Impozitul pe Venit - In Cazul Contribuabililor Persoane Fizice

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE
1. Persoana fizica - contribuabil 4
2. Reguli generale privind impunerea veniturilor persoanelor fizice 6
3. Persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent si asociatiile familiale 7
3.1. Impunerea veniturilor din activitatile desfasurate in mod independent - Exemplu de calcul 7
3.2. Stabilirea venitului net din activitati independente pe baza informatiilor furnizate de contabilitatea in partida simpla - Exemplu de calcul 11
3.3. Stabilirea platilor anticipate pentru impozitul pe venit din activitati independente si declararea acestora 15
3.4. Stabilirea si plata impozitului pe venitul net anual impozabil 16
3.5. Impozitul pe venitul asociatiilor fara persoana juridica 17
4. Persoanele fizice care obtin venituri din salarii 19
4.1. Determinarea veniturilor din salarii 20
4.2. Obligatiile platitorilor si ale contribuabililor pentru veniturile din salarii 21
4.3. Exemplu de calcul al salariului tarifal atunci cand se cunoaste salariul net 23
CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Impozitele si taxele au fost inventate cu multa vreme in urma, odata cu aparitia statului in lume. Tot de atunci, fiscalitatea a devenit o problema care a generat razboaie si revolutii. Sa nu uitam ca Declaratia de Independenta a Statelor Unite ale Americii a fost declansata de ,,taxa ceaiului". Revolutia americana a impus un principiu fundamental in materie fiscala, si anume acela ca taxele si impozitele sunt, de fapt, contributii ale cetatenilor si ca ele trebuie asezate la nivelul la care cetatenii sunt dispusi sa le plateasca. Cineva spunea ca: ,,Impozitele se platesc din sudoarea fruntii fiecarui om care munceste. Daca aceste impozite sunt excesive, ele se reflecta in fabrici care stau, in ferme vandute pentru plata impozitelor si in haite de oameni flamanzi, care bat strazile cautand in zadar o slujba ". 
Stabilirea nivelului impozitelor si taxelor ar trebui sa exprime corelarea acestora atat cu functiile si scopurile adoptate prin Constitutie cat si cu nivelul si forta financiara a contribuabililor, cu echitatea distribuirii poverii fiscale catre toti cetatenii. Din nefericire, statele europene au fost generate si consolidate pornind de sus in jos, si nu de jos in sus ca majoritatea statelor din lumea anglo-saxona, astfel ca legatura cauzala dintre nivelul impozitelor si taxelor si functiile strict necesare care trebuie indeplinite de catre stat s-a pierdut in labirintul birocratiilor guvernamentale si al intereselor politice.
Capitolul 1. Persoana fizica - contribuabil
Potrivit articolului 56 "Contributii financiare" din Constitutie, publicat in Monitorul Oficial nr. 767 / 31.10.2003, toti cetatenii au obligatia sa contribuie, prin impozite si prin taxe, la cheltuielile publice.
Totodata, Legea nr. 571 / 2003 privind Codul Fiscal arata ca sunt subiect al impozitului pe venit urmatoarele persoane fizice, denumite in continuare contribuabili:
a) persoanele fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania;
b) persoanele fizice nerezidente care desfasoara activitate independenta prin intermediul unui sediu permanent in Romania;
c) persoanele fizice nerezidente care desfasoara activitate dependenta in Romania si sunt prezente in Romania pentru o perioada sau mai multe perioade ce depasesc in total 183 zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni conscutive, care se incheie in anul calindaristic vizat;
d) persoanele fizice care indeplinesc conditiile de rezidenta prevazute mai jos timp de 3 ani consecutivi: au domiciliul in Romania; centrul intereselor vitale este amplasat in Romania; sunt prezente in Romania pentru o perioada sau mai multe perioade ce depasec in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni conscutive, care se incheie in anul calindaristic vizat; sunt cetateni romani care lucreaza in strainatate, ca functionar sau angajat al Romaniei intr-un stat strain.
Veniturile pe care le pot obtine persoanele fizice sunt variabile, fiind tratate din punct de vedere fiscal in mod unitar de catre Codul Fiscal :
a) venituri din activitati independente;
b) venituri din salarii;
c) venituri din cedarea folosintei bunurilor;
d) venituri din investitii;
e) venituri din pensii;
f) venituri din activitati agricole;
g) venituri din premii si din jocuri de noroc;
h) venituri din transferul proprietatilor imobiliare;
i) venituri din alte surse.
Asa cum se observa din aceasta enumerare, persoana fizica poate obtine venituri ca asociat/actionar intr-o societate comerciala, sau desfasurand activiataea pe cont propriu, adica:
- desfasoara activitati economice in mod independent sau in cadrul unei asociatii familiale;
- este angajat al unei entitati (societate comerciala, reprezentanta, organizatie neguvernamentala, persoana fizica etc.);
- detine venituri din alte tipuri de activitati sau proprietati: cedarea folosintei bunurilor imobiliare, arenda, venituri agricole, pensii, premii si jocuri de noroc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Impozitul pe Venit - In Cazul Contribuabililor Persoane Fizice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!