Implicatii ale Standerdelor Internationale de Contabilitate

Extras din referat Cum descarc?

IMPLICATII ALE STANDARDELOR INTERNATIONALE
DE CONTABILITATE ASUPRA MODELULUI ROMANESC
DE CONTABILITATE ADAPTATA LA INFLATIE
Cuvinte cheie: armonizare, contabilitate, inflatie, Standardele Internationale de Contabilitate 
Abstract:
In this text I try to put in evidence the reduced necessity of the adaptation at the International Accounting Standards (IAS) about the problem for all country's inflation. 
In this period we talk more and more about the possible that Rumanian Accountability at the International Accounting Standards (IAS) adapted. About this problem are many opinions, but we think that in our country must be respect the International Accountability Standards (IAS) because we want to be in E.U. and that means that we respect all the international standards. 
Dezvoltarea pietei de capital si a economiei libere de piata, precum si accentuarea procesului de globalizare economica, au impus o schimbare si perfectionare continua a sistemului contabil romanesc, urmarindu-se armonizarea acestuia cu prevederile Directivelor Europene si ale Standardelor Internationale de Contabilitate (IAS). Avand in vedere ca aderarea la Uniunea Europeana impune perfectionarea mediului de afaceri pentru accelerarea procesului de atragere a investitiilor de capital autohton si international, este important de mentionat rolul sistemului de contabilitate si audit financiar. Este important ca acesta sa asigure informatii contabile relevante, calitate ridicata si raportare comparabila, informatii care vor incuraja investitiile internationale. Adoptarea IAS atat la nivelul companiilor cat si la nivel macro-economic va asigura un sistem transparent de raportare care va micsora costul capitalului - atat pentru companie, cat si pentru tara. In plus, se creeaza conditiile necesare existentei stabilitatii pietelor si cresterii economice. 
Preocuparile normalizatorilor romani in domeniul contabilitatii de inflatie au cunoscut in timp o dinamica ascendenta, concretizandu-se in rezultate a caror calitate a crescut de la o etapa la alta. Urmarind foarte pe scurt istoricul acestor preocupari, putem identifica trei etape distincte:
aplicarea pentru prima data dupa anul 1989 a unui model de contabilitate care lua in calcul inflatia, prin intermediul Ordonantei Guvernului nr. 70/ 1994;
intentia de implementare a unei norme prin care sa se creeze conditiile organizarii unei contabilitatii de inflatie, asa cum s-a urmarit prin proiectul propus in anul1997;
adoptarea unui set de reglementari contabile armonizate cu norme europene si internationale, prin care s-a acordat "unda verde" aplicarii contabilitatii adaptata la inflatie.
Avand in vedere ca preocuparile autoritatilor romane in privinta crearii conditiilor propice aplicarii unei contabilitati de inflatie, care pot fi considerate mai mult sau mai putin asidue, nu pot fi neglijate, suntem totusi de parere, avand in vedere caracterul oarecum tardiv al procesului in ansamblu, ca adoptarea ultimelor reglementari in domeniu s-a realizat intr-o buna masura sub impulsul dorintei, respectiv necesitati de aliniere a legislatiei contabile nationale la cele internationale. 
Ignorand aspectele interpretabile, subiective, consideram ca existenta in prezent a cadrului necesar practicarii unei contabilitati adaptata la inflatie reprezinta un important pas inainte, chiar daca actualul sistem este inca perfectibil.
Facand o analiza cu privire la aparitia Reglementarilor contabile armonizate cu Directiva a IV-a a CEE si cu Standardele Internationale de Contabilitate in peisajul legislativ romanesc, din punctul de vedere al contabilitatii de inflatie, putem identifica doua mari componente care concura la definirea modelului romanesc actual de contabilitate in conditii de inflatie:
influenta, din punct de vedere conceptual, a numeroaselor elemente preluate din prevederile Standardelor Internationale de Contabilitate;
existenta unui cadru general de aplicare a contabilitatii de inflatie "impregnate"cu elemente specifice sistemului contabil romanesc.
Studierea acelor elemente care reprezinta tot atatea influente de sorginte internationala asupra sistemului national de contabilitate necesita o analiza cel putin succinta al normelor din al caror continut au fost preluate acestea, dupa parerea noastra trei fiind standardele care au implicatii directe in aplicarea unei contabilitati de inflatie in Romania:
IAS 15 "Informarea care reflecta efectele variatiilor de preturi";
IAS 29 "Raportarea financiara in economiile hiperinflationiste";
IAS 21 "Efectele variatiilor cursurilor monedelor straine".


Fisiere in arhiva (1):

  • Implicatii ale Standerdelor Internationale de Contabilitate.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!