Postulate și Principii Contabile

Previzualizare referat:

Extras din referat:

am ales si tratat cu multa placere si cu mult interes aceasta tema deopotriva fundamentala, utila si pasionanta pentru teoria si practica contabila, cu dorinta de a aduce un plus de cunoastere in acest domeniu. Tema este incitanta prin actualitatea, extinderea si importanta ei, necesitand o laborioasa munca de cercetare si documentare, de coroborare si asamblare a informatiilor si cunostintelor necesare dezvoltarii ei

Obiectivul fundamental al contabilitatii este asigurarea unei imagini fidele asupra situatiei patrimoniului si rezultatului exercitiului. Acesta, se realizeaza pe baza unor reguli, metode si proceduri contabile care se fundamenteaza si concretizeaza avandu-se in vedere anumite postulate, principii si conventii contabile generale.

Practica contabila a oricarei economii de piata nu poate fi conceputa fara utilizarea acestor concepte esentiale, luand in calcul si faptul ca la baza efortului de normalizare stau postulatele, principiile si normele contabile. In acest sens, se are in vedere faptul ca in activitatea practica majoritatea operatiilor contabile se bazeaza pe unul sau mai multe dintre aceste concepte specifice contabilitatii, ceea ce justifica necesitatea existentei, cunoasterii si intelegerii corecte a continutului lor.

Postulatele si principiile ocupa, prin traditie, un loc mai important in contabilitatea anglo-saxona decat in cea continentala, dar, prin dezvoltarea dispozitivului contabil international, rolul lor este in crestere si in tarile din Europa continentala.

Postulatele contabile reprezinta un adevar fundamental in domeniul contabilitatii care apare ca evident si deci nu mai este necesara demonstrarea acestuia

Postulatele contabile sunt (re)cunoscute si sub numele de ipoteze, conceptii fundamentale, premise, propozitii generale, doctrine, axiome, etc. evidente, generale, fundamentale si ireductibile, care, ca si in matematica, nu mai trebuie sa fie demonstrate.

- POSTULATE CONTABILE.

In general, postulatele contabile sunt enunturi fundamentale, considerate adevarate, fara a fi necesar sa fie demonstrate sau probate, care stau la baza formularii altor enunturi, cum sunt principiile contabile.

Postulatele contabile sunt recunoscute si sub numele de ipoteze, concepte fundamentale, premise, propozitii generale, doctrine, axiome etc.

Acestea se fundamenteaza pe observatiile asupra:

- mediului economic, politic, juridic si social in care entitatile isi desfasoara activitatea;

- identificarii utilizatorilor si a necesitatilor lor de informatii;

- obiectivelor informatiilor furnizate de contabilitate;

In contabilitate, sunt avute in vedere patru postulate, dupa cum urmeaza:

1. Delimitarea spatiului-postulatul entitatii;- acest postulat impune definirea frontierelor intre activitatile intreprinderii si cele ale proprietarilor ei. Astfel, sunt contabilizate tranzactiile intreprinderii si nu cele ale proprietarilor

2. Decuparea in timp:

Postulatul continuitatii exploatarii;- conform acestui principiu se presupune ca:

- intreprinderea va continua sa existe o perioada suficient de lunga, pentru ca planurile si activitatile prevazute sa poata fi realizate si ca angajamentele

Bibliografie:

- "BAZELE CONTABILITATII"

Autori: OPREA CALIN

MIHAI RISTEA

Editura National - Colectia Economica

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Postulate si Principii Contabile.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
3 706 cuvinte
Nr caractere:
22 011 caractere
Marime:
25.25KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Contabilitate
Tag-uri:
activitate, intreprindere
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!