Metode de Evaluare a Întreprinderii Bazate pe Goodwill

Extras din referat Cum descarc?

1. Notiuni generale de evaluare a intreprinderii
Evaluarea unei intreprinderi este o activitate deosebit de complexa, interdisciplinara, care presupune o anumita responsabilitate si care vizeaza stabilirea valorii afacerii la un moment dat, masurarea avutiei (bogatiei) reale si a potentialului acesteia de a-si mari bogatia in perioada urmatoare. 
1.1 Conceptul de evaluare a intreprinderii
Evaluarea intreprinderii poate raspunde unor cerinte diverse pentru diferiti uilizatori interni sau externi intreprinderii. Sfera persoanelor interesate de metodele utilizate sau de rezultatele evaluarii este de dimensiuni mari. Pozitia lor in raport cu elementul evaluat, scopul si obiectivele urmarite vor influenta procesul de evaluare, valoarea estimata si pretul tranzactiilor. Printre cei interesati de specificul activitatii de evaluare pot fi avuti in vedere : orice investitor detinator de capital, asociatii sau actionarii, bancile, institutiile financiare de plasament, societatile de asigurari, echipa de conducere a fiecarei intreprinderi, furnizorii si creditorii unei intreprinderi, salariatii si statul.
Evaluarea unei intreprinderi are ca scopuri principale urmatoarele : 
-nevoia de evaluare periodica a activelor intreprinderii in baza bilantului contabil ;
-cand se schimba stuctura capitalului ca urmare a unor masuri cum ar fi: donatii, partaje, achizitii, cedari de actiuni ;
-in cazul in care se hotaraste cotarea activelor intreprinderii la bursa de valori ;
-daca se adopta masura de a majora capitalul ;
-in situatii in care intreprinderea este angajata in operatiuni de fuzionare, de absorbtie ;
-la vanzarea sau la cumpararea de active la o alta intreprindere, respectiv la cumpararea-vanzarea unei intreprinderi ;
-sunt situatii in care evaluarea intreprinderii se impune in legatura directa cu mersul activitatii curente in cadrul acesteia ;
Metoda de evaluare a intreprinderii bazate pe goodwill face parte din categoria metodelor combinate de evaluare. Metodele de valori combinate cuprind in calculul lor atat valori de rentabilitate cat si valori patrimoniale. Ele se impart in doua categorii : metode de evaluare bazate pe combinarea unei valori patrimoniale cu una de rentabilitate si metode de evaluare bazate pe goodwill. Intre cele doua metode (patrimoniale si de rentabilitate) exista diferente care apartin diferitelor elemente patrimoniale necontabile (prestigiu, nume, marca) cunoscute sub denumirea de goodwill sau de badwill. 
Metodele combinate presupun luarea in consideratie atat a patrimoniului cat si a indicatorilor calitativi referitori la performantele financiare ale intreprinderii. Metodele de evaluare, combinate, se impart in doua grupe, in functie de tehnicile folosite, astfel :
- tehnici bazate pe ponderea intre o valoare patrimoniala si una de rentabilitate ;
- tehnici bazate pe asocierea la valoarea patrimoniala a unuia sau a mai multor elemente intangibile ;
Metodele combinate fac referire atat la valori statice, patrimoniale, cat ai la valori dinamice bazate pe rentabilitate sau pe randament.Valoarea patrimoniala constituie valoarea de baza a intreprinderii, care poate beneficia, intre altele, de o renta economica (valoare dinamica) obtinuta prin calculul goodwill-ului sau badwill-ului.
Evaluarea intreprinderii bazata pe goodwill pastreaza avantajele metodelor patrimoniale si a celor financiare si adauga elemente specifice datorate reputatiei si avantajului concurential. In acest caz, evaluarea intreprinderii se determina prin insumarea unor valori cu o valoare determinata de o serie de elemente necorporale. Elementele necorporale sunt legate in mare parte de afacere si reprezinta conditii sau factori care influenteaza activitatea de ansamblu a intreprinderii find definite ca si goodwill. 
Pentru evaluarea goodwill-ului se utilizeaza urmatorii parametri :
- activele investite . In functie de metoda de evaluare a goodwill-ului, se folosesc trei modalitati de calcul a activelor investite: activul net corectat, valoarea substantiala (bruta sau neta) si capitalurile permanente necesare exploatarii ;
- capacitatea beneficiara. In functie de metoda de evaluare, corectiile care se aduc profiturilor din bilanturi sunt diferite.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metode de Evaluare a Intreprinderii Bazate pe Goodwill.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!