Managementul constituirii și funcționarii societăților comerciale

Cuprins referat Cum descarc?

I. 1.Introducere pag.2
2. Actele constitutive ale societatii comerciale pag.2
3. Formalitati necesare constituirii societatii comerciale pag.7
4. Consecintele incalcarii cerintelor legale de constituire a societatii comerciale pag.11
II2.1. Definitia societatii comerciale pag.12
2.2. Formele juridice ale societatilor comerciale pag.13
2.3. Clasificarea societatilor comerciale pag.14
III Functionarea societatilor comerciale
3.1. Norme particulare de functionare a societatilor de personae pag.16
3.2. Norme particulare de functionare a societatii pe actiuni pag.16
3.3. Functionarea SRL-ului pag.17
IV Organele de conducere ale SC
4.1. Adunarea generala pag.18
4.2.Administratorii pag.21
4.3.Cenzorii pag.30
V Concluzii pag.32
VI. Bibliografie pag.33


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Legea nr. 31/1990, modificata si completata prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 32/1997, cuprinde in titlul II, reguli generale privind constituirea societatilor comerciale.
Societatea comerciala este, in esenta, un contract si, de asemenea, o persoana juridica.
La baza constituirii oricarei societati comerciale se afla vointa asociatilor, manifestata in conditiile legii. Asociatii se inteleg sa puna in comun anumite bunuri, sa desfasoare o activitate comerciala si sa imparta beneficiile. Fundamentul societatii comerciale il reprezinta actul constitutiv.
Societatea comerciala dobandeste personalitate juridica prin indeplinirea unor formalitati cerute de lege.
ACTELE CONSTITUTIVE ALE SOCIETATII COMERCIALE
Conform art. 5 din Legea nr. 31/1990, societatea in nume colectiv sau in comandita simpla se constituie prin contract de societate, iar societatea pe actiuni, in comandita pe actiuni sau cu raspundere limitata se constituie prin contract de societate si statut.
In cazul societatii pe actiuni, in comandita pe actiuni sau cu raspundere limitata, legea permite ca cele doua acte (contractul de societate si statutul) sa se incheie sub forma unui inscris unic, denumit act constitutiv.
Societatea cu raspundere limitata se poate constitui si prin actul de vointa al unei singure persoane (societatea cu raspundere limitata cu asociat unic). In acest caz se va intocmi numai statutul.
Cand se incheie numai contract de societate sau numai statut, acestea pot fi denumite act constitutiv.
Contractul de societate
Pentru a fi incheiat valabil, contractul de societate trebuie sa indeplineasca anumite conditii. Trebuie sa contina elemente care il particularizeaza fata de celelalte contracte. Ca toate contractele trebuie sa indeplineasca anumite conditii esentiale pentru validitatea unei conventii.
Conditiile pentru valabilitatea contractului de societate sunt : consimtamantul valabil al partilor care se obliga, capacitatea de a contracta, un obiect determinat si o cauza licita.
a) Consimtamantul partilor.
Constituirea societatilor comerciale, in baza Legii nr. 31/1990, este dominata de principiul libertatii de asociere a personelor fizice si juridice. 
Conform legii, societatea comerciala va avea cel putin doi asociati, in afara de cazul cand legea prevede altfel. 
In cazul societatii pe actiuni sau in comandita pe actiuni, societatea se constituie prin consimtamantul a cel putin cinci asociati. Societatea se constituie prin vointa unei singure persoane in cazul societatii cu raspundere limitata cu asociat unic.
In contractul de societate, spre deosebire de alte contracte, consimtamantul partilor trebuie sa aiba o natura specifica: partile trebuie sa aiba intentia de a desfasura in comun o activitate comerciala.
Conform art. 6 din Legea nr. 31/1990, persoanele care incheie contractul de societate si il semneaza au calitatea de fondatori. O societate comerciala poate fi constituita de persoane fizice, de persoane juridice si de persoane fizice impreuna cu persoane juridice. Acestea pot fi necomercianti sau comercianti. Nu pot incheia contractul de societate, persoanele care, potrivit legii, sunt incapabile sau care au fost condamnate pentru gestiune frauduloasa, abuz de incredere, fals, uz de fals, inselaciune, delapidare, marturie mincinoasa, dare sau luare de mita, precum si pentru alte infractiuni prevazute de lege.
Conform legii, sotii pot constitui singuri o societate comerciala ori impreuna cu alte persoane. Calitatea de sot implica respectarea prevederilor Codului familiei privind regimul bunurilor sotilor. 
Cu privire la bunurile comune ale sotilor, acestea nu pot forma obiect de aport la capitalul social, nici chiar daca ambii soti ar participa la aceeasi societate comerciala. Contributia fiecarui asociat trebuie sa fie individualizata, insa datorita devalmasiei in care se afla bunurile comune , individualizarea nu se poate realiza. Acordul unui sot dat celuilalt de a aduce ca aport in societate un bun comun este o conventie ilicita si prin urmare nula.


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Constituirii si Functionarii Societatilor Comerciale.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!