Instrumente Financiare Compuse

Cuprins referat Cum descarc?

1. Definirea instrumentelor financiare compuse 3
2. Caracteristicile instrumentelor financiare compuse 3
3. Aplicatie practica 5
BIBLIOGRAFIE 9


Extras din referat Cum descarc?

1. Definirea instrumentelor financiare compuse
IAS 32 Instrumente financiare: prezentare si descriere prevede, in paragraful 15, obligatia emitentului unui instrument financiar de a-l clasifica pe acesta, sau partile sale componente, drept datorie/activ ca element de capitaluri proprii in concordanta cu acordul economic al contractului, la recunoasterea initiala, si in conformitate cu definitiile datoriei/activului financiar(e) si a instrumentului de capitaluri proprii. Prin urmare, norma internationala revizuita stabileste principalul criteriu luat in considerare la clasificarea instrumentelor financiare de catre emitent trebuie sa fie fondul economic al acestora, si nu forma lor juridical (principiul prevalentei economicului asupra juridicului).
Paragraful 28 din IAS 32 prevede ca emitentul unui instrument financiar nederivat va evalua termenii instrumentului financiar la determinarea daca acesta contine atat o datorie, cat si o componenta a capitalurilor proprii. Astfel de componente vor fi clasificate separat ca datorii financiare, active financiare sau instrumente de capitaluri proprii, in conformitate cu paragraful 15. Paragraful 28 se aplica numai pentru emitentii instrumentelor financiare compuse nederivate. Paragraful 28 nu trateaza instrumentele financiare compuse din perspectiva detinatorilor
In practica, sunt intalnite numeroase situatii in care instrumentele financiare nu sunt datorii sau capitaluri proprii. Unele, cunoscute sub denumirea de instrumente financiare compuse, contin ambele elemente intr-un singur contract. Acestea trebuie clasificate separate, in partile componente. Fiecare componenta se contabilizeaza distinct, mai intai fiind evaluata datoria, ulterior alocandu-se valoarea reziduala componentei capitaluri proprii.
2. Caracteristicile instrumentelor financiare compuse
IAS 39 se ocupa cu evaluarea activelor financiare si a datoriilor financiare. Instrumentele de capitaluri proprii sunt instrumentele care certifica existenta unui interes rezidual in activele unei entitati dupa deducerea tuturor datoriilor sale. Prin urmare, atunci cand valoarea contabila initiala a unui instrument financiar compus este alocata componentelor de capitaluri proprii si de datorii, componenta de capitaluri proprii este considerata a fi valoarea reziduala dupa deducerea din valoarea justa a instrumentului ca intreg, a valorii separat determinate pentru componenta datoriei.
Un exemplu clasic de instrument compus este cel al obligatiunilor convertibile, la cererea detinatorului, in actiunile proprii ale emitentului, la o scadenta stabilita. Cele doua componente ale acestui instrument complex, din punctul de vedere al emitentului, sunt datoria financiara (respectiv intelegerea contractuala de a livra numerar sau alte active financiare) si instrumentul de capitaluri proprii (si anume optiunea de cumparare care confera detinatorului dreptul, pentru o perioada specificata de timp, de convertire a obligatiunilor in actiuni ordinare ale emitentului). Efectul economic al emisiunii unor astfel de instrumente este in fond similar cu emiterea simultana a unui titlu de imprumut insotit de o clauza de rambursare anticipata si a unor bonuri de subscriere de actiuni ordinare sau emiterea unui titlu de imprumut cu bonuri de subscriere de actiuni detasabile. In consecinta, in toate cazurile, entitatea prezinta in bilantul sau separat componentele de datorii si de capitaluri proprii, dupa cum urmeaza:
(a) obligatia emitentului de a face plati programate ale dobanzii si ratei este o datorie financiara care exista atata timp cat instrumentul nu este convertit. La recunoasterea initiala, valoarea justa a componentei datoriei este valoarea actualizata a fluxurilor viitoare de numerar determinate contractual si actualizate la rata dobanzii aplicata pe piata in acel moment, instrumentelor de credit cu statut comparabil si care genereaza de obicei aceleasi fluxuri de numerar la aceleasi termene dar fara optiunea de conversie. 
(b) instrumentul de capital propriu este o optiune incorporata de a converti datoria in capital propriu al emitentului. Valoarea justa a acestei optiuni cuprinde valoarea-timp si valoarea intrinseca, daca aceasta exista. Aceasta optiune are valoare la recunoasterea initiala chiar si atunci cand este la supraparitate (out-of-the-money).
Cu alte cuvinte, societatea ce pune in circulatie obligatiunile convertibile va recunoaste, atata timp cat obligatiunile nu sunt convertite, o datorie aferenta obligatiei sale de a efectua plati periodice (dobanda) si de a rascumpara titlurile la scadenta. Optiunea de a converti obligatiunea in actiuni va fi recunoscuta de emitent drept un instrument de capitaluri proprii.
Acesta este tratamentul prevazut de standarde pentru situatia in care conversia se face conform vointei investitorului. In cazul in care transformarea obligatiunilor in actiuni este la latitudinea companiei emitente, aceasta recunoaste la capitaluri proprii principalul si la datorii componenta reprezentata de dobanzile platite periodic. O entitate poate amenda termenii unui instrument convertibil pentru a genera conversia anticipata, de exemplu prin oferirea unei rate de conversie mai atractive sau prin plata altor sume aditionale in cazul conversiei anticipate. Diferenta, la data la care termenii au fost amendati, dintre valoarea justa pe care detinatorul o primeste in momentul conversiei instrumentului in conditiile termenilor revizuiti pe de o parte si valoarea justa pe care detinatorul ar fi primit-o in conditiile initiale, pe de alta parte, este recunoscuta drept pierdere in contul de profit si pierdere


Fisiere in arhiva (1):

  • Instrumente Financiare Compuse.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!