Politici si Optiuni Contabile de Recunoastere si Clasificare a Elementelor din Situatiile Financiare din Perspectiva Standardelor Internationale de Contabilitate

Extras din referat Cum descarc?

1. Conceptul de Situatie Financiara. Recunoastere. Clasificare
-Conceptul de situatie financiara a existat inca din cele mai vechi timpuri, chiar si in antichitate existand liste de cheltuieli sau de provizii, fara insa ca ele sa fie componente ale unui sistem contabil articulat. Desi au suferit multe modificari de-a lungul timpului, ideea de baza pentru care au fost create a ramas aceiasi: de a oferi o imagine fidela, informatiile prezentate trebuind sa fie: relevante, inteligibile, credibile si comparabile.
-Situatiile financiare reprezinta ,,oglindirea in cifre" a pozitiei si performantei financiare a unei entitati. Importanta prezentarii unor situatii care sa reflecte adevarul economic are la baza recunoasterea si clasificarea corespunzatoare a elementelor componente ale acestora.
-Termenului de Recunoastere al unui element i se poate asocia intelesul de inregistrare, prezentare sau contabilizare in bilant. Clasificarea reprezinta gruparea schematica si sistematica a elementelor in functie de anumite caracteristici. Aceasta are rolul de a prezenta informatiile intr-o forma succinta, facilitand intelegerea acestora de catre utilizatori.
-Utilizatorii se refera la toate persoanele interesate de pozitia si performanetele unei entitati, informatii ce sunt in masura sa schimbe deciziile economice ale acestora. 
-Standardul de Raportare Contabila " Prezentarea situatiilor financiare" are menirea de a prezenta baza de care trebuie sa se tina cont in realizarea situatiilor financiare urmarind armonizarea practicilor contabile si formarea unei baze unitare de elaborare si prezentare a pozitiei, performantelor si situatiei fluxurilor de trezorerie ale unei entitati.
-Ordinul Ministerului Finantelor Publice este un document care stabileste reglementarile contabile romanesti, precizand criteriile de care trebuie sa se tina cont in intocmirea situatiilor financiare entitatile de pe teritoriul Romaniei.
-Setul de situatii financiare trebuie sa cuprinda:
-Situatia pozitiei financiare- Bilant;
-Situatia veniturilor si cheltuielilor;
-Situatia modificarii capitalurilor proprii;
-Situatia fluxurilor de trezorerie;
-Note explicative si note ce cuprind un rezumat al politicilor contabile semnificative.
-Spre deosebire de IAS 1, care precizeaza ca toate entitatile pot intocmi acest set de situatii financiare, indiferent de specificul si marimea activitatii (cu exceptia entitatilor ce nu sunt generatoare de beneficii economice ce pot efectua anumite modificari) in O.M.F.P. sunt precizate anumite criterii in functie de care acestea pot intocmi un set de situatii diferit astfel: 
-Entitatile ce depasesc criteriile de marime trebuie sa intocmeasca situatii financiare ce cuprind:
-Bilantul;
-Contul de Profit si Pierdere; 
-Situatia modificarii Capitalurilor Proprii; 
-Situatia Fluxurilor de numerar; 
-Notele explicative la Situatiile Financiare. 
-Entitatile ce nu depasesc criteriile de marime trebuie sa prezinte situatii anuale simplificate, avand posibilitatea de a renunta la intocmirea Situatiilor Financiare:"Modificarea Capitalurilor Proprii" si ,,Fluxurile de Numerar" .
-Pentru a fi conforme cu Standardele Internationale de Contabilitate, situatiile financiare trebuie sa fie conforme cu toate cerintele prezentate de standardul respectiv. Atat IAS cat si O.M.F.P nu exclud cazurile de abateri, mentionandu-se in acest caz standardul de la care s-a realizat abaterea, motivul abaterii si efectul asupra elementelor din situatiile financiare.
2. Clasificarea si recunoasterea elementelor din Bilantul Contabil din perspectiva IAS 1 si O.M.F.P
-Bilantul contabil, asa cum este denumit atat de standardele contbile nationale cat si de cele internationale, reprezinta un produs al contabilitatii, in care se finalizeaza munca contabila, prin centralizarea datelor din evidenta curenta " importanta acestuia fiind relevanta in luarea deciziilor economice de catre utilizatori.
-I.A.S. 1, spre deosebire de O.M.F.P. nu prevede o forma standardizata a bilantului contabil, lasand libertatea de a alege formatul bilantului contabil, ordinea prezentarii elementelor, prevazand insa minimul de informatii ce trebuie prezentate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politici si Optiuni Contabile de Recunoastere si Clasificare a Elementelor din Situatiile Financiare din Perspectiva Standardelor Internationale de Contabilitate.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!