Metoda Georges Perrin

Cuprins referat Cum descarc?

CUPRINS 1
I.Costul de productie - instrument al managementului firmei 2
II.Managementul firmelor prin intermediul metodelor de calculatie a costurilor. Metode de analiza a costurilor de productie. 2
III. Metoda Georges Perrin 4
A. Categorii de cheltuieli vizate de metoda GP 5
B. Etapele aplicarii metodei 5
1) Stabilirea listei operatiilor procesului de fabricatie 5
2) Determinarea costurilor imputabile si a criteriilor logice de imputare (chei de repartitie) 5
3) Determinarea costurilor neimputabile 5
4) Determinarea indicilor orari pe fiecare operatie 6
5) Alegerea produsului de baza sau etalon care sa constituie unitatea de echivalare sau de G.P. 6
6) Calcularea indicelui de echivalenta de baza 6
7) Calculul indicilor de echivalenta pentru fiecare operatie a procesului tehnologic 6
8) Calculul indicilor de echivalenta pentru fiecare produs denumit si G.P.-uri pe produse si care servesc la echivalarea productiei. 7
9) Stabilirea costului unitar pe baza G.P.-ului calculat 7
10) Determinarea costului unitar efectiv partial al fiecarui produs si a costului efectiv pe unitatea de produs 7
C. Avantajele metodei G.P. 8
D. Limitele metodei G.P. 8
Bibliografie 9


Extras din referat Cum descarc?

I.Costul de productie - instrument al managementului firmei
Oriunde se desfasoara activitati de productie, unde se presteaza servicii si se executa lucrari, exista si costuri. In conditiile in care resursele sunt relativ limitate, firmele trebuie sa depuna eforturi pentru a obtine ceea ce este necesar pentru desfasurarea activitatii.
Obtinerea unor costuri supradimensionate duce la diminuarea profiturilor. Cunoasterea costurilor reprezinta un imperativ in orice proces de fundamentare a unei decizii privind activitatea economica a firmelor de prestari de servicii portuare. 
Competitia din ce in ce mai dura de dupa anul 1990 din mediul economic a facut mai 
costisitoare eroarea de decizie cauzata de cantitatea redusa de informatii cu privire la costuri. 
Rolul costurilor a fost descris ca un manager informational. Cu informatii gresite, primite din partea sistemului intern de management, preturile serviciilor prestate sunt gresit 
calculate, cheltuielile fixe gresit alocate si procesul organizational gresit condus.
Costurile nu pot fi considerate numai ca un rezultat al unei calculatii, ci ca o aparitie
obiectiva generata de consumuri de valori care le-au ocazionat .
El este un instrument de baza, o ,,busola de orientare", in urmarirea si orientarea activitatii de economisire a muncii. 
Costurile trebuie sa asigure datele necesare pentru cunoasterea multilaterala a procesului economic, a realitatii, prin organizarea unei evidente rationale, bazata pe principii unitare, care sa ofere datele necesare in vederea fundamentarii deciziilor pe toate treptele organizatorice, prin crearea unor suporti materiali de informatii, care sa ofere o caracterizare obiectiva a fenomenelor si proceselor economice si sa asigure furnizare a elementelor necesare punerii in evidenta a proceselor de durata privind cresterea si eficienta economica, in investigarea noilor tendinte in management .
II.Managementul firmelor prin intermediul metodelor de calculatie a costurilor. Metode de analiza a costurilor de productie.
Calculatia costurilor are o importanta deosebita in procesul decizional. Asa cum rezulta din teoria si practica economica, costul si calculatia costurilor au ca scop principal furnizarea informatiilor din domeniul costurilor, motiv pentru care calculatia costurilor trebuie situata pe un prim plan si organizata in asa fel incat sa asigure pe de o parte masurarea cantitativa a intregului proces de productie, iar pe de alta parte sa constituie un mijloc de control, orientare si reglare prin decizii corespunzatoare a laturii valorice a acestuia pe baza informatiilor furnizate fiecarui nivel de conducere .
Importanta calculatiei costurilor deriva si din faptul ca aceasta constituie principala sursa de informatiei din domeniul costurilor, avand un rol deosebit de important in asigurarea
unei conduceri eficiente a firmei.
Incadrarea costului de productie printre cei mai semnificativi indicatori cu ajutorul caruia se poate aprecia activitatea unei firme fac din calculul acestuia un instrument indispensabil pentru diagnostic, pentru stimularea efectelor probabile, uneia sau alteia dintre optiuni, luarea deciziilor, controlul eficientei realizarilor. 
Determinarea economica a costurilor se desprinde din efectuarea de calcule desfasurate prin intermediul unor metode specifice. Sistemele si metodele de calculatie a costurilor, numite si sisteme si metode de conducere prin costuri, cuprind ansamblul proceselor prin care se determina corelatia dintre cheltuielile de productie si desfacere ale firmei si productia care le-a ocazionat. 
Dupa modalitatile de calculatie si aparitia lor in timp, sistemele si metodele de conducere prin costuri pot fi atat clasice: 
- metoda globala, 
- metoda pe faze de fabricatie, 
- metoda pe comenzi, 
- metoda normativa, metoda standard-cost, 
cat si moderne: 
- metoda THM,
- metoda direct-costing, 
- metoda pert-cost, 
- metoda George Perrin 
- analiza valorii.
Metodele moderne de calculatie a costurilor preiau si includ in continutul lor, in parte sau in totalitate, metodologia care sta la baza metodelor clasice. Astfel, unele dintre ele pot fi considerate ca metode alternative.
Alegerea uneia dintre metodele sau procedeele moderne se poate face pe baza analizei comparative a avantajelor si dezavantajelor fiecarei metode si fiecarui procedeu, cu luarea in considerare a unui numar cat mai mare de caracteristici comune si specifice ale acestora .
Pentru realizarea calculatiei costurilor, fiecare intreprindere are posibilitatea de a alege o anumita metoda. Potrivit reglementarilor contabile romanesti calculatia costurilor poate fi efectuata dupa una dintre metodele enumerate mai sus, adoptata de persoana juridica respectiva in functie de modul de organizare a productiei, specificul activitatii, particularitatile procesului tehnologic si de necesitatii proprii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metoda Georges Perrin.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!