Impozitul pe Venit

Cuprins referat Cum descarc?

CUPRINS
Cap. 1 Impozit pe venit: caracterizare generala 2
Cap. 2 Impozitul pe veniturile persoanelor fizice. Modalitati de impozitare. 6
2.1 Impunerea separata 8
2.2 Impunerea globala &9
Cap. 3 Impactul impozitelor pe veniturile persoanelor fizice asupra economiei 12


Extras din referat Cum descarc?

BIBLIOGRAFIE 15
Cap. 1 Impozit pe venit: caracterizare generala
In evolutia lor, impozitele directe au tinut pasul cu dezvoltarea economiei, deoarece ele se stabilesc fie pe anumite obiecte materiale sau genuri de activitati, fie pe venit sau pe avere.
Impozitele directe, fiind individualizate, reprezinta forma cea mai veche de impunere. Ele s-au practicat si in oranduirile precapitaliste, insa, o extindere si o diversificare mai mare au cunoscut abia in capitalism.
Cu deosebire in primele decenii ale secolului al XX-lea, in locul impozitelor asezate pe obiecte materiale sau pe diferite activitati, cum sunt cele comerciale si industriale, deci al impozitelor de tip real, si-au facut aparitia impozitele stabilite pe diferite venituri sau pe avere (mobiliara sau imobiliara), adica impozitele de tip personal, care au condus la extinderea impunerii prin aducerea platitorilor de impozite si a marii mase a muncitorilor si functionarilor. Deoarece treptat, si mai ales incepand cu ultimele decenii ale secolului al XX-lea, se inregistreaza o crestere simtitoare a cheltuielilor publice, sporul de venituri realizat de stat prin introducerea impozitelor personale nu a fost suficient pentru acoperirea acestora, astfel incat asistam si la extinderea impunerii indirecte. 
Prin urmare, impozitele directe fiind nominative si avand un cuantum si termene de plata precis stabilite, iar acestea sunt aduse din timp la cunostiinta platitorilor, sunt mai echitabile si deci mai de preferat decat impozitele indirecte, deoarece la acestea din urma consumatorii diferitelor marfuri si servicii, de regula, nu stiu cu anticipatie cand si mai ales cat vor plati statului, sub forma taxelor de consumatie si a altor impozite indirecte. 
Impozitele pe venit au aparut pe acea treapta de dezvoltare a societatii cand veniturile diferitelor clase si paturi sociale erau suficient de diferentiate. Acest moment este marcat de cresterea numarului muncitorilor si functionarilor, care realizau venituri sub forma salariilor, a industriasilor , a comerciantilor si bancherilor, care realizau venituri sub forma profitului si a proprietarilor funciari, care obtineau venituri sub forma rentei. Impozitul pe venit (Income Tax) a fost introdus pentru prima data in Marea Britanie, spre sfarsitul secolului al XVIII-lea; dupa o scurta perioada de existenta, acest impozit a fost abolit, pentru a fi reintrodus in anul 1924. Ulterior, au adoptat impozitul pe venit persoanele din S.U.A., Japonia, Germania, Franta, Olanda, Belgia.
La inceput, impozitele pe venit erau stabilite la cote extrem de reduse si se percepeau unui numar restrans de persoane. Cu vremea insa, cotele impozitelor au suferit majorari repetate, iar numarul persoanlor impuse a crescut in mod sistematic. 
In calitate de subiecte ale impozitului pe venit, apar, asadar, persoanle fizice si cele juridice care realizeaza venituri din diferite surse.
Impozitul pe venitul anual global reprezinta suma datorata de o persoana fizica pentru veniturile realizate intr-un an fiscal, determinate prin aplicarea cotelor de impunere asupra venitului anual global impozabil.
Venitul anual impozabil este format din suma veniturilor nete din activitati independente, a veniturilor din salarii si a veniturilor din cedearea folosintei bunurilor si a veniturilor de aceeasi natura obtinute de persoanele fizice din strainatate, din care se scad pierderile fiscale si deducerile personale.
Venitul brut aferent fiecarei categorii de venit cuprinde sumele incasate si echivalentul in lei al veniturilor in natura.
Deducerile personale exprima sumele neimpozabile acordate contribuabilului, cuprinzand deducerea personala de baza si deducerile personale suplimentare in functie de situatia proprie sau a persoanelor aflate in intretinere.


Fisiere in arhiva (1):

  • Impozitul pe Venit.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!