Legislatie Fiscala - Determinarea Veniturilor Impozabile din Activitati Independente si din Cedarea Folosintei Bunurilor

Extras din referat Cum descarc?

DETERMINAREA VENITURILOR IMPOZABILE DIN ACTIVITATI INDEPENDENTE
Veniturile din activitati independente sunt reglementate in tara noastra de Legea nr. 571/2003 - Codul Fiscal, TITLUL III - Impozitul pe venit, CAP. II - Venituri din activitati independente. 
La articolul nr. 46 sunt definite categoriile de venituri supuse impozitului: 
Veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.
Veniturile comerciale reprezinta cele din fapte de comert ale contribuabililor, din prestari de servicii, precum si din practicarea unei meserii.
Constituie venituri din profesii libere veniturile obtinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfasurate in mod independent, in conditiile legii.
Veniturile din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala provin din brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor si altele asemenea. Activitatile independente care sunt generatoare de venituri presupun realizarea lor individual sau pe baza unor contracte de asociere, care insa nu dau nastere la o persoana juridica, si au la baza cateva criterii : libera alegere a desfasurarii activitatii, riscul asumat de intreprinzator, posibilitatea desfasurarii activitatii pentru mai multi clienti, precum si libertatea de a folosi personal angajat.
Codul fiscal preciza si existenta unei categorii de venituri din activitatea independenta neimpozabila si anume cea obtinute prin aplicarea efectiva in tara de catre titular sau, dupa caz, de catre licentiatii acestuia a unei inventii brevetate in Romania, incluzand fabricarea produsului sau, dupa caz, aplicarea procedeului, in primii 5 ani de la prima aplicare, calculati de la data inceperii aplicarii si cuprinsi in perioada de valabilitate a brevetului. Initial era prevazuta ca venit neimpozabil si cel obtinut de catre titular prin concesionarea brevetului, insa prin OUG nr. 106/2007 acest articol a fost abrogat , iar prin OUG nr. 200/2008 publicata in MOF nr. 815 / 04.12.2008, intreg articolul nr. 47 din Legea 571/2003 - Codul Fiscal a fost abrogat, astfel ca practic nu se mai pot considera aceste categorii de venituri neimpozabile .
Ca tehnica de calcul a impozitului pe venitul din activitati independente legiuitorul a prevazut doua metode:
- Stabilirea venitului net din activitati independente pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla;
- Stabilirea venitului net din activitati independente pe baza normelor de venit.
In ceea ce priveste prima metoda de calcul avem in vedere o serie de reguli asa cum sunt definite in art. 48 din Codul Fiscal:
- venit net din activitati independente
= venitul brut din activitati independente
= cheltuieli deductibile aferente veniturilor din activitati independente 
Venitul net din activitati independente se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile aferente realizarii venitului, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla, cu exceptia celor stabilite pe baza de norme de venit si cele din drepturi de proprietate intelectuala . 
In cadrul venitului brut sunt recunoscute urmatoarele:
a) sumele incasate si echivalentul in lei al veniturilor in natura din desfasurarea activitatii;
b) veniturile sub forma de dobanzi din creante comerciale sau din alte creante utilizate in legatura cu o activitate independenta;
c) castigurile din transferul activelor din patrimoniul afacerii, utilizate intr-o activitate independenta, inclusiv contravaloarea bunurilor ramase dupa incetarea definitiva a activitatii;
d) veniturile din angajamentul de a nu desfasura o activitate independenta sau de a nu concura cu o alta persoana;
e) veniturile din anularea sau scutirea unor datorii de plata aparute in legatura cu o activitate independenta.
Nu sunt recunoscute ca venituri brute:
a) aporturile in numerar sau echivalentul in lei al aporturilor in natura facute la inceperea unei activitati sau in cursul desfasurarii acesteia;
b) sumele primite sub forma de credite bancare sau de imprumuturi de la persoane fizice sau juridice;
c) sumele primite ca despagubiri;
d) sumele sau bunurile primite sub forma de sponsorizari, mecenat sau donatii.
De asemenea cheltuielile inregistrate in Registrul-Jurnal aferente veniturilor din activitati independente trebuie sa indeplineasca anumite reguli precum:
a) sa fie efectuate in cadrul activitatilor desfasurate in scopul realizarii venitului, justificate prin documente;
b) sa fie cuprinse in cheltuielile exercitiului financiar al anului in cursul caruia au fost platite;
c) sa respecte regulile privind amortizarea, prevazute in titlul II, dupa caz;
d) cheltuielile cu primele de asigurare sa fie efectuate pentru:
1. active corporale sau necorporale din patrimoniul afacerii;
2. activele ce servesc ca garantie bancara pentru creditele utilizate in desfasurarea activitatii pentru care este autorizat contribuabilul;
3. prime de asigurare pentru asigurarea de risc profesional;
4. persoane care obtin venituri din salarii, potrivit prevederilor capitolului III din prezentul titlu, cu conditia impozitarii sumei reprezentand prima de asigurare, la beneficiarul acesteia, la momentul platii de catre suportator.


Fisiere in arhiva (1):

  • Legislatie Fiscala - Determinarea Veniturilor Impozabile din Activitati Independente si din Cedarea Folosintei Bunurilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!