivelul de incredere dorit. 
Adecvarea probelor reprezinta latura calitativa a probelor de audit. La rindul sau adecvarea prezinta 2 caracteristici fundamentale de care trebuie sa se tina cont:
- relevanta - consta in faptul ca o proba de audit poate influenta rationamentul auditorului in a accepta sau respinge o anumita declaratie prezentata in situatiile financiare;
- credibilitatea - consta in faptul ca probele de audit trebuie sa fie demne de incredere.
Studiul National de Audienta ( S.N.A. )-500 ,,Dovezi de audit" prevede urmatoarele proceduri de obtinere a dovezilor de audit: 
- examinare - consta in cercetarea inregistrarilor, documentelor sau activelor materiale. Examinarea inregistrarilor si a documentelor permite de a obtine dovezi de audit de diferite grade de credibilitate, in functie de natura si sursa acestora, precum si de eficienta procedurilor de control intern. 
Examinarea activelor materiale ofera dovezi de audit credibile referitoare la existenta acestor active, dar nu neaparat si informatia despre proprietarul sau valoarea lor.
- observare - consta in urmarirea procedurilor sau proceselor desfasurate de alte persoane, de exemplu, participarea la inventarierea efectuata de personalul agentului economic sau observarea procedurilor de control ce nu necesita documentare.
- solicitare si confirmare.
Solicitarea consta in adresarea dupa informatie catre persoane competente din cadrul agentului economic sau catre terti. Solicitarile pot varia de la oficiale, in forma scrisa, adresate tertilor, pina la neoficiale, verbale, adresate personalului agentului economic. Raspunsurile la solicitari pot oferi auditorului informatie de care el nu dispunea anterior sau pot asigura cu dovezi de audit confirmatoare. 
Confirmarea este raspunsul la o solicitare in scopul confirmarii informatiei contabile. Spre exemplu, auditorul solicita, de obicei, confirmari despre creante prin adresari directe catre debitori.
- recalculare - consta in verificarea corectitudinii calculelor aritmetice in documentele primare si in registrele contabile sau in efectuarea calculelor independente. 
- proceduri analitice - reprezinta analiza corelatiilor (coeficientilor) si tendintelor importante pentru business-ul clientului, inclusiv examinarea ulterioara a fluctuatiilor si a interconexiunilor acestora, care nu se coreleaza cu alta informatie relevanta sau care deviaza de la rezultatele previzionate.
Momentul exercitarii procedurilor de audit va depinde si de perioadele in care dovezile de audit corespunzatoare pot fi obtinute.


Fisiere in arhiva (1):

  • Proceduri de Stadiu.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!