Metode de Evaluare a Riscului în Activitatea de Audit financiar-contabil

Cuprins referat Cum descarc?

CUPRINS 2
1. Introducere 3
2. Analiza riscurilor in audit 4
3. Proceduri de evaluare a riscului in audit 8
4. Modelul Standardelor Internationale de Audit pentru evaluarea riscului 9
5. Modelul bayesian de evaluare a riscului in audit 10
6. Modelul functiilor increderii pentru evaluarea riscului in audit 11
7. Concluzii 13
8. Bibliografie 14


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Obiectivul auditului a evoluat de la detectarea fraudelor si erorilor, proces care presupunea o verificare detaliata a tuturor operatiunilor patrimoniale si a inregistrarii lor contabile, la exprimarea unei opinii asupra imaginii fidele a patrimoniului, a situatiei financiare si a rezultatelor obtinute de catre societate. Se urmareste, in acest sens, masura in care informatiile inregistrate in contabilitate reflecta evenimentele economice care au avut loc intr-o anumita perioada, iar eforturile auditorului sunt intensificate pentru identificarea eventualelor manipulari ale informatiilor furnizate de sistemul financiar, pentru prevenirea cazurilor de contabilitate creativa sau frauda.
Informatiile furnizate de specialistii in acest domeniu sunt necesare tuturor categoriilor de utilizatori: manageri, actionari si asociati, organe fiscale, bancheri, organizatii sindicale care au uneori interese contradictorii. Din acest motiv rezultatele lucrarilor de audit trebuie sa fie corecte si intocmite pe baza documentelor legale in vigoare. Ele trebuie sa asigure calitatea si coerenta sistemului contabil si sunt menite sa asigure reflectarea corecta, sincera si completa in bilant si in contul de profit si pierdere a patrimoniului, situatiei financiare si rezultatelor exercitiului.
In prezent exista mai multe tipuri de audit financiar [Arens, A., 2003, 16]:
o auditul situatiilor financiare este efectuat pentru a se determina daca situatiile financiare in ansamblu (informatiile verificate) sunt prezentate in acord cu anumite criterii care se refera in special la principiile contabile general acceptate;
o auditul operational reprezinta analiza oricarei portiuni a procedurilor si metodelor operationale ale unei organizatii, in scopul evaluarii eficientei si eficacitatii lor;
o auditul conformitatii trebuie sa determine daca entitatea examinata respecta anumite proceduri, reguli sau reglementari definite de o autoritate supraordonata.
Indiferent de tipul de audit este necesara analiza riscului. In continuare sunt prezentate diferite modalitati in care este abordata aceasta activitate.
2. Analiza riscurilor in audit
Orice misiune de audit implica riscuri, iar identificarea lor, inca din etapa de planificare a lucrarilor, este unul din obiectivele principale ale auditorului. Trebuie precizat ca este o activitate dificila si nu ofera siguranta deplina.
Pentru a furniza un rezultat privind nivelul riscurilor este necesara, mai intai, identificare lor. Standardele Internationale de Audit au in vedere trei categorii principale de riscuri: riscul inerent, riscul de control si riscul de nedetectare.
Riscul inerent reprezinta susceptibilitatea ca soldul unui cont sau a unei categorii de tranzactii sa contina informatii eronate ce ar putea fi semnificative individual sau atunci cand sunt cumulate cu informatii eronate din alte solduri sau tranzactii, presupunand ca nu au existat controale interne adiacente. La acest nivel se face abstractie de activitatea de control si de capacitatea acesteia de a detecta neregulile. Sunt riscuri la care este supusa intreprinderea prin activitatea si demersurile sale.
Riscul inerent exprima masura in care auditorul evalueaza probabilitatea ca unele situatii financiare sa fie eronate sa nu existe realmente in practica, fiind considerate slabiciuni ale controalelor interne. Daca auditorul ajunge la concluzia ca exista o probabilitate ridicata ca erorile din situatiile financiare sa nu fie depistate de controalele interne, inseamna ca el apreciaza un risc inerent mare.
Includerea nivelului riscului inerent in modelul riscului de audit presupune estimarea segmentelor din situatiile financiare care prezinta cea mai mica, respectiv cea mai mare probabilitate de a fi eronate. Aceste informatii influenteaza dimensiunea probelor de audit ce urmeaza a fi colectate. Exista, de asemenea, riscul ca entitatea prin managementul acesteia sa faca unele declaratii eronate, care in mod individual sau cumulate pot conduce la situatii financiare false.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metode de Evaluare a Riscului in Activitatea de Audit Financiar-Contabil.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!