Istoria Imprumuturilor si Tipurile de Credite

Extras din referat Cum descarc?

ISTORIA IMPRUMUTURILOR SI TIPURILE DE CREDITE
1. Istoria imprumuturilor in lume
Imprumutul este cunoscut si legiferat inca de la inceputurile vietii economice si sociale, adica pe cand civilizatia abia strabate stadiul in care oamenii erau impartiti si isi duceau viata ca liberi si sclavi, ca stapani si simple obiecte insufletite, si toate acestea cu aproape 4 milenii in urma.
Primele dovezi ale unei activitati bancare se regasesc in Orientul Apropiat (Babilon) si Egiptul Antic, unde templele erau, deopotriva, loc de rugaciune si loc de pastrare a banilor si tezaurelor. 
Tablitele de lut gasite, stau marturie ca templele din Babilon aveau o activitate ce poate fi asemanata, in unele privinte cu activitatea institutiilor bancare moderne din zilele noastre. Pe aceste tablite a fost daltuita legea care cuprindea norme privind diferitele invoieli dintre oameni. Stravechiul cod cuprindea reguli precise privitoare la primirea si acordarea de imprumuturi, asezarea si plata dobanzilor, folosirea inscrisurilor doveditoare. constituirea de garantii, impartirea obligatiilor, depunerea in depozite, urmarirea in bunuri. Totul dovedind cata grija se impunea cand erau manuite valori si trebuiau realizate castiguri.
Un fapt important in evolutia relatiilor economice si sociale il constituie extinderea imprumuturilor, intr-o prima faza numai de produse destinate consumului, in special cereale, iar mai tarziu si de unelte ale muncii si de instrumente banesti. 
Imprumuturile se acordau inca de la inceputuri contra unui anumit pret, adica dobanda, ceea ce asigura un substantial castig creditorilor, respectiv detinatorilor de disponibilitati in marfuri si bani care incheiau asemenea tranzactii.
Mai tarziu dobanda va fi cunoscuta sub denumirea de camata si se cristalizeaza o indeletnicire aparte - camataria - profilata pe tranzactii de imprumut, ce luau amploare odata cu dezvoltarea societatii sclavagiste. Capitalul camataresc era solicitat pentru nevoile curente de producatorii liberi, agricultori, mestesugari, de comercianti si navigatori in scopul finantarii afacerilor, dar si de aristocratie, din nevoia de acoperire a cheltuielilor nemasurate ale unei existente parazitare, de lux si desfrau, precum si de suverani pentru purtarea razboaielor.
Imprumuturi in produse si metal pretios acordau in lumea antica si marii proprietari funciari, negustorii bogati, dar si unii afaceristi ce incepuse deja sa se specializeze in tranzactii monetare, reusind sa acumuleze insemnate avutii.
In Babilon au aparut si au dainuit adevarate dinastii de camatari, care transmiteau si sporeau forta economica din generatie in generatie, exercitand si o anumita influienta in viata politica. Aceste dinastii aveau o activitate vasta, asemanatoare activitatii institutiilor bancare din zilele noastre cum ar fi: finantari importante, participatii la case camataresti, asociere cu diversi parteneri,
infiintarea si exploatarea de activitati comerciale, schimb monetar, decontari in strainatate, primirea de mari depozite si replasarea lor rentabila, efectuarea curenta de speculatii.
In oranduirea feudala creditul a accentuat procesul de deposedare a micilor producatori de mijloace de productie, concomitent cu pierderea drepturilor economice si politice, ducandu-i la starea de dependenta fata de feudal.
Creditul si in oranduirea feudala a dus la extinderea relatiilor monetare, contribuind apoi la ruinarea marilor latifundiari, la distrugerea independentei mestesugarilor breslasi, creand premise necesare de trecere la manufactura capitalista.
In ultima perioada de extindere a oranduirii feudale, creditul a contribuit la acumularea capitalului, la ruinarea producatorilor de marfuri si transformarea lor in salariati.
Creditul, in conditiile productiei capitaliste de marfuri, contribuie intr-o anumita masura si la atenuarea vremelnica a contradictiei dintre valoare si valoarea de intrebuintare, manifestata prin antagonismul dintre productie si consum.
Prin faptul ca reflecta dezvoltarea fortelor de productie, creditul a favorizat instaurarea oranduirii capitaliste, a contribuit la largirea productiei si supraproductiei. Prin relatiile de credit s-au redistribuit capitalurile intre ramurile economice, s-au egalizat profiturile, au crescut parazitismul si speculatiile si, in final, s-au accentuat contradictiile capitalismului.
In capitalism creditul bancar se transforma intr-un instrument de dominatie a capitalismului monopolist. Creditul devine o arma folosita de marile monopoluri in lupta de concurenta.
2. Istoria imprumuturilor in tara noastra
Pe teritoriul tarii noastre relatiile de credit s-au manifestat initial sub forma creditului camataresc inca din oranduirile precapitaliste.
Dupa unirea Principatelor Romane s-au creat conditiile de baza necesare existentei creditului capitalist. Creditul camataresc, in Principatele Romane, s-a concretizat in acordarea de credite atat exponentilor claselor stapanitoare, cat si taranilor si meseriasilor. Acestia din urma apelau la imprumuturi de la camatari, fie pentru procurarea mijloacelor de trai, fie pentru mijloacele de plata necesare darilor si prestarilor catre mosieri. Numarul si marimea darilor difereau de la o perioada la alta in functie de capriciile domnitorului si ale puterii suverane. Clasele stapanitoare foloseau creditele pentru acoperirea cheltuielilor legate de razboaie, armata, lux, etc. 
Pe masura intensificarii procesului de descompunere a feudalismului, (la inceputul secolului al XIX-lea) relatiile vechi intrau in contradictie cu noile relatii de productie capitaliste. In aceste conditii creditul camataresc constituia o frana in dezvoltarea noilor relatii care impuneau cu necesitate obiectiva crearea unui sistem de credite de tip capitalist menit sa mobilizeze capitalurile libere din economie.
Dezvoltarea relatiilor de credit din Romania a fost favorizata de crearea in acea perioada a sistemului bancar capitalist, de infiintarea Bancii Nationale.
La sfarsitul secolului al XIX-lea dezvoltarea capitalismului, favorizata si de relatiile de credit, a dus la transformari caracteristice acestei perioade. S-a trecut la concentrarea si centralizarea capitalului de imprumut, proces ce a continuat pana in perioada celui de-al II-lea razboi mondial.
Paralel cu dezvoltarea relatiilor de credit, in tara au patruns capitaluri staine care aveau ca scop acapararea bogatiilor tarii, amestecul monopolurilor si cercurilor financiare in economie.
In urma crizei mondiale din 1929-1933, a izbucnit in tara noastra o puternica criza de credit, care a implicat apelul la imprumuturi externe.


Fisiere in arhiva (1):

  • Istoria Imprumuturilor si Tipurile de Credite.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!