Postulate și principii contabile

Cuprins referat Cum descarc?

I. INTRODUCERE 3
II. POSTULATE ALE CONTABILITATII 4
A. DELIMITAREA SPATIULUI. 4
A1.Postulatul entitatii 4
B. DELIMITAREA IN TIMP: 5
B1. Postulatul continuitatii exploatarii 5
B2. Postulatul periodicitatii 5
B3. Postulatul specializarii sau independentei exercitiilor 5
B.4 Postulatul pemanentei metodelor 6
C. CUANTIFICAREA FENOMENELOR SI FAPTELOR OBSERVATE: 6
C.1 Postulatul unitatii monetare 6
C.2 Postulatul echilibrului valoric dintre totalul activului si totalul pasivului. 7
III. PRINCIPII ALE CONTABILITATII 7
1. Principiul autonomiei 7
2. Principiul patrimoniului 7
3. Principiul dublei reprezentari 7
4. Principiul dublei inregistrari 8
5. Principiul documentar 9
6. Principiul periodicizarii sau specializarii exercitiilor economico-financiare (principiul independentei exercitiului) 10
7. Principiul inregistrarii complete, cronologice, sistematice si continue 10
8. Principiul inregistrarii sintetice si analitice 11
9. Principiul generalizarii si sintetizarii informatiilor 11
10. Principiul regularitatii 11
11. Principiul sinceritatii sau imaginii fidele 12
12. Principiul prudentei 12
13. Principiul permanentei metodelor si al evaluarii 12
14. Principiul continuitatii activitatii 12
15. Principiul intangibilitatii bilantului de deschidere 12
16. Principiul necompensarii 13
17. Principiul stabilitatii si cuantificarii monetare 13
18. Principiul costului istoric 13
19. Principiul importantei relative (pragului de semnificatie) 13
20. Principiul mentinerii capitalului 13
21. Principiul reconstituirii structurii de finantare 14
IV. CONCLUZII 14
V. BIBLIOGRAFIE 15


Extras din referat Cum descarc?

