Management Financiar

Extras din referat Cum descarc?

Managementul este unul din factorii esentiali care explica de ce o tara este bogata sau saraca. Menagementul este o arta si nu una oarecare, ci arta artelor pentru ca pune in valoare talentele oamenilor. Din cele doua definitii rezulta ca managementul are un pronuntat caracter uman. Conducerea inseamna o retea de oameni care lucreaza impreuna pentru a atinge obiectivele urmarite de catre firme, fiecare structura a firmei isi organizeaza si conduce propriile afaceri cu singurul amendament ca trebuie sa-si justifice rezultatele in fata conducerii companiei din care face parte. 
Managementul firmei vizeaza toate componentele de care dispune o firma avand ca solutie optimizarea utilizarii lor. Pentru a realiza aceste sarcini managementul firmei are mai multe functii atribuite ale actului de conducere.
Managementul financiar este un segment al managementul firmei, o prelungire a acestuia in zona economica si financiara a firmei. Managementul financiar trebuie tratat cu aceeasi seriozitate ca si managementul cercetarii, resurselor umane, productivitatii, etc.
Statul, pentru asi exercita functiile, are nevoie de resurse sau fonduri financiare a caror mobilizare, repartizare si utilizare dau nastere unor raporturi exprimate in forma baneasca si care reprezinta esenta finantelor publice. Fenomenul financiar se naste din relatiile pe care intreprinderea le detine cu toti agentii economici si financiari, cu statul si alte organisme. Agentii economici si financiari ce se intalnesc pe diferite piete si intre care apar variate raporturi, constituie contextul social in care functioneaza si evolueaza intreprinderea. Acesti agenti pot fi grupati in urmatoarele grupe:
- furnizori, pe care intreprinderea ii intalneste pe piata de materii prime si servicii;
- clientii, pe care intreprinderea ii intalneste pe piata de produse si servicii;
- salariatii, pe care intreprinderea ii gaseste pe piata muncii; 
- actionarii sau asociatii, pe care intreprinderea ii gaseste pe piata financiara.

De asemenea intreprinderea are raporturi cu:
- diferite organe statale, care se concretizeaza in plata impozitelor si taxelor sau primirea de subventii de la bugetul statului;
- societatile de asigurare.
Totalitatea raporturilor generate de formarea, repartizarea si utilizarea fondurilor banesti necesare realizarii variatelor activitati economice, sociale, culturale, la nivel de intreprindere, reprezinta esenta finantelor acesteia. Finantele intreprinderii se prezinta ca o ramura a stiintei financiare, care analizeaza mecanismele si metodele de procurare si gestionare a resurselor financiare, precum si destinatia acestor resurse, in vederea satisfacerii diferitelor nevoi si obtinerea unor profituri cat mai mari. 
Intr-o intreprindere se pot crea mai multe fonduri ca: fondul pentru investitii, fondul de rulment, fondul de rezerva, fondul de cercetare stiintifica, fonduri pentru actiuni sociale, culturale si sportive, fonduri pentru recalificare. Principalele metode utilizate in colectarea fondurilor sunt: aportul asociatilor sau actionarilor, autoinfiintarea, creditarea si finantarea bugetara.
In general ciclul de exploatare al unei firme consta din 3 activitati importante: aprovizionarea cu resurse materiale, productia bunurilor si vanzarea produselor. 
Pentru ca firma sa functioneze adecvat in cadrul acestui ciclu de exploatatie ea trebuie sa cheltuie fondurile pe variate active circulante, sa mentina echilibrul lichiditatilor pentru a face fata obligatiilor de plata, sa se aprovizioneze cu resurse materiale la momentul oportun si sa acorde credite comerciale la clienti pentru a stimula vanzarile. De regula, variabilele implicate intr-un ciclu de exploatatie se reproduc sau se inlocuiesc in permanenta la un nivel aproximativ constant si de aceea finantarea lor se pune ca o problema a exercitiului financiar. Nevoile permanente de finantare ale ciclului de exploatatie se numesc necesar de fond de rulment.
Fondul de rulment este egal cu diferenta dintre capitalurile permanente (capital propriu si capital imprumutat) si valorile imobilizate nete (imobilizari + alte valori imobilizate - amortizari - provizionane). El reprezinta partea capitalurilor permanente care raman in continuu in intreprindere pentru asigurarea acoperirii ciclului de exploatare a intreprinderii (necesarul de fond de rulment). Acest necesar de fond de rulment variaza in functie de scadentele de incasari si a platilor tertilor. Necesarul de fond de rulment creste odata cu crestera cifrei de afaceri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Management Financiar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!