Paralelismul între contabilitatea financiară și contabilitatea managerială

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE ..4
CAPITOLUL I 6
INTERFATA INTRE CONTABILITATEA FINANCIARA A CHELTUIELILOR SI CONTABILITATEA DE GESTIUNE
CAPITOLUL II ...12
SISTEMUL CONTURILOR UTILIZATE IN CONTABILITATEA DE GESTIUNE
CONCLUZII ...19


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Contabilitatea este un limbaj al activitatii economice. Asemenea altor limbaje, isi are propriul sau vocabular, propria sa terminologie, propriile sale mijloace de exprimare, propriile conventii si principii si bineinteles propriile sale dificultati.
Definitia data contabilitatii de AAA (Asociatia Americana de Contabilitate) in 1996 este urmatoarea:" procesul de identificare, masurare si comunicare a informatiei economice, pentru a permite utilizatorilor acesteia sa efectueze judecati si sa ia decizii in cunostinta de cauza".
Conducerea eficienta a oricarei entitati economice se sprijina pe existenta unui sisteminformational economic, bine structurat care alimenteaza cu informatii din interiorul si exteriorul entitatii economice. 
Ca urmare, din 1 ianuarie 1993 in Romania se aplica contabilitatea dualista: un circuit aferent contabilitatii financiare si un circuit aferent contabilitatii de gestiune(manageriale).
Contabilitatea financiara (generala) ale carei informatii sunt orientate in general spre utilizatorii externi si care este supusa standardizarii si normalizarii. 
Contabilitatea financiara furnizeaza informatii sintetice care se finalizeaza in situatiile financiare anuale compuse din bilant, cont de profit si pierdere, situatia de fluxuri de trezorerie, situatia modificarilor capitalurilor si note explicative. Aceste situatii prezinta pozitia financiara a entitatii economice, performanta si modificarea pozitiei financiare.
Datele furnizate de contabilitatea financiara se adreseaza utilizatorilor externi (investitorii de capital, creditorii, clientii, institutiile statului, bancile, personalul) si utilizatorilor interni (managerilor) pentru analize financiare.
Contabilitatea de gestiune (manageriala), care se adreseaza in principal managerilor, deci are un caracter intern, iar organizarea sa ramane la latitudinea fiecarui agent economic, neexistand reglementari juridice stricte (actualmente doar Ordinul nr.1826/2003 pentru aprobarea Precizarilor privind unele masuri referitoare la organizarea si conducerea contabilitatii de gestiune, in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I, nr.23/12.01.2004).
"Contabilitatea de gestiune este reprezentarea analitica a proceselor interne ale entitatiloreconomice care produc transformari calitative si cantitative in masa patrimoniului. Informatia construita este destinata administratorilor, ca beneficiari interni, care trebuie sa raspunda la intrebarea cum sa aloce si sa utilizeze resursele intrebuintate de investitori pentru a realiza performanta."(Ristea, 2003).
Contabilitatea financiara a pierdut "razboiul informational" in interiorul afacerii, deoarece este considerata mult prea "inceata" si nerelevanta din aceasta cauza cautandu-se crearea unor noi canale de informare care sa rezolve aceste incapacitati ale contabilitatii financiare (prea inceata si mult prea generala). In plus, contabilitatea financiara si-a creat un mecanism extrem de elaborat de conventii, care incearca sa prezinte situatia economica prin prisma conventiilor astfel create (vezi principiile contabilitatii de angajamente). 
Contabilitatea manageriala incearca sa se indeparteze de acestea si sa se apropie cat mai mult de masura reala a performantei: banii, momentul cand acestia trebuie platiti si momentul cand acestia se intorc sub forma incasarilor. O problema la care contabilitatea manageriala are cu siguranta raspunsuri este viitorul. Se spune, in general, ca daca prin contabilitate financiara suntem informati despre trecut si ceea ce s-a intamplat, contabilitatea manageriala este preocupata de viitor si ceea ce o sa se intample.
Daca contabilitatea financiara isi asuma un rol pasiv de informare, contabilitatea manageriala in schimb furnizeaza si instrumente de control de gestiune al proceselor microeconomice permitand utilizarea sa in decizia manageriala de zi cu zi.


Fisiere in arhiva (1):

  • Paralelismul intre contabilitatea financiara si contabilitatea manageriala.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!