Limitarea Presiunii Fiscale și Rolul Său în Prevenirea Evaziunii Fiscale

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul I - Conceptul de evaziune
FORMELE EVAZIUNII FISCALE
Capitolul II - DISPOZITII GENERALE - DIRECTIEI GENERALE DE ASISTENTA SOCIALA SI PROTECTIA COPILULUI SALAJ
DOMENIUL PROTECTIEI COPILULUI
ATRIBUTIILE COMISIEI PENTRU PROTECTIA COPILULUI
ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA
CONSTITUIREA COMISIEI PENTRU PROTECTIA COPILULUI
FUNCTIONAREA COMISIEI PENTRU PROTECTIA COPILULUI
Concluzii
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Evaziunea fiscala este unul din fenomenele economico-sociale de maxima importanta, cu care, intr-o masura mai mare sau mai mica, toate statele lumii se confrunta. Acest fenomen continua sa reprezinte o prezenta constanta in mediul economic si atata timp cat fiscalitatea va fi abordata de catre contribuabili ca o confiscare nelegitima a veniturilor lor, acestia vor continua sa identifice solutiile de optimizare, mai mult sau mai putin legale a sarcinii fiscale la care sunt supusi. Prin multitudinea formelor sale de manifestare si prin efectele nefaste pe care le induce, evaziunea fiscala sedimenteaza bazele existentiale ale economiei subterane in ansamblul sau.In orice societate, necesitatea fiscalitatii este pe deplin dovedita, nimic altceva neputand inlocui acest mijloc de finantare si de sustinere a statului. In ultimii ani s-a creat o stare de spirit generala legata de constientizarea implicatiilor bugetare, macroeconomice si sociale ale proliferarii evaziunii fiscale. Din pacate, ceea ce se poate face efectiv in acest domeniu este limitarea cat mai mare a consecintelor acestui fenomen, eradicarea sa, fiind practic imposibil de realizat.
Pretutindeni si intotdeauna evaziunea fiscala a fost condamnata. Cu toate acestea
perspectivele privind acest fenomen nu s-au schimbat de-a lungul timpului. El persista in toate tarile si in toate perioadele, in ciuda sanctiunilor
In Romania, problema evaziunii fiscale a capatat un interes major, in primul rand, datorita existentei unei economii cu o lipsa acuta de capital, atat la nivel macroeconomic, cat si la nivel microeconomic, unde fenomenul subcapitalizarii este deosebit de prezent.. Lipsa de capital atrage dupa sine o situatie precara a veniturilor care trebuie sa alimenteze bugetul de stat si care au menirea sa finanteze sectoare sociale importante. In aceste conditii, limitarea intr-o masura cat mai mare a evaziunii 
fiscale ar avea un efect pozitiv asupra echilibrului bugetar.
Evaziunea si frauda fiscala exista inca de la aparitia statului si au fost strans legate de evolutia acestuia, dar s-au manifestat ca atare doar in epoca moderna o data cu stabilirea obligatiilor fiscale necesare acoperirii cheltuielilor tot mai mari ale statului. O data cu aparitia statului modern au aparut cheltuieli sporite, necesare mentinerii functiunilor statului, dublate de protectia si asistenta sociala acordate de stat persoanelor cu venituri modeste, aflate in nevoie. 
Astfel, se poate spune ca evaziunea fiscala a aparut ca o reactie fireasca la presiunea fiscala exercitata de catre stat prin impozitele, taxele si contributiile instituite. 
Capitolul I
Conceptul de evaziune
Evaziunea si frauda fiscala exista inca de la aparitia statului si au fost strans legate de evolutia acestuia, dar s-au manifestat ca atare doar in epoca moderna o data cu stabilirea obligatiilor fiscale necesare acoperirii cheltuielilor tot mai mari ale statului. O data cu aparitia statului modern au aparut cheltuieli sporite, necesare mentinerii functiunilor statului, dublate de protectia si asistenta sociala acordate de stat persoanelor cu venituri modeste, aflate in nevoie. 
Conceptul de evaziune pleaca de la ideea ca oamenii incearca sa ocoleasca impozitele, mai ales atunci cand povara fiscala este greu de suportat.Legea anterioara privind combaterea evaziunii fiscale in Romania defineste, evaziunea fiscala ca ,, sustragerea prin orice mijloace de la impunere sau plata impozitelor, taxelor, contributiilor si altor sume datorate bugetului de stat, bugetelor locale, bugetului asigurarilor sociale de stat si bugetelor fondurilor speciale de catre persoanele fizice si persoanele juridice romane sau straine, denumite in cuprinsul legii contribuabili".Dupa unii autori ,,evaziunea fiscala se poate defini ca fiind totalitatea procedeelor ilicite cu ajutorul carora cei interesati sustrag in totalitate sau in parte materia lor impozabila obligatiilor stabilite prin legile fiscale". Precizari aditionale detaliaza ca ,,evaziunea fiscala consta in sustragerea contribuabililor de la plata obligatiilor fiscale ce le revin, in mod partial sau total utilizand lacunele legislative sau recurgand la manevre ingenioase in scopul ascunderii materiei impozabile" .(Tulai, 2003, pag 297)In lumea moderna, evaziunea fiscala a devenit un fenomen, iar in multe tari un flagel, care macina economia, o roade de la radacini, o sufoca nedandu-i nici o speranta.(Birle, 2003). Procesul evazionist in sine este cat se poate de complex in cadrul fenomenelor economico-sociale. Statele moderne, si nu numai, se confrunta cu consecintele nedorite, ale existentei si dezvoltarii in timp si spatiu a evaziunii fiscale.In tara noastra, aceast fenomen a fost recunoscut in anul 1929 cand s-a introdus o lege pentru reprimarea evaziunii fiscale, bazata pe ideea responsabilitatii fiscale, fara a interzice expres anumite operatii contabile ce servesc la disimularea veniturilor, apoi prin Legea contributiilor directe din 1933 care ingloba si norme de reprimare a sustragerii.Dupa anul 1989, trecerea la o economie concurentiala a determinat regandirea si reasezarea intregului sistem de venituri ale statului, ceea ce, in final, a dus la adoptarea de norme juridice specifice de prevenire si combatere a fenomenelor de evaziune fiscala, initial prin Legea nr.82/1991 a contabilitatii, apoi prin Legea combaterea evaziunii fiscale. Aceasta lege a fost in activitate pana in anul 2005 cand a fost abrogata prin Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Limitarea Presiunii Fiscale si Rolul Sau in Prevenirea Evaziunii Fiscale.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!