Leasing-ul ca Formă de Finanțare a Societatilor Comerciale

Referat
6.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 1818
Mărime: 12.30KB (arhivat)
Puncte necesare: 5

Extras din referat

LEASING-UL CA FORMA DE FINANTARE A SOCIETATILOR COMERCIALE

Finantarile prin sistem leasing constituie în economia româneasca o adevarata gura de oxigen pentru agentii economici pentru care investitiile reprezinta o cerinta esentiala pentru dezvoltarea activitatii lor. Si cum 99% din activitatile din economie necesita investitii pentru a se dezvolta, finantarile în sistem leasing vor cunoaste o crestere constanta.

Analistii comertului international au scos în evidenta faptul ca leasing-ul constituie o expresie a tehnicilor moderne de contractare în acest domeniu. Insistenta asupra acestui tip de contract este explicata de mai multi autori prin pragmatismul si eficacitatea lor.

Leasing-ul a fost determinat, în aparitia sa de cauze obiective. Astfel, în S.U.A., în Marea Britanie si în alte tari erau întâmpinate greutati în finantarea afacerilor, ca urmare a rigiditatii formelor si procedeelor existente. Oamenii de afaceri simteau nevoia dotarii societatilor lor comerciale cu echipamente moderne, în conditiile în care utilajele din dotare se învecheau, mai ales ca efect al uzurii lor morale. Formula cumpararii unor bunuri de la vânzator în scopul închirierii lor acelor clienti care aveau nevoie de ele a aparut ca o formula salvatoare si eficienta.

Leasing-ul a fost definit ca fiind o operatiune juridica prin care o persoana cumpara un bun spre a-l închiria unei alte persoane.

În contractul de leasing sunt implicate mai multe parti, si anume:

- cumparatorul - persoana care cumpara bunul pentru a-l închiria;

- vânzatorul - persoana care vinde bunul si care poate fi chiar producatorul acestui bun;

- clientul - persoana care are nevoie si, deci, solicita masina sau utilajul respectiv în locatie.

Leasing-ul s-a impus si la noi în tara, asa cum a facut-o peste tot în lume (poate mai putin în economiile tarilor din lumea a III-a) în primul rând prin simplitate. În conditiile în care mediul concurential din tara noastra devine tot mai aspru, viteza de reactie a companiilor la schimbarile din mediul extern este vitala. Leasing-ul, prin operativitatea, sa satisface în intervale de timp foarte scurte nevoia de fonduri pentru investitii a agentilor economici. De asemenea, prin leasing, agentii economici evita procedurile complicate ale contractarii de credite bancare, proceduri care presupun imobilizarea unor elemente din patrimoniul societatii sau cel privat pentru constituirea de garantii.

Leasingul este de doua feluri: financiar si operational. Procedural, este vorba de acelasi lucru, însa exista aspecte care diferentiaza cele doua tipuri de operatii, si anume:

a) În cazul leasingului financiar, bunul finantat este evidentiat în contabilitatea utilizatorului (beneficiarul finantarii). Utilizatorul va înregistra amortizarea aferenta mijlocului fix intrat în patrimoniu, amortizare care este deductibila din punct de vedere fiscal, potrivit legislatiei în vigoare. În cazul leasingului financiar, redeventa lunara este compusa din cota parte din valoarea de intrare a mijlocului fix si din dobânda de leasing. Dobânda de leasing este o cheltuiala deductibila din punct de vedere fiscal pentru utilizator.

b) În cazul leasingului operational, redeventa este compusa din cota de amortizare calculata conform prevederilor legale plus un beneficiu. Pentru utilizator, întreaga redeventa lunara este considerata cheltuiala deductibila din punct de vedere fiscal. În cazul leasingului operational, bunul ramâne evidentiat în contabilitatea societatii finantatoare.

Leasingul este operatiunea prin care o parte, denumita locator, transmite celeilalte parti denumita utilizator, contra unei plati periodice, denumita rata de leasing, dreptul de posesie si folosinta al unui bun al carui proprietar este, pentru o perioada determinata de timp.

