Impozitul pe Veniturile Microintreprinderii

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul I Aspecte teoretice privind impozitul pe veniturile microintreprinderilor
1.1.1 Definitia notiunii de microintreprindere .3
1.2 Optiunea de a plati impozit pe veniturile mocrointreprinderii 3
1.3 Aspecte privind baza impozabila, cota de impozitare si plata impozitului 4
Capitolul II Contabilitatea impozitului pe veniturile microintreprinderilor
2.1 Optiunea intre impozitul pe venit si impozitul pe profit 6
2.2 Calculul efectiv si plata inpozitului 7
Concluzii 9
Bibliografie 11
Anexe


Extras din referat Cum descarc?

Microintreprinderea- prin care intelegem o organizatie alcatuita din una sau mai multe persoane, care desfasoara activitati, utilizind de regula mijloace economice, in vederea obtinerii de profit- este un model mai simplificat al intreprinderilor- cea mai raspindita forma de organizare a activitatii economice. 
Capitolul I
Aspecte teoretice privind impozitul pe veniturile microintreprinderilor
1.1 Definirea notiunii de microintreprindere
Impozitarea pe veniturile microintreprinderilor a aparut in 2001, fiind vazuta atunci ca pirghie de capitalizare a firmelor mici in lipsa unui acces facil la credite. 
Denumirea de microintreprindere a fost oficializata odata cu aparitia Ordonantei Guvernului nr.24/2001 .Definirea adecvata a notiunii de microintreprinderii este necesar a fi realizata pentru ca numai in acest mod se poate intelege rolul pe care acest sector il are in economie. 
O microintreprindere este o societate comerciala normala care beneficiaza, in plus fata de alte societati comerciale, de posibilitatea de a fi impozitata cu un procent de 3% din cifra de afaceri, spre deosebire de societatile comerciale platitoare de impozit pe profit 16%.
Conform Codului Fiscal al Romaniei, art 112^1, o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
- realizeaza venituri, altele decit cele din activitati desfasurate in domeniul bancar, in domeniul asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital sau in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului;
- are de la 1 pina la 9 salariati, inclusiv;
- a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei al 100.000 euro;
- capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decit statul si autoritatile locale .
1.2 Optiunea de a plati impozit pe veniturile mocrointreprinderii
Impozitul reglementat de titlu IV al Codului Fiscal <<Impozitul pe veniturile microintreprinderilor>> este optional. Microintreprinderile platitoare de impozit pe profit pot opta pentru plata impozitului pe venituri, incepand cu anul fiscal urmator, daca indeplinesc conditiile prevazute in definitie si daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor. Exceptie s-a facut in anul 2011, cind prin derogare de la articolul 112^1, persoanele juridice romane au putut opta pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderii daca indeplineau, la data de 31 decembrie 2010, conditiile prevazute la art. 112^1, nefiind conditionate de faptul ca au mai detinut calitatea de platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor. Aceasta datorita faptului ca in anul 2010 a fost modificat sistemul de impozitare al microintreprinderilor de la un impozit pe venit prin aplicarea unei cote de 3% asupra veniturilor, la aplicarea un impozit pe profit cu o cota de 16%. 
Persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit comunica organelor fiscale teritoriale optiunea pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor prin depunerea Declaratiei de mentiuni pentru persoanele juridice, asociatiile familiale si asociatiile fara personalitate juridica - formularul 010 (anexa1) pana la data de 31 ianuarie, inclusiv, a anului pentru care se plateste .
O persoana juridica romana care este nou-infiintata poate opta sa plateasca impozit pe venitul microintreprinderilor, incepand cu primul an fiscal, daca conditiile prevazute la art. 112^1 lit. d), respectiv, daca capitalul social al persoanei juridice este detinut de persoane, altele decat statul, autoritatile locale si institutiile publice sunt indeplinite la data inregistrarii la registrul comertului si conditia prevazuta la art. 112^1 lit. b), respectiv, daca are de la 1 pana la 9 salariati inclusiv, este indeplinita in termen de 60 de zile inclusiv de la data inregistrarii. Optiunea este definitiva pentru anul fiscal respectiv.
Anul fiscal al unei microintreprinderi este anul calendaristic. In cazul unei microintreprinderi care se infiinteaza sau isi inceteaza activitatea, anul fiscal este perioada din anul calendaristic pentru care microintreprinderea exista/ a existat.
Microintreprinderile platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor nu mai aplica acest sistem de impunere incepand cu anul fiscal urmator anului in care nu mai indeplinesc una dintre conditiile prevazute in articolul 112 din Codul Fiscal 2011. 
Microintreprinderile platitoare de impozit pe venit pot opta pentru plata impozitului pe profit incepand cu anul fiscal urmator. Optiunea se exercita pana la data de 31 ianuarie a anului fiscal urmator celui pentru care s-a datorat impozit pe veniturile microintreprinderilor.
1.3 Aspecte privind baza impozabila, cota de impozitare si plata impozitului
Microintreprinderile platitoare de impozit pe venit organizeaza si conduc contabilitatea potrivit Reglementarilor contabile simplificate, armonizate cu directivele europene.


Fisiere in arhiva (1):

  • Impozitul pe Veniturile Microintreprinderii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!