Piața uleiului de consum din România, în perioada iunie 2021 - mai 2022 față de iunie 2019 - mai 2020

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE 3
Capitolul I - Descrierea uleiului vegetal 4
I.1 Tipuri și sortimente de uleiuri vegetale 4
I.2 Beneficii și utilizare 4
Capitolul II - Analiza produsului pe piața din România 5
Concluzii 9
Webografie: 10


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Motivele alegerii temei „Piața uleiului de consum din România, în perioada iunie 2021 - mai 2022 față de iunie 2019 - mai 2020„ sunt variate. Unul dintre motive ar fi posibilitatea de a prezenta prin această lucrare, atât cauzele care au stat la baza modificării prețului produsului analizat, cât și evoluția pieței în perioada stabilită, pe baza datelor statistice.
Prin realizarea acestei lucrări mi-am propus să evidențiez impactul pieței uleiului vegetal
În prima parte a lucrării va fi descris uleiul vegetal (tipuri, sortimente, beneficii și utilizare), iar în cea dea doua parte se va analiza piața uleiului de consum, atât din punct de vedere al producției, cât și al consumului pe piața din România, în perioada iunie 2021 - mai 2022 față de iunie 2019 - mai 2020. Totodată, în cadrul acestui capitol se va analiza și evoluția prețului uleiului de consum, dar și factorii principali care au stat la baza modificării pieței acestui produs foarte utilizat de către populația acestei țări, în perioada mai sus menționată.
Capitolul I - Descrierea uleiului vegetal
I.1 Tipuri și sortimente de uleiuri vegetale
Un ulei vegetal este o trigliceridă extrasă dintr-o plantă. În general, substanțele care sunt lichide la temperatura camerei se definesc ca fiind „uleiuri vegetale”, iar cele care sunt solide la temperatura camerei ca „grăsimi vegetale”. Deși uleiul poate fi extras din diferite părți ale unei plante, în practică acesta este extras, în principal, din semințe.
Uleiurile vegetale sunt consumate direct, sau indirect, ca ingrediente în produsele alimentare, iar cele care au un punct de descompunere ridicat pot fi încălzite și folosite pentru a găti alte alimente. Uleiurile vegetale pot fi clasificate în mai multe moduri, de exemplu:
- după proveniență: pentru că majoritatea uleiurilor vegetale sunt extrase din fructe sau din semințe de plante, clasificarea se poate face grupându-le după tipul de plantă din care sunt obținute;
- după utilizare:
- uleiuri comestibile (pentru gătit);
- uleiuri utilizate drept combustibil;
- uleiuri utilizate în cosmetică;
- uleiuri utilizate în medicină;
- uleiuri utilizate ca suplimente alimentare.
I.2 Beneficii și utilizare
Tipurile de ulei alimentar cele mai utilizate, dar și cele considerate sănătoase sunt: ulei de floarea soarelui, ulei de măsline, ulei de rapiță, ulei de palmier, ulei de cocos, ulei de porumb.
Uleiul de rapiță (canola) - a devenit tot mai utilizat în bucătăriile românilor. Este un ulei recomandat pentru prăjire și coacere și mai puțin pentru salate. Are un gust ușor amărui și are un conținut ridicat de acid alfa-linoleic și grăsimi Omega 3 și Omega 6.
Uleiul de porumb - nu este un ulei utilizat în mod frecvent în țara noastră, este un produs potrivit mai ales pentru prăjire și pentru coacere, dar se poate utiliza și în salate. Nu are o aromă puternică și nu va modifica foarte mult gustul preparatelor.
Uleiul de floarea soarelui - este cel mai utilizat în țara noastră, uleiul de floarea soarelui este potrivit pentru coacere, dar și pentru prăjit sau pentru salate. Are un conținut ridicat de grăsimi esențiale Omega 6. 
Uleiul de măsline - este considerat cel mai sănătos ulei de larg consum, motiv pentru care se numără și printre cele mai contrafăcute produse din lume. Uleiul de măsline virgin și extravirgin este potrivit pentru salate și alte preparate în care el este consumat crud, dar poate fi utilizat pentru prăjire sau coacere.Uleiul de măsline conține acizi grași Omega 3 și Omega 6, dar și Vitaminele E și K. 
Uleiul de cocos - este utilizat mai mult în cosmetică, uleiul de cocos este potrivit și pentru gătit, mai ales pentru prăjituri. Este foarte util și pentru prepararea deserturilor raw-vegane, tocmai datorită aromei atât de apreciate. 
Uleiul de palmier - este utilizat în mod special pentru prăjire, deoarece are un punct de ardere mai ridicat decât uleiul de floarea soarelui și decât al celui de măsline. Acest tip de ulei conține acizi grași Omega 3 și Omega 6, dar și antioxidanți. Proprietățile sale îl recomandă mai mult pentru gătit și mai puțin pentru salate. 
Se mai utilizează în salate, pentru marinarea cărnii sau pentru preparate din bucătăriile internaționale și uleiuri deosebite, cum ar fi: ulei din sâmburi de struguri, ulei de susan, ulei de arahide, ulei de nuci, ulei de migdale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata uleiului de consum din Romania, in perioada iunie 2021 - mai 2022 fata de iunie 2019 - mai 2020.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

https://agriportal.ro/stiri/ (accesat la data: 04.03.2023) 
https://bioresurse.ro/ (accesat la data: 04.03.2023) 
https://mfinante.ro/ (accesat la data: 04.03.2023) 
https://www.revista-piata.ro/fmcg/analize-si-tendinte/produse-de-baza/ (accesat la data: 05.03.2023) 
https://monitorulpreturilor.info/Home/Retail (accesat la data: 05.03.2023) 
https://www.istoric-preturi.info/ (accesat la data: 06.03.2023)


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!