Exista forme de leasing în care, la sfârsitul perioadei, utilizatorul are dreptul de a opta fie pentru achizitionarea bunului la o valoare reziduala, fie pentru prelungirea contractului, fie pentru renuntarea la bunul respectiv. Aceste forme de leasing fac parte din categoria operatiunilor de leasing financiar.

Un factor important în derularea operatiunii de leasing este furnizorul. În general, si acesta îsi asuma responsabilitati legate de derularea contractului, mai ales în ceea ce priveste exploatarea (asistenta tehnica, instruirea personalului etc., contract de buy-back). Contractul devine astfel tripartit, dar subliniem faptul ca este posibil ca furnizorul sa-si asume si rolul de locator. Aceasta situatie poate fi interesanta pentru producatorii sau distribuitorii care pot sa-si asigure ei însisi finantarea, facilitându-si astfel desfacerea produselor. Exemple în acest sens, chiar pe piata româneasca, sunt distribuitorii de autoturisme sau de utilaje si echipamente specializate - pornind de la computere pâna la tractoare. În principiu, aceasta forma de leasing este cea mai ieftina pentru utilizator, întrucât producatorul sau distribuitorul sunt cei care cunosc cel mai bine produsul si piata de desfacere, ceea ce diminueaza în mare masura riscurile asumate de locator. Nu este exclus ca în viitorul foarte apropiat, sub presiunea pietei, si producatorii sau distribuitorii români de instalatii sau echipamente pentru industria alimentara sa-si desfaca produsele sub forma de leasing.

Principalele forme ale leasing-ului sunt:

- dupa obiectul sau, leasing-ul poate fi mobiliar sau imobiliar. În relatiile comerciale internationale, un loc important revine leasing-ului mobiliar, pentru ca se refera la echipamente industriale, oferind garantia folosirii lor pe o perioada mai mare de un an, dând posibilitatea utilizatorului sa achizitioneze echipamentul la expirarea termenului de locatie. Leasing-ul mobiliar reprezinta optiunea cea mai frecventa în relatiile comerciale internationale si din motive financiare.

Preview document

Leasing-ul ca Formă de Finanțare a Societatilor Comerciale - Pagina 1
Leasing-ul ca Formă de Finanțare a Societatilor Comerciale - Pagina 2
Leasing-ul ca Formă de Finanțare a Societatilor Comerciale - Pagina 3
Leasing-ul ca Formă de Finanțare a Societatilor Comerciale - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Leasing-ul ca Forma de Finantare a Societatilor Comerciale.doc

Te-ar putea interesa și

Leasingul - Formă Modernă de Creditare

INTRODUCERE Leasingul, prin istoria sa relativ scurtă, este un produs al economiei de piaţă, rezultat ca urmare a procesului evolutiv de...

Contractul de Leasing

Analistii comertului international au scos în evidenta faptul ca leasing-ul constituie o expresie a tehnicilor moderne de contractare în acest...

Leasingul și Creditarea în Economia Întreprinderii

INTRODUCERE Pentru ca o întreprindere să supravieţuiască pe piaţă aceasta trebuie să se adapteze mediului în care funcţionează, menţinându-şi în...

Contabilitatea Operațiunilor de Leasing

I N T R O D U C E R E Prin această lucrare mi-am propus să analizez cât mai multe aspecte privind leasingul ca element de finanţare într-o...

Leasingul, sursă a capitalurilor

INTRODUCERE Finanţările prin sistem leasing constituie în economia românească o adevărată gură de oxigen pentru agenţii economici pentru care...

Leasing-ul - element de finanțare al firmei

„Bogăţia nu se măsoară prin titlurile de proprietate, ci prin efectiva utilizare a unor bunuri, chiar dacă sunt proprietatea altora.” Aristotel...

Costul Finanțării în Leasing

CAPITOLUL I CONCEPTUL OPERAŢIUNILOR DE LEASING 1.1. Definiţia leasingului În ultimii ani, în ţara noastră, termenul de “leasing” a devenit din...

Finanțarea și contabilitatea operaților de leasing

Capitolul 1. LEASINGUL-MODALITATE DE FINANŢARE A INVESTIŢILOR Întrebarea care se pune de către utilizator, este următoarea : dacă are...

Ai nevoie de altceva?