Metode de Inventariere

Extras din referat Cum descarc?

Metode de organizare a contabilitatii stocurilor
Metodele de organizare a contabilitatii stocurilor sunt metoda inventarului permanent si metoda inventarului intermitent.
Utilizarea notiunii de inventar semnifica posibilitatea pe care o ofera contabilitatea de a stabili scriptic, permanent sau periodic nivelul stocurilor.
Potrivit articolului din Legea Contabilitatii, contabilitatea analitica a marfurilor se organizeaza cantitativ si valoric prin folosirea uneia din cele doua metode.
Metoda inventarului permanent
Metoda inventarului permanent presupune contabilizarea fiecarei operatiuni de intrare si iesire, cantitativ si valoric, la cost istoric (cost de achizitie sau de productie), la pret stabilit in functie de valoarea de utilitate (pentru stocurile aduse ca aport la capitalul social, constatate plusuri la inventariere, primite ca donatii sau obtinute cu titlu gratuit) sau la o alta valoare de inregistrare (pret standard, pret de vanzare), in conturile de stocuri corespunzatoare. Aplicarea acestei metode permite stabilirea si cunoasterea in orice moment a stocurilor, atat cantitativ, cat si valoric. 
Conform Regulamentului privind aplicarea Legii contabilitatii nr. 82/1991 (republicata in 2002) contabilitatea analitica a stocurilor, in cazul inventarului permanent, se poate organiza in functie de specificul activitatii si necesitatile proprii ale entitatilor dupa una din urmatoarele metode:
- metoda operativ-contabila
- metoda global-valorica 
- metoda cantitativ-valorica
Metoda operativ-contabila (pe solduri) consta in tinerea la locul de depozitare a unei evidente cantitative a stocurilor, pe categorii de stocuri cu ajutorul documentului ,,Fisa de magazie". In contabilitate se tine evidenta valorica pe gestiuni, iar in cadrul acestora pe grupe sau subgrupe de stocuri, dupa caz. La depozite se evalueaza lunar stocurile cantitative prin transcrierea lor din fisele de magazie in registrul stocurilor. Astfel se verifica concordanta si exactitatea inregistrarilor din contabilitate cu cele din evidenta depozitelor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metode de Inventariere.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!