Pierre le Pesant de Boisguillebert

Extras din referat Cum descarc?

1. Viata si activitatea
Pierre le Pesant de Boisguillebert s-a nascut la 17 februarie 1646 in Rouen provenind dintr-o familie de nobili vechi din Normandia. El a primit educatia clasica din Rouen si a predat la Petites ecoles de Port-Royal. Acesta a intrat in magistratura si a devenit judecator la MONTIVILLIERS, in apropiere de Havre. In 1690 el a devenit presedinte al bailliage de Rouen, un post pe care l-a pastrat aproape pana la moartea sa (survenita in 10 octombrie 1714), lasand-o fiului sau. El a fost un economist francez si un Jansenist, unul dintre inventatorii notiunii de piata economica. Din 1678 s-a lansat in magistratura in orasul Rouen. Cunoscator al legislatiei si vietii comerciale, va milita in scrierile sale (peste 500 de pagini) pentru liberalizarea comertului.
Pierre Le Pesant, Sieur de Boisguillebert a fost un precursor al fiziocratilor si un adept al reformelor economice si fiscale pentru Franta in timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea.
2. Gandirea economica si sociala
El a facut un studiu atent al conditiilor economice locale, a participat la supravegherea, cultivarea terenurilor sale si a intrat in relatii cu negustorii principali din Rouen. Pierre Le Pesant, Sieur de Boisguillebert a fost determinat astfel sa ia in considerare mizeria poporului sub povara de impozitare. In 1695 a publicat lucrarea sa principala, ,,Le detaliu de la France; la cauza de la diminuare de ses biens et la facilite du remede". In ea a atras atentia cu privire la ruina generala al tuturor claselor de francezi, cauzata de regim economic rau.
Astfel Pierre de Boisguillebert a condamnat mercantilismul si etatismul specific acestuia, fiind sustinator al dezvoltarii agriculturii, dar nu in forma exacerbata de fiziocrati, ci in stransa interdependenta cu dezvoltarea manufacturilor si a comertului.
El a inteles ca economia unei tari nu este o suma de ramuri dezvoltate intamplator si independent. Trebuie sa existe interdependente la diverse niveluri, intre ramuri si profesii, intre interesele individuale si cele generale. Meritul lui Boisguillebert consta si in a demonstra, inca din perioada mercantilista, ca avutia unei tari nu poate fi apreciata numai dupa stocul monetar, ci ea apare formata din totalitatea bunurilor de care dispune la un moment.
Boisguillebert s-a opus politicii economice a lui Jean-Baptiste Colbert, ministrul de finante a lui Ludovic al XIV-lea, care a incercat sa creasca potentialul de fabricatie a Frantei prin mentinerea preturilor agricole la un nivel scazut, in speranta ca salariile mici ar fi un stimulent pentru industrie . La fel ca succesorii sai Physiocratic, Boisguillebert a crezut ca avutia nationala era dependenta de prosperitatea agriculturii. A fost un protectionist agricol, dar credinta in ordinea naturala a relatiilor economice si sociale si opozitia sa fata de restrictiile medieval economice care au proliferat l-a adus aproape de o pozitie de laissez-faire. In reforma fiscala le-a promovat directe, mai degraba decat impozitele indirecte; reforma taille, un impozit direct de la care regii francezi derivau cea mai mare parte a veniturilor lor, precum si un impozit pe venit de 10 la suta. El a cerut si suprimarea taxelor vamale interne si o mai mare libertate a comertului. In lucrarea sa ,,Factum de la France", publicat in 1705 sau 1706, el a oferit o explicatie mai concisa a ideilor sale. Pentru opiniile sale si demersurile facute a fost dezonorat iar, apoi exilat in Auvergne timp de sase luni.


Fisiere in arhiva (1):

  • Pierre le Pesant de Boisguillebert.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!