Manipularea Performantelor Intreprinderii prin Inginerii Contabile

Cuprins referat Cum descarc?

I. Introducere pag.1
II. Cine si de ce recurge la ingineriile contabile ? pag.3
II.1. Cine recurge la ingineriile contabile ? pag.3
II.2. De ce se recurge la ingineriile contabile ? pag.4
III.Tehnici de manipulare a performantelor intreprinderii prin inginerii contabile pag.4
III.1. Inginerii contabile referitoare la stocuri pag.5
III.2. Inginerii contabile privind capitalizarea cheltuielilor ulterioare punerii in functiune pag.7
III.3. Inginerii contabile privind amortizarile pag.9
IV. Tehnici de detectare a ingineriilor contabile pag.11
V. Un pas inainte in prevenirea cosmetizarii performantelor intreprinderii: IFRS 2 "Platile bazate pe actiuni" pag.12
VI. Concluzii pag.18
Bibliografie pag.20


Extras din referat Cum descarc?

I. Introducere
Ingineria contabila este o denumire mai putin intalnita in literatura de specialitate, fiind intitulata de regula, contabilitate creativa si constituind subiectul unei literaturi bogate in ultimii 20 de ani.
In decursul timpului, contabilitatea a fost tratata si ca o arta: ,,arta de a falsifica/truca un bilant"; ,,arta de a-si calcula beneficiile"; ,,arta de a prezenta un bilant"; ,,arta de a pune bani deoparte sau provizioanele"; si de ce nu o "arta plastica".
Situatiile financiare au fost asemanate si cu fiinta umana, unul dintre primele articole frantuzesti tratand despre ceea ce , avea sa devina ,,contabilitatea creativa". Bertolus imagina un comisar de conturi pantecos, tinand in brate o dansatoare a carei tinuta vestimentara (foarte lejera) era garnisita cu cifre. Aceasta imagine a avut pina la urma destinul ei, caci numeroase articole au vrut sa arate apoi ca, precum o dansatoare, situatiile financiare trebuie sa fie: (mai mult sau mai putin) imbracate dupa ce au fost in prealabil curatate si cosmetizate . Ele pot fi machiate (cu rimelul amortizarilor si fardul provizioanelor -, infrumusetate sau sa aiba un lifting fiscal. Dansatoarea noastra se transforma intr-un exponat vandabil de rasa daca muschii amortizarilor sunt lucrati si daca provizioanele sunt armonizate ca un trup bine facut . Paralela cu dansatoarea inceteaza sa mai functioneze in momentul in care remarcam si eventuale plombe (petice) sau probe de dopaj.
Recurgerea la notiunea de "inginerie contabila" o argumentam prin faptul ca aceasta poate fi asimilata cu activitatea de creatie, de proiectare, de cercetare, de conducere a "procesului tehnologic" de catre profesionistii contabili, din care rezulta "imaginea fovorabila", dorita a companiei.
Sunt si situatii cand aceasta notiune se utilizeaza cu umor profesional, ca atunci cand profesionistii contabili se amuza unii de altii, de practicile contabile mai obscure.
Folosita in mod serios, notiunea "inginerie contabila" creeaza iluzia unei situatii mai favorabile a pozitiei financiare si a performantelor companiei. La acest nivel, ingineria contabila a condus la un numar de scandaluri contabile si la propuneri de "reforme contabile" focalizate de obicei pe ultima analiza a capitalului si a factorilor de productie, care reflecta in mod real, modul in care se adauga valoarea.
Dupa parerea noastra, indiferent de titulatura pe care o poarta, ingineria contabila sau contabilitatea creativa, se refera la practicile de contabilitate care deriva din practicile de contabilitate standard. Ele se caracterizeaza prin complicatii excesive si o creativitate similara scrierii unui roman, avand ca scop prezentarea favorabila a pozitiei financiare si performantelor companiei. Situatiile financiare obtinute din aceasta "tehnologie", nu sunt deloc plictisitoare, ci dimpotriva, au toata complexitatea unui roman, de unde si denumirea de "creativ" sau "inovator".
Acest "proces tehnologic" de creare a unei imagini favorabile a pozitiei financiare si performantelor companiei "reprezinta cea mai mare inselatorie de la Calul Troian incoace" si "[...] este legitima [...]".
Numerosi autori au abordat problematica ingineriei contabile in maniere diferite, pe care le prezentam in continuare:
- este "o tehnica de prezentare a conturilor anuale care permite prezentarea celei mai favorabile imagini a rezultatelor si a bilantului. Este de asemenea, o tehnica de comunicare care vizeaza sa valorizeze prin situatiile financiare imaginea potrivita a unei societati pentru investitori" (Trotman, 1993) ;
- impodobirea conturilor este rezultatul alegerii de catre manager a anumitor principii sau metode de prezentare in scopul inselarii utilizatorului. Conturile astfel manipulate se conformeaza literei legilor si normelor, dar nu neaparat si spiritului lor (Breton si Taffler, 1995);
- regrupeaza practicile de informare contabila, aflate adesea la limita legalitatii, puse in aplicare de anumite intreprinderi, care, nesocotind reglemetarea si normalizarea, cauta sa infrumuseteze imaginea pe care contabilitatea o da pozitiei si performantelor economice si financiare (Colasse B., 1995);
- este un instrument de ameliorare a conturilor, un suport si o consecinta a ingineriei financiare si fiscale (Rayband-Turillo si Teller, 1997);
- [...] nu vine in intampinarea legii. Ea actioneaza deseori in spiritul legilor si
normelor contabile, insa este clar ca ea contravine spiritului lor... Este vorba in
primul rand, de maniera utilizarii regulilor, de descoperirea flexibilitatii acestor
reguli, dar si de neputinta acestora de a arata care ar fi fost situatiile financiare in
cazul respectarii lor de o maniera stricta (Jameson, 1998);
- [...] este un ansamblu de procedee care vizeaza fie modificarea nivelului
rezultatului in scopul maximizarii sau minimizarii sale, fie prezentarea situatiilor
financiare fara ca acestea doua sa se excluda reciproc (Stolowy, 1999) . 
Ingineria contabila a preocupat si profesionistii contabili. Ei sunt de parere ca in procesul de prezentare a rezultatelor generate de tranzactiile si evenimentele economice, apar judecati diferite, care faciliteaza manipularea pozitiei financiare


Fisiere in arhiva (1):

  • Manipularea Performantelor Intreprinderii prin Inginerii Contabile.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!