Metoda de Calculatie pe Faze

Extras din referat Cum descarc?

Obiectivele de evidenta in cadrul acestei metode sunt fazele, etapele de productie, caracterizate prin aceeasi maniera de formare a cheltuielilor si de obtinere a productiei, precum si grupele de produse obtinute si articolele de calculatie identificate. 
Principalele caracteristici ale metodei de calculatie a costurilor pe faze sunt:
-colectarea cheltuielilor de productie si gruparea pe sectii, centre de activitate;
-determinarea costurilor pe unitati de produse finisate in anumite perioade de timp;
-utilizarea mai multor conturi de produse finite si productie in curs de fabricatie, cate unul pentru fiecare sectie, centru de activitate.
Contabilitatea cheltuielilor privind materiile prime, a salariilor directe si a cheltuielilor indirecte in sistemul pe faze este similara cu cea din sistemul pe comenzi. Prin ambele metode, cheltuielile trebuie inregistrate si apoi alocate asupra productiei.
Principala diferenta dintre calculatia pe comenzi si calculatia pe faze consta in modul in care cheltuielile sunt repartizate pe produse. In sistemul pe comenzi, cheltuielile sunt identificate pe anumite produse si comenzi, in sistemul pe faze se utilizeaza tehnica cheltuielilor medii. Toate produsele prelucrate in cursul unei anumite perioade de timp (o saptamana sau o luna) sunt utilizate ca baza (productia finita de baza) pentru calculul costului unitar. Astfel cheltuielile directe si indirecte acumulate in conturile reprezentand costul productiei realizate sau costul productiei in curs sunt impartite la unitati echivalente de produse fabricate pe parcursul perioadei.
Aceasta metoda consta in colectarea cheltuielilor pe locurile de cheltuieli specifice delimitate si determinarea cheltuielilor de prelucrare specifice fiecarei faze/etape a procesului tehnologic, costul produsului finit fiind format din cheltuielile cu materia prima si costurile de prelucrare aferente fiecarei faze. 
Caracteristic este faptul ca urmarirea cheltuielilor de productie se face pe fiecare faza sau etapa de productie prin care trece produsul respectiv si numai dupa aceea se calculeaza costul unitar pe produs.
Se aplica la intreprinderile cu productie de serie mare unde procesul tehnologic este relativ omogen iar produsul finit se obtine prin prelucrarea in faze succesive a materiei prime (in industria alimentara, industria de prelucrare a titeiului, etc.).
Problema specifica a calculatiei pe faze consta in faptul ca fazele de calculatie se stabilesc prin sectionarea procesului tehnologic in punctele sale cheie. Fazele de calculatie sunt tratate ca si centre de responsabilitate atat in ceea ce priveste productia, cat si costurile. 
La stabilirea fazelor de calculatie se au in vedere fazele procesului tehnologic. Problema care se ridica este aceea ca trebuie sa existe posibilitatea delimitarii cheltuielilor pe faze, iar la finele fiecarei faze sa se poata masura si exprima cantitativ productia obtinuta.
Numarul fazelor delimitate nu trebuie sa fie prea mare pentru a nu determina lucrari voluminoase de centralizare.
Dupa stabilirea fazelor de calculatie, acestea se simbolizeaza, iar simbolurile atribuite se inscriu obligatoriu pe toate documentele privind consumurile ocazionate si cele referitoare la productia fabricata in cadrul lor.
In cadrul fiecarei faze de calculatie se identifica atat cheltuielile directe, cat si cele indirecte care se vor repartiza asupra costului fiecarei faze in parte.
Calculatia pe faze se poate realiza in doua variante:
? varianta cu semifabricate: se utilizeaza la intreprinderile cu proces tehnologic lung de fabricatie care produc un numar restrans de produse, iar dupa fiecare faza se obtin semifabricatele depozitabile din care unele trec la prelucrat in faza urmatoare, iar altele pot fi livrate in afara in starea de semifabricat. 
Aceasta varianta presupune calcularea costului fiecarui semifabricat in parte luand in considerare atat costul materiei prime sau semifabricatului din faza anterioara, cat si cheltuielile directe si indirecte generate de faza respectiva.
Costul semifabricatului obtinut intr-un anumit stadiu al procesului de productie se transfera in faza de calculatie urmatoare:
unde: - costul semifabricatelor obtinute in faza ,,n"
Qs (n-1) - cantitatea de semifabricate obtinuta in faza ,,n - 1" si trecuta la prelucrare in faza urmatoare
cs (n-1) - costul unitar al semifabricatelor din faza ,,n - 1"
Chelt dirn - cheltuielile directe ale fazei ,,n"
Chelt indirn - cheltuielile indirecte ale fazei ,,n"
- valoarea productiei neterminate in faza ,,n"
- cantitatea de semifabricate obtinuta in faza ,,n"


Fisiere in arhiva (1):

  • Metoda de Calculatie pe Faze.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!