Legea Societatiilor Comerciale

Extras din referat Cum descarc?

Termenul de societate deriva etimologic din limba latina, de la substantivul "societas" cu sensul de asociatie, unire.
Din limba latina s-a transmis in limba franceza societe si in limba italiana societa . Sub aspect economic, societatea comerciala inseamna o asociere alcatuita pe baza unor investitii de capital in vederea producerii unor marfuri sau executarii unor lucrari, prestarii unor servicii cu scopul de a obtine beneficii comune. 
Pentru ca societatea comerciala sa poata fi constituita ca persoana juridica, trebuie sa aiba la bazaun obiect licit in folosul partilor ce se asociaza, precum si un contract de asociere. 
Potrivit Legii nr. 31 din 16 noiembrie 1990*) *** Republicata privind societatile comerciale, Publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 33 din 29 ianuarie 1998 societatile comerciale din Romania se vor constitui in una dintre urmatoarele forme: a) societate in nume colectiv; b) societate in comandita simpla; c) societate pe actiuni; d) societate in comandita pe actiuni si e) societate cu raspundere limitata. 
Societatea in nume colectiv (S.N.C.) are drept caracteristica obligatia solidara (in egala masura) si nemarginita (cu intregul patrimoniu) a asociatilor pentru operatiunile desfasurate in numele societatii.Hotararea judecatoreasca obtinuta impotriva societatii este opozabila fiecarui asociat. Societatea in comandita simpla are doua tipuri de asociati : comanditati si comanditari. Fata de asociatii comanditari, acociatii comanditati au in plus dreptul de administrare a societatii. 
Din punct de vedere al obligatiei pentru operatiunile societatii, comanditatii raspund solidar si nemarginit, in timp ce riscul comanditarilor se limiteaza la capitalul subscris. 
Comanditarul are deptul de a cere o copie a bilantului contabil si a contului de profit si pierdere, precum si dreptul de a verifica autenticitate acestora pe baza documentelor justificative. Societatea in comandita pe actiuni pastreaza caracteristicile societatii in comandita simpla, cu mentinerea divizarii capitalului social pe actiuni. 
Administratorii pot fi revocati de catre adunarea generala a asociatilor, iar un asociat ales de administrator devine automat asociat comaditat. Societatea cu raspundere limitata (S.R.L.) are drept principala caracteristica limitarea raspunderii actionarilor pentru obligatiile societatii la capitalul social subscris de fiecare actionar. 
Capitalul este impartit in parti sociale care sunt liber transferabile numai intre asociati. Transmiterea catre persoane din afara societatii trebuie aprobata de asociatii care reprezinta cel putin trei patrimi din capitalul social.


Fisiere in arhiva (2):

  • Legea Societatiilor Comerciale.rtf
  • Legea Societatiilor Comerciale.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!