Politica Concurentiala

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Necesitatea reglementarilor din domeniul concurentei decurge insasi din natura economiei de piata libera, deschisa, care se bazeaza pe existenta unei concurente loialeintre agentii economici, competitie ce trebuie respectata, pastrata si protejata prin lege. Nu intotdeauna concurenta a fost loiala, si avand ca scop imbunatatirea activitatii competitorilor. In multe situatii, agentii economici utilizeaza un intreg "arsenal" de acte si fapte anticoncurentiale cu scopul de a-si elimina concurentii de pe piata si de a obtine profituri cat mai mari. Acest lucru afecteaza grav atat mediul concurential, cat si economia in ansamblul sau, implicatiile fiinddeosebit de profunde si asupra vietii cetatenilor.
Ca urmare, a fost si este necesara o reglementare in acest domeniu, ceea ce acondus la aparitia politicii in domeniul concurentei sau politica concurentiala 
Politica concurentiala are ca obiectiv principal crearea unei concurente reale,libere si loiale in cadrul pietei de referinta prin masuri ce au in vedere structurile pietei sicomportamentul agentilor economici. Politica concurentiala incearca sa reglementeze tot ceea ce poate ,,scapa de sub control" agentilor economici, voit sau nevoit, conducand la un comportament anticoncurential.
Crearea unei piete interne unice in cadrul UE a determinat necesitatea asigurarii conditiilor propice unei concurente "functionale" la nivel comunitar, "un sistem care sa asigure o concurenta nedistorsionata pe piata interna. Politica concurentiala este importanta pentru crearea Pietei EuropeneComune. Ea nu ar avea sens, daca concurenta intre companiile Statelor Membrear fi limitata de acorduri restrictive si activitatea cartelurilor. Acestea ar limita beneficiile oferite consumatorilor de o piata cu concurenta loiala si libera, cu o larga diversitate de marfuri si servicii disponibile la preturi avantajoase.
Politica concurentiala are principii ce stau la baza crearii cadrului liegislativ insituit prin Tratatul asupra Uniunii Europene:
otransparenta in privinta deciziilor adoptate referitor la comportamenteleanticoncurentiale;
onediscriminareanici unui agent economic participant la schimburileeconomice internationale;
ostabilitateaunui cadru competitiv international;
ocooperarea intre diferitele autoritati ale concurentei nationale siinternationale in privinta aplicarii legislatiei in domeniu.
Contextul istoric al evolutiei politicii concurentiale europene
Toate tarile europene care au avut ca scop dezvoltarea pietelor si asigurarea eficientei acestora, au urmarit adoptarea unor masuri si reglementari in domeniul concurentei care sa se alinieze legislatiei existente la nivel european.
Un model interesant si de inspiratie pentru aceste tari, in domeniul politicii concurentiale, l-a constituit cel al Statelor Unite ale Americii, caracterizat prin reglementari si formalitati minimale datorita nivelului ridicat al competitivitatii din aceasta tara. Astfel, experienta S.U.A. este oarecum diferita fata de cea din tarile europene si cunoaste o istorie mult mai veche, situata in jurul anului 1890, cand a fost semnat Actul Sherman referitor la legile antitrust. La sfarsitul secolului XIX, multe companii din domeniul feroviar au ,,inghitit" micii concurenti, aceasta tendinta devenind din ce in ce mai ingrijoratoare. Ca urmare, a fost adoptat Actul Sherman, care a introdus o serie de valori pe baza carora s-a cladit ulterior America (individualism, corectitudine, libera initiativa). Competitia corecta si libera a fost privita ca un element cheie al libertatii democratice, iar legislatia in domeniu s-a focalizat pe sprijinirea unui comportament pro-concurential. De altfel, competitia din acea perioada era incurajata mai degraba de dragul competitiei in sine, decat pentru o eficienta ce ar fi putut fi adusa economiei S.U.A. Incepand cu anii 1950, aceasta viziune a fost aspru criticata de catre economistii Scolii de la Chicago, care au argumentat ca ratiunea existentei concurentei ar trebui sa fie maximizarea bunastarii consumatorilor printr-o eficienta economica crescuta. Ca urmare a acestei critici, politica concurentiala americana s-a schimbat gradual incepand cu anii 1970 si 1980, in special dupa venirea lui Ronald Reagan la Casa Alba. Modificarile in optica Curtii Supreme si un angajament politic al administratiei Reagan au confirmat faptul ca Statele Unite si-a modificat pozitia referitoare la practicile restrictive din domeniul afacerilor. Politica concurentiala trebuie sa opereze pe baza eficientei, incercand sa rezolve problemele legate de politicile antitrust, tema care si astazi inca mai provoaca dezbateri aprinse.
In schimb, modelul european poate fi considerat pro-reglementar si interventionist, avand ca obiectiv principal protectia intreprinderilor mici si mijlocii, protectia consumatorilor, precum si unificarea pietelor libere. Ca urmare, experienta britanica se bazeaza pe existenta unor practici restrictive si pe o atitudine de toleranta fata de carteluri si concentrari economice, precum si pe ideea ca nu era necesara o politica clara in acest domeniu.
Spre deosebire de americani, opinia publica britanica nu era preocupata de situatia de putere concentrata dobandita de marile intreprinderi. Abia dupa anul 1945, problema monopolurilor si a beneficiilor competitiei au aparut pe agenda politica si sociala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica Concurentiala.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!