Impozitul pe Venit din Salarii

Extras din referat Cum descarc?

Aspecte teoretice privind impozitul pe venit
Impozitele reprezinta in zilele noastre obligatii pecuniare, pretinse, in temeiul legii, de catre autoritatea publica, de la persoane fizice si juridice, in raport cu capacitatea contributiva a acestora, preluate la bugetul statului in mod silit si fara contraprestatie imediata si folosite de catre acesta ca resurse pentru acoperirea cheltuielilor publice si ca instrumente de influentare a comportamentului platitorilor, astfel incat interesele acestora sa fie armonizate cu interesul public. 
Impozitul pe venit este acel impozit la care platitorul (una si acceesi persoana cu suportatorul) este persoana fizica sau juridica care realizeaza venit si este totodata una din cele mai importante surse de venituri ale bugetului de stat, izvorul principal al formarii venitului bugetului de stat si al finantarii cheltuielilor publice.
Din punct de vedere al optiunilor fiscalitatii, impozitul pe venit este o optiune economica, fiind o prelevare obligatorie asupra venitului, acest venit cunoscand mai multe forme economice.
Venitul intra in patrimoniul contribuabilului, asadar impunerea asupra acestuia este o impunere la sursa.
Impozitul pe venit, se aplica urmatoarelor venituri: 
a) in cazul persoanelor fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania, veniturilor obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei; 
b) in cazul persoanelor fizice rezidente, altele decat cele prevazute la lit. a), numai veniturilor obtinute din Romania, care sunt impuse la nivelul fiecarei surse din categoriile de venituri prevazute la art. 41din Codul Fiscal; 
c) in cazul persoanelor fizice nerezidente, care desfasoara activitate independenta prin intermediul unui sediu permanent in Romania, venitului net atribuibil sediului permanent; 
d) in cazul persoanelor fizice nerezidente, care desfasoara activitate dependenta in Romania, venitului salarial net din aceasta activitate dependenta; 
e) in cazul persoanelor fizice nerezidente, care obtin veniturile prevazute la art. 39 lit. d), venitului determinat conform regulilor prevazute, ce corespund categoriei respective de venit. 
Cotele de impozitare
Cota de impozit este de 16% si se aplica asupra venitului impozabil corespunzator fiecarei surse din fiecare categorie pentru determinarea impozitului pe veniturile din: 
a) activitati independente; 
b) salarii; 
c) cedarea folosintei bunurilor; 
d) investitii; 
e) pensii; 
f) activitati agricole; 
g) premii; 
h) alte surse. 
Fundamente teoretice privind salariile
In cadrul oricarei activitati economice se creeaza bogatie sub forma diferitelor bunuri si servicii. Prin vanzare-cumparare, sau prin alte operatiuni, bunurile si serviciile se transforma in venituri, procese la care, direct sau indirect, participa toti agentii economici. Astfel, pentru contributia adusa la realizarea muncii ca factor de productie care concura la desfasurarea oricarei activitati, posesorul sau, cel ce o depune, primeste o suma de bani, o remuneratie denumita salariu.
Din punct de vedere economic, ,,salariul reprezinta venitul fundamental prin care se remunereaza munca salariata in intreprinderi si administratii, fiind in acelasi timp un mod particular de recompensare si anume pretul unei munci inchiriate si intrebuintate de un agent economic pe baza de contract." 
Salariul poate fi analizat sub trei aspecte: 
- ca pret folosit in relatiile patron - angajat;
- ca element al costurilor de productie;
- ca venit principal obtinut de salariati din munca.
Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statul special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.
Venitul din salarii, conform Art.41 din Codul Fiscal, face parte din categoriile de venituri supuse impozitarii. Beneficiarii acestor venituri din salarii datoreaza un impozit lunar care se calculeaza si se retine la sursa de catre platitorii de venituri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Impozitul pe Venit din Salarii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!