I. INTRODUCERE
Potrivit Reglementarilor contabile, puse in acord cu Standardele Internationale de Contabilitate, orice persoana juridica are obligativitatea sa asigure organizarea corecta si la zi a contabilitatii. Aceasta responsabilitate, a organizarii si a modului conducerii acesteia, potrivit Legii Contabilitatii nr. 82/1991, modificata si republicata in 2007 si a Ordinului Ministrului Finantelor Publice 1802 din 30.12.2014 revine administratorului societatii/institutiei/ intreprinderii. Pentru a da o imagine fidela a patrimoniului, a situatiei financiare si a rezultatelor detinute, trebuie respectate - cu buna credinta - regulile privind evaluarea patrimoniului si celelalte norme si principii contabile. Asadar, obiectul contabilitatii este reprezentant de patrimoniul unui agent economic, persoana fizica sau persoana juridica, iar obiectivul contabilitatii este reprezentat de situatia patrimoniului si a rezultatului financiar.
Stabilirea starii si miscarii patrimoniului, determinarea rezultatelor si analizarea activitatii defasurate, se realizeaza utilizand un ansamblu de procedee, metode si reguli specifice care se concretizeaza in anumite principii, postulate si conventii contabile generale.
Din ce perspective sunt privite obiectul si obiectivele contabilitatii?!
In literatura de specialitate, obiectul de activitate a contabilitatii, este prezentat din punctul devedere a conceptelor sub care este vazut aceasta si anume:
- Conceptia juridica, care prezinta obiectul de activitate a contabilitatii ca fiind patrimoniul intreprinderii;
Patrimoniul intreprinderii este format din totalitatea drepturilor si obligatiilor cu valoare economica a unei persoane juridice precum si toate bunurilor la care se refera aceste drepturisi obligtii.
- Conceptia economica, cu privire la obiectul de activitate a contabilitatii, il prezinta pe acesta ca fiid capitalul intreprinderii, acesta fiind prezentat sub doua aspecte:
Capital fix, alcatuit din bunurile care participa la mai multe circuite economice si care se inlocuiesc dupa mai multi ani de utilizare in procesul economic din cadrul intreprinderii.
Capitalul circulant, format din totalitatea bunurilor economice care se consuma sau isi schimba forma in cadrul procesului economic dupa fiecare ciclu de exploatare finalizat.
- Conceptia fnanciara, cu privire la obiectul de activitate al contabilitatii considera ca acesta este elaborarea si aplicarea procedeelor de evidenta,calcul si control a
Resurselor economice, abordate de catre contabilitate sub doua puncte de vedere:
Mod de utilizare a resurselor, bunurile economice fiind vazute ca fiind suma . dintre utilizarile durabile sau permanente reprezentate de activele . imobilizate si utilizarile ciclice sau active circulante (Active);
Provenienta resurselor economice imparte resursele economice in
resurse permanente, rezultate prin acumularea proftului, . amortizarilor sau a provizioanelor si resurse temporare (Pasive).
Am vazut, asadar, obiectul si obiectivul contabilitatii, prin urmare trebuie sa stabilim si ceea ce este contabilitatea. Imbratisam opinia acelor specialisti potrivit carora CONTABILITATEA este stiinta care elaboreaza procedeele prin care se realizeaza evidenta controlul si analiza, in expresie valorica, a tuturor elementelor patrimoniale, a miscarii si transformarii acestora in cadrul activitatii economice. Contabilitatea, reprezinta acea parte a sistemului informational economic care raspunde pe plan informational si decizional de
problema gestionarii intr-un mod cat mai eficient si clar posibil a tuturor elementelor patrimoniale, a resurselor materiale, financiare, informationale si nu in ultimul rand a resurselor umane din cadrul societatii / institutiei / intreprinderii.
II. POSTULATE ALE CONTABILITATII
Studiind formularea din Dictionarul explicativ al Limbii Romane aflam ca POSTULATUL este un enunt exprimand un adevar fundamental, care apare evident si nu are nevoie sa fie demonstrat, o axioma, o premisa, un principiu recunoscut ca adevarat fara demonstratie. (< fr. postulat, lat. postulatum)
Postulatele si principiile contabile in conformitate cu Standardele Internationale de Contabilitate, constatam ca sunt rezultatul unui consens, al unui compromis si nu sunt rezultatul muncii sau inventiei unui singur om. Ele sunt constructii mentale ce nu pot fi verificate pe cale empirica, de aceea in literatura de specialitate, acestea sunt prezentate ca si ipoteze de verificare si masurare si pot diferi urmare a Reglementarilor interne ale fiecarei tari. Exemplul cel mai evident este chiar Ordinului Ministrului Finantelor Publice 1802 din 30.12 2014, specific Romaniei.
Postulatele si principiile, in mod obisnuit, au un loc foarte important in contabilitatea anglo-saxona, dar, prin globalizare, prin dezvoltarea si corelationarea dispozitivului contabil international, rolul lor este in crestere si in tarile din Europa continentala. Ele se bazeaza pe observarea si studierea indelungata ale mediului economic, social, juridic si politic si - in egala masura - pe identificarea utilizatorilor de informatii financiare si a necesitatilor informationale ale acestora.


Fisiere in arhiva (1):

  • Postulate si principii contabile.pdf

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Niculae Feleaga, Liliana Malciu, Stefan Bunea, Bazele contabilitatii -  Bucuresti, Editura Economica 2002
2. Liliana Malciu, Niculae Feleaga, Reforma dupa reforma: Contabilitatea din Romania in fata unei noi provocari -  Bucuresti, Editura Economica 2005
3. Lucian Constantin, Gabriel Budacia, Bazele contabilitatii, editia a-II-a revazuta si actualizata, Editura Universitara, Bucuresti, 2010
4. Mihaela Dumitrana, Bazele contabilitatii, editia a IV-a, Editura Universitara, Bucuresti, 2010
5. Mihai Ristea, Contabilitate financiara, Editura Universitara, Bucuresti, 2005
6. http://www.de-contabilitate.ro/ http://www.wikipedia.ro/ https://www.google.ro/search?q=postulate+si+principii+contabile&tbm=isch&ved=2ahUKEwj458HRw5fpAhUGgaQKHfk0AvEQ2-


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!