Instrumentarea Contabila a Taxei pe Valoare Adaugata Neexigibila

Extras din referat Cum descarc?

1. Generalitati ale TVA-ului
Taxa pe valoarea adaugata este un impozit indirect care se datoreaza bugetului de stat. Regulile referitoare la taxa pe valoarea adaugata sunt stabilite de legea nr. 354/2002 din Monitorul Oficial 371 din 1 iunie 2002.
o Repercursiunile taxei pe valoarea adaugata asupra agentilor economici
Impactul TVA asupra economiei mondiale a avut loc pentru prima data in Franta in anul 1954. Franta generalizeaza aplicarea TVA in anul 1968. Astazi, in peste 70 de tari TVA isi gaseste un loc foarte important in cadrul sistemului fiscal.
Introducerea TVA in Romania a avut loc in conditiile trecerii la economia de piata (impozitul pe circulatia marfurilor ce functiona in economie ca un impozit indirect nu-si mai avea justificarea). 
Din punct de vedere contabil, taxa pe valoarea adaugata este neutra pentru intreprindere, daca operatiunile desfasurate intra in sfera de aplicare, iar deductibilitatea este de 100%. Aceasta neutralitate este efectiva in ceea ce priveste contul de rezultate, iar dispozitiile Planului de Conturi General obliga intreprinderea sa inregistreze cumpararile si vanzarile la valoarea lor neta, fara a fi inglobat TVA.
Se apreciaza ca TVA implica doua categorii de raporturi fata de rentabilitatea intreprinderii. 
In sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata intra operatiunile care indeplinesc in mod cumulativ urmatoarele conditii: 
o sa constituie o livrare de bunuri, o prestare de servicii efectuata cu plata sau o operatiune asimilata acestora; 
o sa fie efectuate de persoane impozabile,
Institutiile publice nu sunt considerate persoane impozabile pentru activitatile lor administrative, sociale, educative, culturale, sportive, de ordine publica, de aparare si siguranta statului, pe care le desfasoara in calitate de autoritati publice, chiar daca pentru desfasurarea acestor activitati percep taxe, redevente, cotizatii sau onorarii.
In sfera taxei pe valoarea adaugata intra bunurile introduse in tara direct sau prin intermediari autorizati de catre orice persoana fizica sau juridica, in conditiile prevazute de Regulamentul Vamal
2. Contul 4428 " Taxa pe valoarea adaugata neexigibila"
Contul 4428 "Taxa pe valoarea adaugata neexigibila" este un cont bifunctional.
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta taxei pe valoarea adaugata neexigibila rezultata din vanzarile si cumpararile de bunuri, servicii, lucrari efectuate cu plata in rate, precum si cea inclusa in pretul de vanzare cu amanuntul la unitatile comerciale ce tin evidenta la acest pret.
Se exonereaza de la plata taxei pe valoarea adaugata livrarile de bunuri cat si prestarile de servicii care sunt efectuate de organizatii si unitati de interes national, mentionate de lege:
In general, institutiile publice nu sunt persoane impozabile pentru activitatile care sunt desfasurate in calitate de autoritati publice, chiar daca pentru desfasurarea acestor activitati se percep cotizatii, onorarii, redevente, taxe sau alte plati.
In situatia in care persoana care realizeaza operatiuni taxabile nu are sediul sau domiciliul stabil in Romania, aceasta este obligata sa desemneze un reprezentant fiscal domiciliat in Romania, care se angajeaza sa indeplineasca obligatiile ce ii revin conform prevederilor legii 354/2002 privind taxa pe valoarea adaugata.
In creditul contului 4428 " Taxa pe valoarea adaugata neexigibila" se inregistreaza:
- taxa pe valoarea adaugata, aferenta livrarilor de bunuri, prestarilor de servicii si executarilor de lucrari cu plata in rate conform prevederilor legale (411);
- taxa pe valoarea adaugata aferenta marfurilor din unitatile comerciale cu amanuntul (371);
- taxa pe valoarea adaugata, aferenta livrarilor de bunuri, prestarilor de servicii si executarilor de lucrari pentru care nu s-au intocmit facturi (418);
- taxa pe valoarea adaugata aferenta garantiilor pentru buna executie, retinuta de beneficiarii lucrarilor (4427);
- taxa pe valoarea adaugata, aferenta cumpararilor efectuate cu plata in rate, precum si cea aferenta facturilor sosite devenita deductibila (4426).
In debitul contului 4428 "Taxa pe valoarea adaugata neexigibila" se inregistreaza:
- taxa pe valoarea adaugata, aferenta cumpararilor efectuate cu plata in rate conform prevederilor legale (401, 404);
- taxa pe valoarea adaugata aferenta vanzarilor de marfuri din unitatile comerciale cu amanuntul (371);
- taxa pe valoarea adaugata, aferenta vanzarilor de bunuri si servicii sau prestarilor de lucrari cu plata in rate, devenita exigibila in cursul exercitiului (4427);
- taxa pe valoarea adaugata amanata la plata (446).
Soldul contului reprezinta taxa pe valoarea adaugata neexigibila.


Fisiere in arhiva (2):

  • Instrumentarea Contabila a Taxei pe Valoare Adaugata Neexigibila.doc
  • Instrumentarea Contabila a Taxei pe Valoare Adaugata Neexigibila.ppt

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!