Probe de Audit

Cuprins referat Cum descarc?

1. Conceptul de probe de audit
2. Cerintele probelor de audit
3. Criterii de evaluare a probelor de audit
4. Tehnici de obtinere a probelor de audit
5. Procedurile analitice
6. Procedurile analitice utilizate ca proceduri de fond
7. Tipuri de proceduri analitice
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Raport de autoevaluare
Scopul acestei lucrari este de a stabili reguli asupra a ceea ce constituie probe de audit intr-un audit al situatiilor financiare, asupra cantitatii si calitatii probelor de audit care trebuie obtinute si asupra procedurilor de audit utilizate de auditori pentru obtinerea respectivelor probe de audit. Auditorul trebuie sa obtina suficiente probe de audit adecvate pentru a fi capabil sa emita concluzii rezonabile pe care sa se bazeze opinia de audit. Este esential ca o proba sa fie corect documentata pentru a usura tragerea unor concluzii logice care sa constituie baza opiniilor de audit. In documentarea rezultatelor testelor de fond, auditorul trebuie sa fie foarte atent ca probele de audit sa fie materiale (semnificative), credibile, suficiente cantitativ si corespunzatoare calitativ
1. Conceptul de probe de audit
Probele de audit sunt obtinute printr-o combinatie adecvata de teste de control si proceduri de fond. In unele cazuri probele de audit pot fi obtinute in intregime prin aplicarea procedurilor de fond.
Termenul ,,probe de audit" reprezinta informatiile obtinute de catre auditor pentru a trage concluziile pe care se va baza opinia de audit. Probele de audit cuprind documentele primare si inregistrarile contabile ce stau la baza situatiilor financiare coroborate cu informatii din alte surse. ,,Testele de control" reprezinta testele efectuate pentru a obtine probele de audit privind proiectarea adecvata si respectiv modul efectiv de functionare a sistemului contabil si a celui de control intern.
Procedurile de fond reprezinta testele efectuate pentru a obtine probe de audit in scopul detectarii erorilor semnificative din situatiile financiare si sunt de doua tipuri :
a) teste de detaliu ale tranzactiilor si soldurilor si
b) proceduri analitice. 
Pe parcursul activitatii sale, auditorul este confruntat cu necesitatea de a alege si utiliza diverse tipuri de probe de audit, care pot fi clasificate in functie de natura sau sursa de obtinere a acestora.
a) Din punct de vedere al sursei, probele de audit pot fi :
- obtinute de auditor;
- obtinute de terte parti;
- obtinute de la entitatea auditata.
In functie de sursa de provenienta a probelor de audit, se fac urmatoarele precizari:
- proba obtinuta in mod direct de auditor este mai sigura decat cea obtinuta din alte surse;
- proba de audit provenita de la terti, daca este completa si obtinuta in mod independent, este mai sigura decat cea provenita de la entitatea auditata;
- proba de audit obtinuta din surse interne ale entitatii auditate este credibila, in cazul in care sistemul contabil si sistemul de control intern sunt corecte, legal organizate si functioneaza intr-un mod corespunzator. 
b) Din punct de vedere al naturii, probele de audit pot fi :
- documentare -- este cea mai sigura si se prezinta de regula sub forma documentelor justificative furnizate de entitate, dar si sub forma documentelor obtinute in mod direct de catre auditor sau de catre terti;
- vizuale -- este foarte sigura in cazul necesitatii de confirmare a existentei bunurilor si mai putin sigura, in cazul necesitatii de a stabili sursa de provenienta a proprietatii sau a valorii acestora;
- verbale -- este considerata cea mai putin sigura, fiind necesara confirmarea sa prin documente. 
2. Cerintele probelor de audit
Auditorul are in vedere ca probele de audit pe baza carora isi fundamenteaza opinia sa indeplineasca urmatoarele cerinte :
1. Competenta -- proba de audit este competenta cand este suficienta din punct de vedere cantitativ si adecvata din punct de vedere calitativ.
Pentru determinarea suficientei, auditorul trebuie sa ia in considerare:
- materialitatea si riscul de audit;
- evaluarea controlului intern si a testelor de control;
- metodele de esantionare;
- rezultatele aplicarii procedurilor analitice.
Proba de audit adecvata se refera la calitatea informatiilor obtinute, adica la caracterul lor impartial, la credibilitatea si la siguranta acesteia..
Calitatea unei probe de audit depinde de natura, sursa si procedeele folosite pentru obtinerea sa.
Aprecierea probelor de audit ca suficiente si adecvate tine de rationamentul auditorului care este influentat de :
- evaluarea naturii si marimii riscului inerent, atat la nivelul situatiilor financiare cat si nivelul soldurilor unor conturi sau categorii de tranzactii (operatiuni);
- nivelul de organizare si modul de functionare al sistemului de control intern, precum si marimea nivelului riscului de control;
- nivelul materialitatii ;
- rezultatele aplicarii probelor de audit;
- sursa si credibilitatea probelor de audit;
- experienta proprie a auditorului.
Auditorul trebuie sa-si fundamenteze astfel concluziile pe probe de audit, care pot fi de natura diferite sau care provin din mai multe surse, astfel incat sa-i permita argumentarea solida a opiniei de audit. Aceasta abordare este necesara cu atat mai mult cu cat in activitatea entitatii auditate exista puncte slabe sau controversate.
Credibilitatea sursei si tipul probei de audit influenteaza atat cantitatea necesara de probe de audit cat si gradul de argumentare al opiniei auditorului.
De asemenea, cantitatea si tipul probelor de audit sunt determinate in mod hotarator de evaluarea riscurilor si constatarilor pe parcursul actiunii de audit.
2. Caracterul relevant -- proba de audit relevanta este acea informatie caracterizata prin pertinenta, in sensul ca sustine elocvent constatarile auditului.
De aceea, inca din faza de planificare, auditorul trebuie sa defineasca clar obiectivele auditului si sa decida asupra unei abordari adecvate.
3. Caracterul rezonabil -- proba de audit rezonabila reprezinta informatia care din punct de vedere al costului obtinerii, comparat cu relevanta ei se dovedeste a fi economica, eficienta si eficace.
Economicitatea probei de audit solicita auditorului realizarea obiectivelor auditului cu cel mai mic cost posibil. Aceasta se realizeaza prin evaluarea si alegerea, inca din etapa initiala, a celei mai potrivite abordari a auditului.
Proba de audit este eficienta atunci cand metodele aplicate pentru obtinerea ei au fost rentabile si eficace, cand scopurile pentru care a fost produsa sustin constatarile. Auditorul trebuie sa detina probe de audit suficiente si relevante care sa-i sustina constatarile, in cazul in care conducerea entitatii auditate pune la indoiala constatarile sau nu este convinsa de realitatea acestora.


Fisiere in arhiva (1):

  • Probe de Audit.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!