Prezenta Multinationalelor pe Piata Romaneasca

Extras din referat Cum descarc?

In 2001, marile companii multinationale erau reprezentate de 29 de societati cu o pondere de 26,02 la suta din cifra de afaceri a clasamentului. In 2005 situatia se schimba iar numarul multinationalelor creste la 49 si ponderea este de 58,28 la suta. O analiza aprofundata a Topului, arata ca firmele straine sunt majoritare in Top 100 ceea ce este, pe de o parte, imbucurator datorita faptului ca economia tarii s-a globalizat.
Integrarea progresiva a aquis-lui comunitar in legislatia romaneasca a asigurat un cadru mult mai familiar pentru investitorii straini iar nivelul in permanenta crestere al fondurilor europene a avut un impact pozitiv asupra economiei si infrastructurii tarii.
Noutatea absoluta a Top 100 o reprezinta introducerea datelor privind profitul sau pierderea inregistrata de companiile romanesti in anul 2005. Este interesant de constatat ca numai cinci societati au inregistrat in acest an un profit brut mai mare de 100 de milioane de euro si doar una singura, Petrom, se apropie de 500 de milioane de euro.
Topul 25 al companiilor profitabile este dominat clar de firmele care activeaza in sectorul energetic - care cuprinde petrolul, gazele, energia electrica - cu un profit total de circa 950 de milioane de euro. Pe locul doi se situeaza sectorul de telecomunicatii, cu o cifra totala a profitului de circa 700 de milioane de euro, cumulata de numai trei companii Orange, Vodafone si Romtelecom.
Din 2001, rata profitabilitatii acestora a inregistrat o crestere apreciabila de la minus 1,45 la suta la 5,60 la suta iar concentrarea pierderilor sistemului national a scazut de la 36,74 la suta la 16,32 la suta.
In 2001, ponderea cifrei de afaceri a companiilor cu capital majoritar de stat era de 57,6 la suta iar in 2005 ea a scazut la 24,5 la suta.
Pe primul loc in Top 100 se situeaza compania Petrom SA, urmata de Mittal Steel Galati SA, ambele pastrandu-si locurile ocupate anul trecut. Pe locul trei este Rompetrol Rafinare SA Constanta, urmata de Metro Cash&Cary Romania SRL Otopeni si de automobile Dacia SA Mioveni. Acestea sunt urmate imediat de Petrotel Lukoil SA Ploiesti, Romtelecom SA Bucuresti, Electrica SA Bucuresti, Orange Romania SA Bucuresti, iar pe locul zece Lukoil Romania SA Bucuresti foarte aproape de Vodafone Romania SA Bucuresti care ocupa insa locul 11.
A cinci-a editie a revistei Romania Top 100 Companii realizata de Finmedia, scoate in evidenta rezultatele pozitive ale efortului de integrare a tarii noastre in economia globala si in special cea a Uniunii Europene. Cele 49 de companii multinationale prezente in Top 100 acopera aproape 60 la suta din cifra de afaceri a celor 100 de firme o premiera este in fond o premiera absoluta si este de asteptat ca ponderea acestor companii sa creasca si in anul 2006. Este de remarcat si rata ridicata de stabilitate a Top-ului 100, 91 dintre companiile prezente la actuala editie regasindu-se si in cea de anul precedent. Continua crestere economica a Romaniei in perioada 2001-2005, atractivitatea mediului de afaceri si efectul de integrare in economia globala au fost surprinse foarte bine de rezultatele din acest an. La 31 decembrie 2005 volumul total al investitiilor straine directe inregistrate in Romania s-a ridicat la 13,1 miliarde de euro. Aproximativ 60 la suta din acestea provin din Uniunea Europeana".


Fisiere in arhiva (1):

  • Prezenta Multinationalelor pe Piata Romaneasca.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!