Impozitele Directe

Extras din referat Cum descarc?

In vederea procurarii resurselor financiare necesare acoperirii cheltuielilor publice se instituie,pe langa impozitele directe,si impozitele indirecte. In tarile dezvoltate,de regula,aportul impozitelor indirecte la formarea veniturilor fiscale ale statului este mai mic decat cel al impozitelor directe. Ponderea impozitelor indirecte in totalul incasarilor fiscale cunoaste unele diferentieri de la o tara dezvoltata la alta.
Unii economisti considera ca impozitele indirect ear avea un character benevol,deoarece renuntandu-se la consumul de bunuri si servicii impozitate exista posibilitatea ca ele sa fie evitate. In conditiile in care impozitele indirecte se percep cu deosebire la vanzarea bunurilor de larg consum,aceasta afirmatie ramane fara acoperire. Daca aceste impozite ar fi percepute bunaoara numai la vanzarea obiectelor de lux,atunci s-ar putea vorbi de caracterul lor voluntary,fiindca astfel de bunuri nu sunt indispensabile vietii.
Prin urmare ,in cazul impozitelor indirecte nu este vorba de o constrangere politica,asa cum se intampla la impozitele directe ,ci de una de ordin economic.
In perioadele cand o economie inregistreaza un curs ascendant,impozitele indirecte pot avea un randament fiscal ridicat; in schimb,in perioadele de criza si de depresiune,cand productia si consumul inregistreaza un recul,incasarile din impozitele indirecte urmeaza aceeasi evolitie,periclitand realizarea echilibrului bugetar sau oconducand la adancirea deficitului bugetar.
Astfel,de exemplu,in Romania,in bugetul de stat pe anul 1998 era prevazut ca impozitele indirecte sa devina predominante si sa detina o pondere de 68,7% in totalul veniturilor fiscale.In procesul de executie ,deoarece ,in loc de o crestere zero,cum se preconizase,P.I.B. a inregistrat,dupa primele 6 luni,o scadere de aproape 6%, a fost necesara rectificarea bugetului de stat,prilej cu care veniturile ce urmau a se realize din impozite indirecte au fost diminuarea cu 8,3 mii miliarde lei,adica cu 18,6%.
Rezulta ca impozitele indirecte manifesta o sensibilitate sporita fata de conjuctura economica.
Impozitele indirecte cunosc urmatoarele forme de manifestare: taxe de consumatie,monopoluri fiscale,taxe vamale si diferite taxe.
In tarile dezvoltate cel mai important impozit indirect il constituie taxele de consumatie. De aseamenea, in tarile in curs de dezvoltare,taxele de consumatie detin o pondere apreciabila in totalul incasarilor provenite din impozitele indirecte.In aceste din urma tari, statul mai realizeaza incasari importante si sub forma taxelor vamale
Taxele de consumatie
Taxele de consumatie sunt impozite indirecte care se include in pretul de vanzare al marfurilor fabricate si realizate in interiorul tarii care percepe impozitul. Marfurile asupra carora se percept axe de consumatie sunt ,in general ,cele de larg consum,iar acestea pot diferi ca structura de la o tara la alta. De regula,printer aceste marfuri intalnim: zaharul,pastele fainoase ,orezul,sarea ,uleiul,vinul,berea,ceaiul,cafeaua,cacao,textile,incaltamintea,etc.
Taxele de consumatie imbraca fie forma taxelor de consumatie sau accize,fie forma unor taxe generale pe vanzari,cand se percep la vanzarea tuturor marfurilor,indifferent d
aca acestea sunt bunuri de consum sau mijloace de productie. Acestea din urma ocupa un loc important in totalul incasarilor fiscale.
Taxele specifice de consumatie sau accizele sunt asezate asupra unor produse care se consuma in cantitati mari si care nu pot fi inlocuite de cumparatori cu altele,pentru ca in acestt fel impozitul sa aiba in mod constant un randament fiscal cat mai ridicat.Drept urmare ,accizele se instituie asupra unor produse care au o cerere neelastica,cum sunt:vinul,cidrul,berea,apele minerale.etc.(in Franta); tutunul,cafeaua,zaharul,ceaiul,uleiurile minerale etc.(in Germania); berea ,vinul,spirtul,alcoolul,zaharul etc.(in Indonezia); produsele petroliere,tutunul,uleiuri vegetale,produsele industriei chimice,produsele textile si din iuta etc(in India); hidrocarburile(in Tunisia); spirtul,produsele petroliere,bauturile nealcoolice si cimentul(inThailanda) etc.
In Romania se practica accize pe produse,cum sunt:bauturile alcoolice,vinurile si produsele de baza de vin,berea,produsele din tutun,produsele petroliere(benzina premium,regular si normala,benzina fara plumb si motorina),cafeaua,apele minerale si apele gazoase,cu continut de zahar sau de alte produse de indulcit si substante aromatizate ,confetiile din blanuri naturale,articole din crystal,bijuteriile din aur si sau 
platina,autoturismele si autoturismele de teren(inclusive din import,rulate),parfumurile,apele de colonie si apele de toaleta,aparatele video de inregistrat sau de reprodus,camere video,cuptoarele cu microunde,telefoanele mobile,aparatele pentru conditionat aer.
Taxele de consumatie pe produs se calculeaza fie in suma fix ape unitate de masura,fie in baza unor cote procentuale aplicate asupra pretului de vanzare ,in mod normal,produsele provenite din import trebuie impuse cu aceleasi taxe,ca si produsele indigene,iar cele destinate exportului,de regula,nu sunt impozitate. Nivelul cotelor utilizate pentru calcularea accizelor difera de la o tara la alta si de la un produs la altul.
De exemplu,pentru produsele din tutun nivelul acestor cote depaseste frecvent 50 si chiar 60 de procente.


Fisiere in arhiva (1):

  • Impozitele Directe.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!