Procedura de insolvență

Extras din referat

Din punct de vedere etimologic, termenul de faliment deriva din faillre, faillite, cuvant care inseamna in limba franceza a esua. Procedura insolventei este o institutie juridica complexa de drept comercial, care intereseaza, pe de o parte starea si capacitatea persoanelor, iar, pe de alta parte, se refera direct la bunurile acestor persoane, asupra carora instituie un regim de indisponibilizare si le afecteaza scopului procedurii, fie de redresare, fie de lichidare a activului in vederea acoperirii pasivului.
Insolventa este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor exigibile. Insolventa este prezumata ca fiind vadita atunci cand debitorul, dupa 30 de zile de la scadenta, nu a platit datoria sa fata de unul sau mai multi creditori. Insolventa este iminenta atunci cand se dovedeste ca debitorul nu va putea plati la scadenta datoriile exigibile angajate, cu fondurile banesti disponibile la data scadentei.
Una dintre cele mai vechi activitati umane o reprezinta comertul, el prinzand contur o data cu aparitia ideii de proprietate , cand omul a constientizat ca anumite bunuri sunt ale sale si ca acestea se delimiteaza de cele care apartin altor persoane.Desi initial comertul a fost practicat sub forma schimbului (troc) doar pentru satisfacerea necesitatilor existentiale de zi cu zi ale oamenilor, odata cu aparitia banilor trocul a fost inlocuit cu vanzarea-cumpararea, comertul devenind o profesie practicata de un anumit grup specializat in aceasta activitate, care nu mai urmarea realizarea propriilor trebuinte, ci satisfacerea nevoilor altora si obtinerea de profit . Profitul fiind determinat de caracterul speculativ al comertului, realizarea lui presupune un anumit risc, asumat de comercianti, fara ca prin aceasta activitatea comerciala sa se transforme intr-un joc al hazardului, in care aleatoriul sa domine. Totusi, este posibil ca un comerciant, in decursul activitatii sale, ca o consecinta a unor afaceri nereusite, sa ajunga in situatia de a nu mai putea face fata datoriilor sale . Angrenarea unui comerciant in relatii complexe si continue cu diversi furnizori (creditori), pe de o parte, si cu clientii (debitori) pe de alta parte, implica functionarea mecanismului de incasari si plati dintre acestia. Daca mecanismul se intrerupe, se blocheaza din cauza lipsei lichiditatilor la o veriga din acest circuit, activitatea mai multor comercianti, legati prin succesiunea operatiilor lor, este amenintata
Activitatea comerciala se fundamenteaza atat pe promovarea creditului, cat si pe securitatea si celeritatea operatiilor comerciale, acestea reprezentand functii vitale ale mediului economic care sunt grav afectate de declansarea insolventei comerciale. Insolventa comerciala, definita ca fiind incapacitatea unui debitor de a face fata datoriilor sale exigibile cu sumele de bani disponibile, produce in mediul economic aceleasi efecte devastatoare pe care o maladie grava le induce unui organism uman.
Buna functionare a economiei de piata libera presupune, printre altele, si existenta unui cadru legal aplicabil comerciantilor aflati in dificultati financiare, mecanismul continuu al incasarilor si platilor in activitatea comerciala trebuind a fi mentinut in functiune. Acest lucru se realizeaza uneori cu pretul eliminarii din circuitul economic a celor care, cel mai adesea din cauza acumularii de pierderi, nu mai pot face fata datoriilor exigibile angajate, adica nu mai pot continua platile. Intr-o economie asezata pe principiile pietei, eliminarea comerciantilor care nu mai pot face fata obligatiilor scadente asumate are loc printr-o procedura denumita generic ,,faliment", organizata si condusa dupa reguli juridice stricte . De regula,actele normative nu definesc institutiile juridice pe care le reglementeaza, aceasta sarcina revenind literaturii de specialitate. 
Cu toate ca Legea nr. 85/2006, in conformitate cu tehnica legislativa moderna, cuprinde in partea sa introductiva (art. 3) o serie de definitii ale conceptelor pe care le utilizeaza (35 de termeni si expresii au primit o explicatie din partea legiuitorului), in mod voit sau nu s-a omis definirea procedurii de insolventa. In doctrina recenta, aceasta a fost definita ca reprezentand un ansamblu de norme juridice, prin care se urmareste obtinerea fondurilor banesti pentru plata datoriilor debitorului aflat in insolventa fata de creditorii sai, in conditiile stabilite diferentiat pe categorii de debitori, prin reorganizare judiciara bazata pe plan de reorganizare sau prin faliment . Din definitia citata se poate deduce cu usurinta care sunt caracteristicile procedurii de insolventa, ele fiind recunoscute ca atare de majoritatea doctrinarilor romani . Apreciem ca, in actuala reglementare, procedura insolventei are urmatoarele caractere: este o procedura judiciara, colectiva si concursuala, unitara si generala, egalitara, precum si de remediu sau, dupa caz, de executare silita .
Procedura intrarii in insolventa a unei societati intervine la acumularea unui debit de 30.000 lei. Aceasta poate fi ceruta de catre administratorul societatii respective, sau de catre creditorii societatii. Exista 2 modalitati de a beneficia de aceasta si anume procedura generala, prin care se parcurge etapa reorganizarii societatii si apoi intrarea in faliment a acesteia, sau procedura simplificata atunci cand societatea respectiva intra in faliment in mod direct. In cazul in care va incadrati in procedura generala, administrarea societatii este preluata de catre un administrator judiciar asa cum se stabileste printr-o hotarare a judecatorului sindic. Scopul planului de reorganizare este ca prin desfasurarea unor anumite activitati, in anumite conditii, societatea respectiva sa reuseasca sa-si plateasca integral sau partial datoriile in termenul indicat in planul de reorganizare. Daca exista un plan de reorganizare il puteti consulta la sediul societatii debitoare. In cazul cand planul de reorganizare esueaza sau daca societatea reorganizata acumuleaza alte datorii care fac imposibila continuarea activitatii, se intra in faliment. Falimentul va lua sfarsit prin valorificarea si distribuirea tuturor bunurilor din averea societatii debitoare, lichidatorul judiciar realizeaza un raport final si depune o cerere de inchidere a procedurii spre aprobare la judecatorul sindic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Procedura de Insolventa.docx

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!