Importanța și eficiența controlului intern în diverse ramuri de activitate

Cuprins referat Cum descarc?

I. INTRODUCERE. DEFINIREA CONTROLULUI INTERN 4
II. SISTEMUL DE CONTROL INTERN IN ACTIVITATEA BANCARA 6
2.1. ELEMENTE CONSTITUTIVE ALE SISTEMLULUI DE CONTROL INTERN 8
2.2. STANDARDELE DE CONTROL INTERN 9
2.3. ROLUL, SFERA, CONTINUTUL SI OBIECTIVELE CONTROLULUI INTERN 14
2.4. OBIECTIVELE AUDITORULUI PRIVIND APRECIEREA CONTROLULUI INTERN 14
2.5. RAPORTUL DE CONTROL INTERN 15
III. CONTROLUL INTERN IN CADRUL INSTITUTIILOR PUBLICE 15
IV.CONTROLUL IN CADRUL SOCIETATILOR DE ASIGURARE 25
4.1 FUNCTIILE SI NECESITATEA CONTROLULUI 25
4.2 OBIECTIVELE CONTROLULUI IN SOCIETATILE DE ASIGURARE 27
4.3 METODE SI FORME DE EXERCITARE A CONTROLULUI 29
4.3.1 METODE DE EXERCITARE A CONTROLULUI 30
4.3.2 INFAPTUIREA CONTROLULUI 32
V. CONCLUZII 33
REFERINTE BIBLIOGRAFICE 36


Extras din referat Cum descarc?

MOTIVATIA CERCETARII
Implementarea unor sisteme eficiente de control intern reprezinta o problema delicata pentru managerul oricarei entitati. Acestea sunt create dupa o analiza in detaliu atat a costurilor generate de acestea cat si a beneficiilor rezultate din punerea lor in aplicare, de unde rezulta ca eficienta acestor mecanisme este direct proportionala cu raportul dintre efect si efort. De multe ori insa managerul nu este dispus sa introduca sisteme de control intern foarte performante, acestea antrenand si costuri pe masura.
Tinand cont de legatura existenta intre controlul intern si audit, trebuie precizat faptul ca mecanismele de control intern eficiente ale unei entitati pot reduce cantitatea de probe de audit planificat. Pentru a evalua eficient controlul intern al unei entitati, in scopul reducerii cantitatii planificate de probe de audit, auditorii trebuie sa inteleaga mai intai conceptele- cheie ale controlului intern si ale riscului legat de control. Altfel, neajunsurile din sistemul de control intern ale unei entitati, pot conduce la producerea de erori semnificative sau chiar fraude. O intelegere in amanunt a controlului intern, in special a mecanismelor de control legate de fiabilitatea raportarii financiare este foarte importanta in atingerea obiectivelor urmarite de auditori.
Mecanismele de control intern, niciodata nu pot fi considerate perfect eficace, indiferent de rigurozitatea proiectarii si aplicarii lor. Ca aceste mecanisme sa fie tot mai eficace, trebuie ca specialistii, cei care le concep sa creeze un sistem cat mai performant, iar cei care le utilizeaza sa dea dovada de competenta si fiabilitate pe masura. Mecanismele de control ale unei entitati trebuie sa asigure informatii corecte destinate procesului decizional intern si extern.
Identificarea, analiza si reactionarea la riscuri este un proces continuu si o componenta critica a unui control intern eficace.
Managementul trebuie sa se concentreze asupra riscurilor de la toate nivelurile entitatii si sa intreprinda masurile necesare pentru a gestiona aceste riscuri. Dupa ce un risc a fost identificat, managementul trebuie sa estimeze semnificatia acestui risc, sa evalueze probabilitatea aparitiei lui si sa stabileasca masuri specifice care ar trebui aplicate pentru a elimina riscul, daca nu este posibil, acesta sa fie redus pana la un nivel acceptabil.
Tinand cont de cele mai sus mentionate, lucrarea de fata doreste sa aduca in atentie importanta existentei unor sisteme de control intern performante, eficiente, sprijinul oferit de acestea, aportul la depistarea si evitarea fraudelor in trei ramuri distincte: administratie publica, piata bancar si piata asigurarilor.
I. INTRODUCERE. DEFINIREA CONTROLULUI INTERN
Analiza permanenta sau periodica a unei activitati, a unei situatii pentru a urmari mersul ei si pentru a lua masuri de imbunatatire, astfel poate fi definit controlul, intr-o abordare generala, conform DEX.
Controlul intern reprezinta totalitatea dispozitivelor, procedurilor si metodelor prin care responsabilii unei intreprinderi detin controlul asupra activitatii de care raspund. Totodata el reprezinta un obiect al auditului intern si un mijloc al auditului extern pentru realizarea obiectivelor acestuia.
Definitiile controlului intern sunt numeroase, dar, in ce priveste esentialul, diferitele organisme internationale au ajuns la un acord. Astfel, Ordinul Expertilor Contabili din Franta, definea controlul intern in 1977: "Controlul intern reprezinta totalitatea masurilor care contribuie la detinerea controlului asupra intreprinderii. Are drept scop, pe de o parte, asigurarea protectiei patrimoniului si calitatea informatiei, iar, pe de alta parte aplicarea instructiunilor conducerii si favorizarea imbunatatirii performantelor. Se manifesta prin organizarea metodele si procedurile fiecarei activitatea a intreprinderii, pentru a-i mentine perenitatea"; Institutul American al Contabililor Publici Certificati, in 1978: "Controlul intern este format din planurile de organizare si din toate metodele si procedurile adoptate in interiorul unei intreprinderi pentru a-i proteja activele, pentru a controla exactitatea informatiilor furnizate de catre contabilitate, pentru a creste randamentul si a asigura aplicarea instructiunilor conducerii";Comitetul Consultativ de Contabilitate din Marea Britanie, in 1978: "Controlul intern cuprinde totalitatea sistemelor de control, financiare si de alta natura, implementate de catre conducere pentru a putea desfasura afacerile intreprinderii intr-o maniera ordonata si eficace, pentru a asigura respectarea politicilor de gestiune, pentru a proteja activele si pentru a garanta, pe cat posibil, exactitatea si completitudinea informatiilor inregistrate"; Institutul Canadian al Contabililor Autorizati, in 1995: "Controlul intern este constituit din elementele unei organizatii (inclusiv resursele, sistemele, procesele, cultura, structura si sarcinile) care, in mod colectiv, ajuta personalul sa realizeze obiectivele organizatiei: eficacitatea si eficienta functionarii, fiabilitatea informatiilor interne si externe, respectarea legilor,regulamentelor si politicilor interne". Comitetul de Sponsorizare a Organizatiilor Comisiei Treadway din SUA, in 1992:


Fisiere in arhiva (1):

  • Importanta si Eficienta Controlului Intern in Diverse Ramuri de Activitate.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!