Noțiuni Privind Creanțele și Datoriile Salariale

Cuprins referat

1. Introducere.2
2. Cheltuiele de exploatare privind salariile personalului.3
3. Caracterizarea conturilor de personal si asimilate.5
4. Documente justificative.7
5. Analiza contabila a unor operatiuni de de contare cu salariatii.8


Extras din referat

INTRODUCERE
Pentru realizarea obiectivului de activitate al intreprinderii, alaturi de factorii materiali: mijloace fixe, stocuri si bani este necesar si factorul munca. Munca nu este o resursa stocabila ci se manifesta ca factor de productie.
Operatiile de decontare cu personalul unitatii se refera la salariile cuvenite pentru munca prestata, adaosuri, sporuri si premii din fondul de salarii, indemnizatiile pentru concediile de odihna si pentru incapacitate temporara de munca, stimulente din profit acordate salariatilor, debite ale angajatilor fata de terti sau fata de unitate.
Salariul reprezinta principalul drept de natura salariala cuvenit personalului angajat in munca, iar marimea lui se stabileste prin negocieri colective sau individuale, dupa caz, intre angajatori si angajati sau reprezentantii acestora. Nivelul drepturilor banesti cuvenite fiecarui angajat se stabileste prin contractul individual de munca, in limitele contractului colectiv de munca, si nu poate fi mai mic decat salariul minim pe economie.
Din punct de vedere structural salariile platite angajatilor pot fi grupate in doua categorii:
-salarii de baza reprezentate de drepturile cuvenite personalului in raport cu munca prestata, timpul lucrat, functia detinuta, potrivit prevederilor contractului de munca;
-salariile suplimentare concretizate in sporuri (pentru conditii deosebite de munca, pentru ore lucrate pe timpul noptii, pentru vechime neintrerupta in munca, sporuri de fidelitate, sporuri de stress) si adaosuri pentru rezultatele obtinute, indemnizatii acordate pentru concediile de odihna.
Datoriile totale ale unitatii patrimoniale, de natura salariala, sunt determinate in cadrul fondului de salarii, care se stabileste in corelatie cu productivitate muncii, dar si in functie de posibilitatile financiare ale firmei.
Totodata, trebuie amintit si faptul ca in aceasta categorie de operatii privind decontarile cu personalul se includ si retinerile din salarii, care se refera in principal la: avansul chenzinal, impozitul pe salarii, contributiile la asigurarile sociale, fondul de somaj si asigurarile de sanatate, datorii sau debite fata de unitate sau terti.
CHELTUIELI DE EXPLOATARE PRIVIND SALARIILE PERSONALULUI
Consumul de munca vie in procesul de productie al intreprinderii, ca principal factor de productie, poarta denumirea de cheltuieli cu munca vie si constau din:
-cheltuieli referitoare la drepturile de salarii cuvenite salariatilor
-cheltuieli privind contributia intreprinderii la asigurarile sociale si la constituirea fondului de somaj.
Cheltuieli referitoare la drepturile de salarii cuvenite salariatilor cuprind salariile calculate si cuvenite lunar personalului pentru activitatea desfasurata, precum si sporurile, indexarile, indemnizatiile de conducere si indemnizatiile pentru concediul de odihna, calculate annual.
Salariile personalului se platesc astfel:
-sub forma unui avans chenzinal (chenzina I) care se acorda intre 15 si 30 ale lunii curente, reprezentand aproximativ 40% din salariu, ce constituie un avans acordat salariatilor din datoria pe care urmeaza sa o constituie intreprinderea la sfarsitul lunii.
-chenzina a-II-a care se plateste de regula la sfarsitul lunii pe baza statelor de salarii.
Din salariile brute astfel calculate se efectueaza anumite retineri sub forma de :
-impozitul pe salarii - partea ce se cuvine bugetului de stat din drepturile cuvenite salariatilor. Acesta ester inclus in valoarea salariului brut si se scade din salariile brute, lunare, cuvenite salariatilor.
-contributia salariatilor la asigurarile sociale - se calculeaza prin aplicarea unui procent de 9,5% asupra salariului brut lunar, si se scade din salariul brut al fiecarui salariat.
-contributia la constituirea fondului de ajutor de somaj - se calculeaza prin aplicarea unui procent de 1% asupra salariului brut al fiecarui salariat si se scade din salariul brut al acestuia.
-contributia la fondul pentru asigurarile sociale de sanatate - se calculeaza prin aplicarea unui procent de 6,5% asupra salariului brut lunar si se scade din acesta
-avansul chenzinal
-alte retineri in favoarea tertelor personae: rate, chirii, amenzi, prime de asigurare, debite, diverse imputatii


Fisiere in arhiva (1):

  • Notiuni Privind Creantele si Datoriile Salariale.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!