Ordinul de plata

Extras din referat Cum descarc?

Ordinul de plata este o dispozitie neconditionata, data de catre emitentul unei societati bancare receptoare de a pune la dispozitia unui beneficiar o anumita suma de bani la o anumita data.
O astfel de dispozitie este considerata a fi ordin de plata daca:
a)	societatea bancara receptoare intra in posesia sumei respective fie prin debitarea unui cont al emitentului, fie prin incasarea ei de la emitent
b)	nu prevede ca plata trebuie sa fie facuta la cererea beneficiarului
Ordinul de plata poate fi emis pe suport clasic (hartie) sau pe suporturi neconventionale (magnetic, electronic)
Pentru a fi valabil, ordinul de plata trebuie sa contina mentiunile obligatorii cuprinse in Regulamentul BNR nr 8119.08.1994 privind ordinul de plata.
In calitatea sa de instrument de transfer (plata) credit, antreneaza anumite operatiuni care incep prin ordinul dat de catre platitor unei banci de a pune la dispozitia unui beneficiar o suma de bani si se finalizeaza prin acceptarea respectivului ordin de plata de catre banca destinatara.
Pe drumul parcurs de ordinul de plata de la platitor la beneficiar se pot interpune mai multe banci, acestea efectuand succesiv operatiuni de receptie, autentificare, acceptare si executare a ordinului de plata. Toate aceste operatiuni poarta denumirea de transfer-credit
Pentru intelegerea mecanismului de derulare a operatiilor pe care le implica utilizarea acestui instrument in efectuarea transferului de fonduri de la debitor (platitor) la creditor (beneficiar) se impune sa explicam continutul pe care trebuie sa-l dam urmatoarelor elemente specifice.
-	EMITENT Este persoana care emite pe cont propriu un ordin de plata si poate fi un agent economic sau o banca
-	PLATITOR Reprezinta persoana care emite in nume si pe cont propriu un ordin de plata. In calitate de platitor poate fi un client al bancii initiatoare sau chiar banca respectiva.
-	BENEFICIAR Este persoana desemnata de platitor prin ordinul de plata de a primi o suma de bani si poate fi un client al bancii destinatoare sau chiar banca insasi
-	BANCA INITIATOARE si/sau emitenta. Este cea care emite ordinul de plata in cadrul unui transfer-credit
-	BANCA DESTINATARA In aceasta calitate este orice sediu care primeste si accepta un ordin de plata, fie in numele sau, fie pentru a pune la dispozitia unui beneficiar, client al sau, o anumita suma de bani.
-	BANCA RECEPTOARE Este orice banca care primeste spre executare un ordin de plata si deci si banca destinatara.
-	BANCA INTERMEDIARA Orice banca emitenta sau receptoare alta decat cea initiatoare sau destinatara, functioneaza ca banca intermediara.
-	RECEPTIA Este procedura prin care banca recunoaste ca a primit spre autentificare, acceptare si executare un ordin de plata.
-	AUTENTIFICAREA Este tot o procedura prin care banca stabileste daca ordinul de plata a fost emis de persoana specificata pe el si care are calitatea de eminent
-	ACCEPTAREA Prin acceptare banca recunoaste valabilitatea ordinului de plata receptionat in vederea executarii angajandu-se totodata sa execute serviciul de a transfera fondurile la termenele si in conditiile stipulate de emitent.
-	REFUZUL Reprezinta procedura utilizata in cazul in care o banca receptoare decide ca nu este posibil sa execute un ordin de plata dat de un client al sau, ca executarea ar determina costuri excesive ori intarzieri in finalizarea transferului-credit
-	EXECUTAREA Consta in emiterea de catre o banca a unui ordin de plata in scopul de a pune in aplicare un ordin de plata acceptat anterior. Executarea se face in cadrul uneia sau doua zile bancare. Pentru eventualele intarzieri in executarea unui ordin de plata se aplica penalizari care se adauga la suma prevazuta de emitent in ordinul de plata, penalizari calculate la o rata a dobanzii acceptata de bancile implicate.
-	In raport cu cele mentionate un ordin de plata trebuie sa contina urmatoarele elemente obligatorii:
a)	ordinul neconditionat de a plati o anumita suma de bani


Fisiere in arhiva (1):

 • Ordinul de plata.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!